28.3.2013

Miten luet: Matkaoppaat

Pitkästä aikaa utelen teiltä taas lukutottumuksista. Miten luet -sarjassa on aiemmin keskusteltu muun muassa kohukirjoista, lukemisen esteistä, maakohtaisista odotuksista, pitääkö fiktion olla faktaa, lempikertojista, kielenhuollosta ja takakansiteksteistä. Kiitos kaikille, jotka olette vuosien aikana vastanneet näihin lukemiseen liittyviin kysymyksiini, näihin palaan myöhemminkin blogissani ja lueskelen vastauksia, sillä niin paljon kuin olenkin kiinnostunut omasta lukemisestani, niin yhtä lailla muiden lukemistavat jaksavat kiinnostaa.

Tällä kertaa toivon, että ehditte pääsiäiskiireiden alla kertoa, että luetteko matkaoppaita. Moni saattaa nytkin olla matkalla ulkomaille, esimerkiksi Kirjavan kammarin Karoliina on tällä hetkellä Italiassa. Mie suuntaan kesäksi Berliiniin, kuten aiemmin olen kertonutkin ja nyt olen hankkinut kaupunkia käsitteleviä matkaoppaita. Minulla on yleensä matkoilla mukana näitä matkaoppaita, sillä niiden avulla saan yleensä enemmän irti kaupunkikävelystä ja olen jopa löytänyt tehnyt herätelöytöjä, kun olen etsiytynyt markkinoille, kirpparille, tilaisuuteen, nähtävyyden äärelle vain jonkun kirjan neuvojen varassa.




Sain Mondon Berliini-oppaan joululahjaksi ystävältä ja olen siitä erityisen iloinen, sillä viimeksi minulla oli matkalla kyseinen opas mukanani ja sitä oli ihana lueskella iltaisin hotellissa. Pidän yleensäkin Mondon matkaoppaista ja olipa hauska huomata, että nyt sellainen on ilmestynyt myös kotikaupungistani Helsingistä.

Ostin Korjaamon kirjamarkkinoilta Savukeitaan kaksi matkaopasta: Länsi- ja Itä-Berliini. Olivat niin paksuja, ettei niitä yksiin kansiin olisi saanut kätevästi, mutta en myöskään voinut ostaa vain toista. Haaveilen jo, että kierrellään ympäriinsä eri kaupunginosissa, aurinko paistaa (eikö se näissä unelmissa aina niin tee) ja kaikkialla on jotain uutta ja mielenkiintoista. Olen kuitenkin sen verran tiedonjanoinen, että saan valtavasti myös, että saan yhdistää näetyn ja koetun luettuun.

Sisareni antoi puolestaan yllätyslahjaksi Sammakon julkaiseman Berliinin matkaoppaan uteliaalle matkailijalle. Sellainen olen, ehdottomasti, ja kun matkalla saa olla kolme kuukautta, niin ehdin myös tarttua näihin vinkkeihin: "Missään ei tinkiminen ole yhtä hauskaa kuin suurella turkkilaisella vihannestorilla Maybachuferilla Kreuzbergin ja Neuköllin välissä"; "moderni saksalainen keittiö on parhaimmillaan KaDeWen elintarvikeosastolla."; " Treptower Parkissa laulavat silloin tällöin satakielet"...

Luetteko te muut matkaoppaita ennen matkalle lähtöä vai sitten enemmän itse kohteessa?

Vai pilaako opas seikkailun ja omakohtaisuuden?
Millaiset matkaoppaat ovat suosikkejasi? Tuleeko mieleen jotain kivaa paikkaa, ravintolaa, nähtävyyttä, muistoa, jonka löysit matkaoppaan avulla?

Hyvää pääsiäistä teille kaikille ja toivon, että hyvän kirjan avulla pääsemme matkalle mekin, jotka emme nyt pääsiäisen aikaan kodin lähipiiriä kauemmas pääse.

Vaivaako matkakuume? Oletko matkalla jonnekin pääsiäisen ajaksi?

