25.5.2011

Entä jos kaiho ei herääkään?

Otsikkoni liittyy aiempaan kirjoitukseeni lapsuuteni suosikkikirjoista. Lähdin innoissani nostalgian jäljissä etsimään kadotettuja ja unohdettuja lukumuistoja, mutta lopulta huomasin haasteen hankalaksi näiden teosten osalta. Aikaa oli kulunut luultavasti liikaa ja halusin niin kovasti löytää jotain sykähdyttävää niistä, mutta lopulta en päässyt millään eroon siitä tunteesta, että koin ajan ajaneen niistä kylmin sydämin ohi.

Ei tosin kaikista

Lois Lowryn Anastasia hermoromahduksen partaalla (Otava, 1990)  oli mielestäni edelleenkin hyvä kirja, enkä kokenut sitä mitenkään vanhanaikaiseksi tai väsähtäneeksi, jolle pitäisi antaa kauheasti anteeksi hyvien muistojen nimissä. Anastasia oli juuri niin pikkuvanha kuin muistin, mutta jotenkin humoristisella tavalla. Nyt luettuna minusta tuntui, että teini-ikäisyyteen ja mielenkuohuntoihin suhtaudutaan kirjassa jopa vähän ironisoiden. Anastasia analysoi tarkkaan omia tunteitaan ja sitä, missä kohdin hän on murrosikäisyyden eri vaiheissa menossa. Muistelisin, että nuorempana olisin pitänyt enemmän hänen vanhemmistaan, sillä he olivat jotenkin ihanan avomielisiä ja rentoja. Nyt luettuna minusta tuntui jopa, että he antoivat liiaksikin vapauksia, eivätkä miettineet liioiksi tekojensa ja sanojensa seurauksia. Johtuisikohan tämä näkemysero ihan vain omasta ikääntymisestä? ;)

Haluan ehdottomasti lukea muutkin osat ja Reeta Karoliinan muistutuksena Sata syytä pitää Carolinesta.

( Kuvassa taustalla tukena oleva pullo ei liity teoksen symboliikkaan mitenkään. )


Merja Jalon teoksista luin eilen Hevosparonin koston (Otava, 1991) ja tietyllä tapaa toivon, etten olisi sitä lukenut. Mie muistin Nummelan ponitallin tapahtumat jotenkin jännittävimpinä ja henkilöhahmot kiinnostavimpina. Oikeastaan lukiessa huomasin, että pidin nimenomaan jännittävänä sitä elämää, johon hevoset ja niiden hoito kuuluvat kiinteästi. Enää en edes muista hevosenhoitoon tai hevosen värityksiin liittyviä sanoja ja se teki välillä lukemisesta tahmeampaa, kun mitä se varmasti oli nuorempana. Nämähän ovat kaikki vain jälkikäteistä arvelua, sillä ei minulla ole ihan tarkkaa muistikuvaa siitä, että mikä kirjoissa veti niin voimakkaasti puoleensa. Miksi juuri  Merja Jalon hevoskirjat olivat minulle se suurin juttu. Nykyisin ehkä kaipaisin henkilöihin lihaa luiden päälle, motivointia tekoihin ja poikkeamia kaavamaisesta kerronnasta. Jälkiviisastelua, mutta minulle nämä kirjat kuuluvat ehdottomasti menneisyyteen.


Mitäpä sitten sanoisin Anni Polvan teoksesta Taidat uhota, Hanna-Leena (Karisto, 1992). Ensinnäkin en ymmärrä yhtään tuota nimeä, sillä varsinaisesti tähän teokseen se ei niinkään sopinut. Minusta Hanna-Leena oli melko samanlainen judoa taitava tyttö, joka kamppaa mielellään otteillaan pojat maahan kuin muissakin teoksissaan. Hän ei uhoa mitenkään erityisen paljon. Myöskään teoksen nimi ja kansikuva eivät sovi yhteen.

Ikävintä oli kuitenkin huomata, että Hanna-Leenasta on aika ajanut armottomasti ohi. Teoksen maailma on melkoisen vanhahtava perheen arjen ja koulumaailman kuvauksissa. Myöskin tämä Hanna-Leenan erinomaisuuden korostaminen juuri poikamaisten luonteenpiirteidensä kautta alkoi näinkin lyhyessä teoksessa kyllästyttää melko nopeasti. Mie muistin kannen perusteella, että olisin pitänyt tätä jotenkin paljon romanttisempana teoksena, mutta lopulta suudelmakin oli melko vaisu ja väritön kohtaus.

Nostalgia tarkoittaa menneen ikävöintiä, kaihoa ja haikeutta. Näiden kirjojen kautta en tuntenut kauheasti haikeutta ja suurin tunne-elämys taisi kuitenkin tulla siitä, että löysin nämä varastosta ja tutkailin kansia. Mietin omaa lapsuuden kirjahyllyä ja miten nämä kirjat olivat siellä esillä. Tarinat jättivät lopulta melko kylmäksi ja päätin, että Nostalgian jäljillä -haaste sopii paremmin myöhemmän ajan kirjoille. Seuraavaksi täytyy hakea siten teoksia pimeältä keskiajalta, eli teinivuosien suosikit esiin!

Mitä jos kaiho ei herääkään? Sitten luetaan jotain muuta.

12 kommenttia :

  1. Mä töissä kerran selasin jotain Nummelan ponitalli -kirjaa, ja jo pikasilmäilyllä se tuntui aika kuralta.
    Olisi kiva tietää, että onko syynä vain oma aikuistuminen, kirja-alan opinnot vaiko peräti se, ettei Merja Jalon kirjat oikeasti olekaan laadukkaita nuortenkirjoja?

