17.3.2011

Marc-Antoine Mathieu: Jumala itse

"Luodessaan ihmisen Jumala saattoi yliarvioida kykynsä" -Oscar Wilde
"Luodessaan Jumalan ihminen saattoi aliarvioida kykynsä." -Tuntematon

Marc-Antoine Mathieun sarjakuvakertomus Jumala itse (Like, 2011) on aihepiiriltään ja idealtaan todella mielenkiintoinen. Partasuinen mies jonottaa väestönlaskennassa kiltisti omaa vuoroaan ja papereita kysyttäessä, hän tunnustaa olevansa Jumala. Koko kansakunta kohahtaa ja asiaa kommentoivat niin tiedemiehet, sosiologit, toimittajat kuin markkinamiehetkin. Monet ihmiset eivät ole kuitenkaan ihan tyytyväisiä Jumalan tähänastisiin tekoihin ja häntä vastaan nostetaan syytteitä. Oikeudenkäynti on spektaakkeli, missä eri asiantuntijat kommentoivat Jumalan olemusta, elämää maanpäällä ja oikeutusta jumalallisena hahmona. Jumala on samalla suuri julkkis, jonka elämästä ollaan kiinnostuneita ja hänet haluavat tavata kaikki, mutta toisaalta lukematon määrä ihmisiä on pettyneitä Jumalan tekoihin tai tekemättömyyteen.

Onneksi Jumala itse on toteutettu sarjakuvana, sillä kuvien synkkä mustavalkoisuus ja särmikkäästi piirretyt hahmot lisäävät oikeus-sali kohtauksiin draaman tuntua, takaumina kulkevaan kerrontaan kohtalonomaisuutta ja henkilöhahmojen kasvoille yhdistäviä rappiollisia varjoja. Jutun juonesta pääsee nopeasti selville ja on oikeasti aika herkullista lukea, miten ihmiset oikeasti reagoisivat jos Jumalan kohtaisivat. Onko hän sitten kuitenkaan olemassa? Yksi huvittavampia kohtauksia oli pappien kysyessä, että mistä he nyt saarnaavat, jos Jumala on jo maanpäällä. Jumala on myös itse eksyksissä oman identiteettinsä kanssa ja pohtii olemassaoloaan niin psykiatrin vastaanotolla kuin teatterilavalla esittäessään monologia.

Kaikista kiinnostavin oli kuitenkin Jumalan tuominen sarjakuvakentälle, sillä kaikki varmaan muistavat tanskalaisen sarjakuvapiirtäjän Muhammed-pilapiirrosjupakan. Jumala itse -sarjakuvassa vältellään myös Jumalan kasvojen näyttämistä ja sillä jopa leikitellään ja pilaillaan. Alla näkyy muutamia esimerkkejä, miten Marc-Antoine Mathieu esittää Jumalaa näyttämättä tämän kasvoja.



Voin suurella lämmöllä suositella tätä sarjakuvaa ja aion myös lukea muita Mathieun teoksia. Pidin piirrosjäljestä, mutta ennen kaikkea tarinan kuljetuksesta ja sen monipuolisesta pyörittelystä. Eri ammattikuntien edustajien mielipiteet jumaluudesta ja hänen olemassaolostaan oli toteutettu kiinnostavalla tavalla, tuoden teokseen huumoria. Miten Jumalalle kävisi jos hänet haastettaisiin oikeuteen koko ihmiskuntaan vaikuttaneista teoistaan?

Marc-Antoine Mathieu: Jumala itse
Like, 2011
Sivuja: 123
Suomentanut. Ville Keynäs

6 kommenttia :

  1. Olipas kiinnostava! Muistan tuota Petjan kuvaa katselleeni useampaan kertaan :)

    Pitänee laittaa korvantauslistalle, siitä on jo aikaa kun olen lukenut hyvää sarjakuvaa. Kiitos Hanna!

    VastaaPoista
  2. Minulta on tulossa pian arvio Perkele-sarjakuvasta, joka on aika hauska kotimainen vastapaino tälle ranskalaiselle Jumala Itse-sarjakuvalle. :)

    Kiitos itsellesi Linnea taas mukavasta kommentista.

    VastaaPoista
  3. Kiinnostavaa, piti laittaa varaukseen saman tien.

    VastaaPoista
  4. Kiitos tästä. Mä olin nimen perusteella leimannut tämän ennakkoluuloisesti, oletin että tää on jotain vakavaa teologista pohdintaa. Eipä taida ollakaan!

    Minäkin hommasin Perkeleen, katotaan missä vaiheessa saan luettua loppuun... Pari eka tarinaa jo luin ja ovat oikein lupaavia. :)

    VastaaPoista
  5. Kuulostaapa hyvältä! Pistän korvan taakse :)

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoiselta kuulostaa! Sarjakuvaromaanit ovat kyllä hieno laji. Saas nähdä, jos tälle tulisi aika ja paikka. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!