18 kommenttia :

  1. Kyllä usein yksi opas tulee hankittua, minulla pääpaino on että on mielellään kompaktin kokoinen että on helppo kantaa mukana ja että siinä on kunnon kartta.
    Tekstiosiot selaan läpi bongaillen kiinnostavia nähtävyyksiä, ravintola- ja majoitusosioista en yleensä niin paljoa välitä. Majoitus etsitään mieluiten etukätene netistä, ja en ole niin gourmet-intoilija etteikö minulle sopisi kaikenlaiset satunnaiset kuppilat mitä tulee vastaan.
    Mutta aika paljon tulee sitten harrastettua satunnaista "tuo näyttää kivalta kadulta"-harhailua, tässä yhteydessä se hyvä kartta on tarpeen kun vähän ajan päästä voi vilkaista että missäs on ja mitä löytyy läheltä.

    Mutten kyllä mitenkään paljoa matkustele, olen kyllä asunut pitempiä pätkiä siellä täällä tai sitten tehtyä päiväreissuja lähelle mutta harvemmin tulee lähdettyä jonnekin muutamaksi päiväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miekin kyllä harhailen, mutta sitten on aika veikeä kaivaa repusta juurikin tuollainen kompaktin kokoinen matkaopas esiin ja tarkistaa, että onko joku veikeä rakennus tuttu myös kirjan sivuilta.

      Miekin etsin majoitusvinkkejä yleensä netistä ja nyt on tietty jo asunto tuolle ajalle hankittu, joten ei tarvitse edes miettiä sellaisia. Enkä kyllä ole etsinyt ravintoloitakaan, mutta nyt kyllä voisin, sillä varsinkin nuo Savukeitaan oppaat olivat niin tuoreita, että ihan hauskakin testata joku vinkki.

      Poista
    2. Joo, ollaan joskus kaverien kanssa myös käyty matkaopassuositusten perusteella ravintolassa tarkoituksena syödä hyvin, ja oikein hyviin ollaan osuttu.

      Poista
  2. Luin ennen enemmän matkaoppaita (Lonely Planetin kirjoista tykkään kovasti), mutta netin yleistyessä ne ovat jääneet vähemmälle. Itse paikan päällä hommaan yleensä kartan ja hengailen sen kanssa. Monissa hotelleissa on myös netti, joten iltasella voi tehdä alustavia suunnitelmia seuraavalle päivälle. Se on ihanaa, en tykkää etukäteen liikaa suunnitella, vaan menen paljolti fiilisten mukaan. Nykissä ollessa googlettelin hautuumaita ja katsoin kartasta sijainnin. Sitten vain tutkin, miten sinne pääsee ja ei kun menoksi. Ehdottomasti suosittelen Nykissä kävijöitä tekemään retken joko Bronxin tai Brooklynin hautuumalle - mielettömiä mestoja!

    Tykkään kyllä tutkailla matkajuttuja, mutta kirjat ovat tosiaan jääneet vähemmälle, sillä netissä voi tehdä koska tahansa nojatuolimatkoja. Viimeksi kävin Zimbabwessa :D

    Minua eivät hdcaniksen tapaan kiinnosta ravintola- ja syömähommat. En ole kulinaristi, vaan syöminen on minulle sivuseikka. Tosin joskus on kiva kyllä irrotella ja kokeilla uutta. Olen vege, joten joissakin paikoissa ravintolasyöminen voi olla melko haasteellista (ei enää niinkään paljon kuin ennen). Tokio on vegen painajainen, mutta onneksi sieltä voi kaupoista ostaa salaatteja sun muuta.

    VastaaPoista
  3. Luen juurikin Mondon matkaoppaita sekä etukäteen että matkan aikana, jos sellainen vain on kohdepaikasta tarjolla. Viimeksi viime viikonloppuna Wienissä oppaasta oli suurta iloa. Pidän niiden kerronnallisesta tyylistä ja monipuolisista vinkeistä, mutta kartathan niissä ovat ihan surkeat, mikä on ilmeisesti ihan tietoinen ratkaisu.