    Pitäisikin lukaista joku toinen vanha suosikki... Esim. Tuija Lehtisen R.I.P. :) (tai jotain sinne päin...)

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti aion lukea Tuija Lehtistä, sillä uskon että näiden sarjakirjojen osalta ikä on suurin vaikuttava tekijä.

    Löysin myös hyllystä Aila Meriluodon Ateljee Katariinan, jota en muista koskaan lukeneeni, mutta on googlen mukaan nuortenkirja.

    VastaaPoista
  3. Voi Hanna, ihana katkeransuloinen nostalgiatrippi! Minä mietin kovasti että uskaltaisinko lukea jotain Jaloa mutta taidan jättää väliin. Jos vaikka sitä Lehtistä sitten.. :)

    VastaaPoista
  4. Heh, tuo on kyllä totta, että sitä järkyttyy, miten joku, mitä on joskus ihannoinut, vaikuttaa täysin kuralta. Luulen kyllä, että ihminen on silleen fiksusti luotu, että se ei itse huomaa kasvamistaan kuin juuri siitä, että katsoo taaksepäin.

    Itse luin Lehtisen pari nuortenkirjaa, kun opetin jossain yläasteella. Pakko vähän tietää, että mistä joku kirjoittaa. Ja aikamoista jaaritteluahan se oli. Mitään ei tapahdu, vaan jahkataan, että mitä se kundi ajatteli ja mitä nyt pitäisi tehdä. Siis huoh.

    Nyt en tiedä, uskallanko tarttua omiin esiteini-iän suosikkeihini. Ehkä ne olisi parempi muistaa nostalgian läpi =)

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Minäkin tykkäsin nuorena tuosta Anastasia hermormahduksen partaalla-kirjasta, siitä on jo tosi kauan kun luin sen viimeksi ja olin oikeastaan unohtanut koko kirjan. Kiva että se muistui mieleen näin sinun kirjoituksesi perusteella!:)

    VastaaPoista
  7. Olen kovasti miettinyt, että onko parempi jättää nuo ihan lapsuuden ja varhaisnuoruuden kirjat sitten kuitenkin rauhaan, sillä voiko aikuisena enää löytääkään niistä samaa tenhoa? Toisaalta moni sanoo lukeneensa jotain niitä satukirjoja, joita lapsena on lukenut / luettu, ja niistä saaneensa sen ihanan tunteen, nostalgian havinaa ;)

    Lehtiseen aion tarttua itsekin!

    VastaaPoista
  8. Huih, uskaltaakohan sitä Lehtiseen tarttua, kun sillä on niin suuri asema teini-ikäisen Hannan lukemistossa.

    Paljon näitä lukemisiani nuorempana on ohjannut se, että olenko saanut jonkun kirjan lahjaksi. Sitten olen ihastunut kirjaan ja halunnut lukea kaikki muutkin teokset samalta kirjailijalta. Meän paikalliskirjasto oli ja on edelleen todella hyvä kirjasto ja sieltä löytyi paljon kirjoja.

    Muistelisin nyt, että luin myös paljon Vihreä Varis -sarjaa.

    VastaaPoista
  9. Nuortenkirjoja on ihana lukea. Eikä kaikkien tosiaan tarvitse olla samanlaisia sykähdyttäviä kokemuksia kuin mitä ne olivat lapsena. Nykykirjailijoiden nuortenkirjoja on mahtava lukea, koska saa nauttia itse tekstistä ilman ajallista vertailua aiempiin lukukokemuksiin.

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoinen aihe!

    Minun lapsuuteni lempikirjoja oli Kersti Juvan Vuorilinnan Lotta. Se on kuitenkin melkein ainoita "nostalgiakirjoja", joita en vain ole saanut luettua aikuisena. Pari kertaa olen yrittänyt, mutta aina on tökännyt heti alkuun. Se ei kuitenkaan ole mitenkään haitannut minua, vaikka luulisi, että joku "unelmalukukokemus" särkyisi. Onneksi monista muista kirjoista on löytynyt sitä nostalgiaa, niin olen voinut hyväksyä, että siitä kirjasta olen kai vain kasvanut ohi. Sitten vaan tosiaan luetaan jotain muuta. (Paitsi että aion yrittää sen lukemista vielä joskus!)

    VastaaPoista
  11. Jenni, kiitos. :)

    Saduista tunnun silti pitävän ja kun aiemmin luin Topeliuksen satuja ja blogiini kirjoitinkin, että kokemus oli muuttunut, mutta silti hyväksyin sen. Hevoskirjojen osalta odotin kai jotain syvempää sykähdystä ja jotain suurempaa muistutusta menneestä.

    Oli typerryttävää odottaa isoa tunnekuohua ilman mitään syytä. :D

    VastaaPoista
  12. Minä olen pohdiskellut aika paljonkin Susan nostalgiahaasteen myötä sitä, mitä vanhoja suosikkeja oikeasti tekee mieli lukea uudestaan, mistä voi jo suoraan sanoa, ettei niistä varmasti enää mitään järkevää irti saisi, ja minkä lukemisesta voisi tulla oikein paha mieli, jos kirja olisikin nyt kökkö. Siksi yritän valita kirjat tarkkaan. Lasten- ja nuortenkirjoista lähinnä tunnustettuja klassikoita, ja aikuisten kirjoista sellaisia, jotka eivät nyt kuitenkaan maailmaani kaada, jos ovat huonoja. Tai jotka muistan sen verran hyvin, että uskon vahvasti niiden olevan edelleen mielestäni hyviä.

    Kiva postaus, vaikka sulle kävikin vähän köpelösti! :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!