    Hmm... Joitain kivoja bongauksia olen matkaoppaiden avulla kyllä tehnyt, mutten kaiketi mitään elämää suurempaa, kun en niitä muista. Paitsi sittenkin yhden: Mondon Rooma-oppaassa mainittiin hieman syrjemmässä sijaitseva ravintola, jota lähdimme sitten uteliaisuudesta etsimään, ja aivan törkeän hyvät ruoat ja muukin ilmapiiri siellä sitten olikin - kunhan lopulta löysimme perille. ;)

    Oih, olen niin kateellinen tulevasta Berliinin kesästänne! :) Minäkin haluan muuttaa jonnekin ulkomaille, johonkin ihanaan kaupunkiin, ja se voisi hyvin olla Wien, jolle menetin sydämeni täysin. Matkarapsaa on tulossa blogiin lähiaikoina. :)

    VastaaPoista
  4. Ihana aihe! Padilla on niin hankala kirjoittaa, joten pikaisesti. :) Luen valtavat määrät matkaoppaita, koska koen niiden selaamisen ja/tai lukemisen rentouttavaksi. Luen matkaoppaita matkakuumeeseen ja -haaveiluun sekä lisää matkan varattuani. Pidän erityisesti Mondon oppaista, mutta luen kaikkea Lonely Planeteista Kaupunkikirjoihin. Myös täsmäkirjat jostain kaupungista kelpaavat, samoin jopa Helena Petäistön sujuvat, mutta elistiset oppaat. :)

    Matkalle otan mukaan vain 1-2 opaskirjaa, joissa on hyvä kartta. Kohteessa etsin tietoa netistä, mutta mieluiten kuljen "vapaasti" mieleni mukaan. Minulle matkaoppaat tarjoavat enemmän vinkkejä ja fillistelyä, mahdollisuuden tutustua kaupunkiin ennalta.

    VastaaPoista
  5. Mulla ei ole mitään suosikkisarjaa matkaoppaiden suhteen, vaan tsekkaan ne, mitkä satun löytämään kirjastosta. En ota välttämättä oppaita edes matkalle mukaan, vaan tutustun niihin etukäteen kun kohde on tiedossa ja merkkaan ylös parhaat vinkit.

    VastaaPoista
  6. Hanna, kai sinulla on jo Ritva Hapulin toimittama teos Berliini : kirjailijan kaupunki?

    VastaaPoista
  7. Luen yleensä ennen matkaa yhtä tai kahta matkaopasta. Mukaan otan usein vain yhden. Viime aikoina olen suosinut Otavan pieniä Kartta+opas -kirjoja, joissa on minusta tarpeeksi, mutta ei liikaa, tietoa. Ravintola- ja varsinkaan majoitusosiota en lue.

    Kaminerin Berliini-opas oli minulla mukana helmikuisella matkallani ja olen siitä kirjoittanutkin.

    VastaaPoista
  8. Melkoinen yllätys, mutta haluaisin itsekin nimenomaan Berliiniin! Matkaa en ole kuitenkaan varannut.

    Meikäläinen lähtee matkalle aika lailla faktapohjalta. Tärkeintä on tietää, mitä kohteita on olemassa ja missä ne sijaitsevat. En lue mitään muuta kuin Otavan taskukokoista karttaopasta, jonka otan tietysti myös mukaan. Mulle on myös tärkeää, että pystyn puhumaan (vaikka kuinka alkeellisesti) paikallista kieltä. Roomaan lähtiessäni kävin italian alkeiskurssilla. Tukholmassa olen söhkännyt kammottavaa ruotsia. Lontoossa puhuin tietysti englantia jäykällä suomiaksentilla (ei kuitenkaan mitään tankero-englantia). Jos pääsen Berliiniin, kyllähän se saksantaito pitää sulattaa syväjäästä.

    Kiitos vinkistä oppaiden suhteen! Eipä ole tullut mieleen lukea muuta kuin karttaoppaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahjoo, onhan mulla matkalla mukana yleensä myös taskusanakirja paikallisella kielellä, sen kanssa voi sitten arpoa että mitäköhän juuri tilasin.

      Poista
  9. Ostan kyllä ennen matkaa yleensä oppaan ja luenkin sitä innokkaasti: siitä on ihana fiilistellä matkaa jo etukäteen. Mondon oppaat ovat minunkin suosikkejani, kivasti kirjoitettuja ja kertovat muutakin kuin ilmeisimmät turistikohteet.

    Minä olen löytänyt oppaiden avulla erityisesti ruoka- ja juomapaikkoja. Ruoka ja juoma ovatkin minulle tärkeä osa matkustamista, vaikka en mitään gourmetpaikkoja metsästäkään. Mutta oppaista olen löytänyt monta hauskaa ravintolaa ja kuppilaa, joihin tuskin olisin muuten eksynyt.

    VastaaPoista
  10. Minä luen kyllä matkaoppaita, mutta en niinkään matkansuunnittelumielessä, vaan ihan nojatuolimatkailuna. Esim. Istanbulin ja Oslon oppaitten avulla voi tehdä mielikuvitusmatkoja ilman lentokentillä jonottamista :D

    VastaaPoista
  11. Kyllä minäkin ennen matkaa yhtä tai useampaa opasta tavailen. Aiemmin hankin aina Lonely Planetin, mutta nyt olen tykästynyt noihin Mondon oppaisiin. Etsin lähinnä tietoa nähtävyyksistä ja tekemisistä, ja ennen matkaa onkin ihana suunnitella, mitä kaikkea haluaisi kokea. En täytä päiviäni, sillä rakastan myös haahuilua. Ja parhaat paikat ovat aina löytyneet sattumalta. :)

    Kävin vastikään kirjastossa hakemassa Pietari-oppaita. Haluan tutkailla kaupunkia ennen matkaa, vaikka itse reissu onkin vain päivän mittainen.

    VastaaPoista
  12. Tulin viikko sitten Budapestista ja Bratislavasta. Aiemmin en kantanut mitään mukanani, muutama vuosi sitten oivalsin, että saan kohteista paljon enemmän irti oppaiden avulla. Seuraavia matkoja varten kasaan kivoja kohteita ja osoitteita Moleskine City Notebokeen tai tavalliseen lehtiöön, jos paikasta ei ole julkaistu omaa Moleskinea.

    Meillä ongelmana on myös se, että jos miehelle tulee nälkä, sen pitää saada ruokaa _heti_. Nälkäisen miehen kanssa ei liikuta yhtään mihinkään. Toisaalta huonon ruoan syöminen lomalla ei kiinnosta ollenkaan. Siksi on pakko kantaa mukana ravintolasuosituksia sisältäviä oppaita :)

    Mondo (sisältää usein paikkoja juuri meidän mieleemme) ja Lonely Planet (mahtava laajuus) ovat täälläkin lemppareita.

    VastaaPoista
  13. Jos matka on tiedossa, niin HETI akateemiseen ja matkailuosastolle ostamaan vähintään yhden, mielummin kaksi matkaopasta kohteesta. Minusta matkasta puolet on se, että saa kotona etukäteen fiilistellä kohdetta, joskaan ei välttämättä tee mitään excel taulukkoa siitä, mitä kaikkea aikoo nähdä. Otan myös vähintään yhden (yleensä sen pienimmän)mukaan matkalle, jotta voi koneessakin lukea.Pidän Mondoista ja yksi lemppareistani on Suomalainen matkaopas sarja, joka on hieman huumorilla ja kevyemmin kirjoitettu.

    VastaaPoista
  14. Tämä on ihan superihana postaus lemppariaiheestani, ja tarkoitukseni on ollut jo pitkään käydä täällä kommentoimassa (ensimmäisellä lukukerralla en ehtinyt, taisin olla silloin töissä). :) <3

    Olen matkaoppaiden suurkuluttaja (varmaan tosi yllättävää :D)! Jokaisella matkallani on mukana aina vähintään yksi opas, usein muutamakin. Luen lisäksi paljon matkaoppaita ihan muutenkin, joko iltalukemisena huvin vuoksi tai suunnitellessani seuraavia matkoja. Olen kokeillut lukuisten kustantajien erilaisia sarjoja, mutta ehdottomiksi suosikeikseni ovat nousseet suomenkielisistä Mondon oppaat (ystäväni on ollut kirjoittamassa Japani-opasta siellä asuessaan! <3), Tammen Näe ja koe -sarja, sekä Otavan näppärä Kartta + Opas -sarja. Ulkomaisista luotan tietenkin eniten joka-travellerin-matkaraamattuihin, eli Lonely Planetin oppaisiin.

    Myös Madventuresin yleiset seikkailijan oppaat ja matkakirjat ovat huikeita, kannattaa lukea! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!