Lukuhaasteen aikana luetut:
Taina Latvala: Paljastuskirja
Carlos María Domínguez: Paperitalo
Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta
Tuomas Kyrö: Miniä
Kristín Steinsdóttit: Omaa tietä
Maritta Lintunen: Sydänraja
Sanna Eeva: Olot
Simon Lelic: Katkeamispiste
Kerstin Johansson i Backe: Näkymätön Elina
Muut kuun luetut:
Philip Pullman: Rehti mies Jeesus & kieromieli Kristus
James Franco: Palo Alto
Lotte & Sören Hammer: Kaikella on hintansa
Antonio Hill: Kuolleiden lelujen kesä
Patrick deWitt: Sistersin veljekset
Chris Cleave: Little Been tarina
Sarjakuvat (näistä omat arviot tulossa):
Faith Erin Hicks: Friends with boys
Guy Delisle: Burma Chronicles
Guy Delisle: Jerusalem
Luetut, mutta ei blogattu:
Kirjablogisti Booksylla on mukava tapa kertoa kuun vaihteessa myös niistä kirjoista tarkemmin, joista hän ei muuten ole ehtinyt tehdä pidempää arviota. Mie ajattelin nyt napata häneltä tämän toimintavan, sillä muuten roikutan kuukausitolkulla kirjoja mielessäni, joista haluaisin kirjoittaa jotain, mutta ajan kuluessa se on aina vain vaikeampaa. En ehdi kuitenkaan kirjoittaa kaikista, joten Booksyn tapa on mielestäni mitä mainion, sillä haluan kuitenkin jotain kirjata itselleni muistoksi bloggaamattomistakin kirjoista.
Hugh Lupton: Tarinatie (lastenkirja)
Tarinatie on suloinen lastenkirja, jonka tarinat tulevat kaikkailta maailmasta. Tarina kolmesta kilipukista ja sillan alla asustavasta peikosta oli tuttu, mutta en tiennyt sen olevan alkujaan norjalainen satu. Saksalainen satu ääriään myöten täynnä olevasta puuropadasta ja englantilainen tarina pienestä kirjavasta kanasta, joka pyytää jokaiseen pieneenkin työvaiheeseen apua naapureiltaan ja syö lopulta leivän itse, ovat minulle tutuimpia entuudestaan. Intialainen satu matkivista apinoista ja afroamerikkalainen tarina lumoavasta laulusta puolestaan oudompia. Luin teoksen yhden työasian vuoksi, mutta viihdyin kirjan parissa, vaikkei minulla ollutkaan etuoikeus saada lukea sitä jollekin lapselle ääneen. Hugh Lupton on kirjannut loppuun tiedot siitä, miten on törmännyt valikoituihin tarinoihin. Näihin on myös suomentaja tuonut osansa, sillä löysin esimerkiksi tiedon siitä, että kolmen kilipukin rohkeudesta on myös useita suomalaisia versioita.
Kuvitus on runsasta, mutta silti jokainen aukeama on oma rauhallinen saarekkeensa. En pitänyt valitusta comic sans -fontista, mutta antaahan se tarinaan oman pehmeän sävynsä. Fontti on vain niin loppuunkulutettu, että kavahdan sitä kaikkialla.
Ihan miellyttävä kosketus lastenkirjoihin, sillä en ole niitä nyt hetkeen lukenut.
Matias Riikonen: Nelisiipinen lokki
Minua harmittaa, että tämä teos jätti lopulta hyvin lyhyen muistijäljen mieleeni. Olin etukäteen odottanut sitä, sillä kirjailija on minulle luentokursseilta tuttu opiskelukaveri, mutta valitettavasti kirkkain idealamppu jäi minulta tämän teoksen osalta huomaamatta. Teos on oikeastaan kertomuskokoelma koulurakennuksen ja -pihan tapahtumista yhden päivän aikana. Erilaiset kertojat tuovat moniäänisenä mittelönä päivän erilaisia kohtauksia näkyviin, mutta kokonaisuuden kannalta tässä häviää eniten lukija. Tai ainakin tämä lukija, sillä välillä on vaikea löytää yksittäisten tarinoiden johtoajatusta ja sopivuutta kokonaisuuteen. Tiedän, ettei aina ole tarviskaan, mutta jonkinlaisen koheesion kannalta kaipasin kädenojennusta suuntaviivojen määrittelyyn.
Riikonen on rohkea kirjoittaja, eikä hänen esikoiskirjansa ole ihan sellainen, mitä olen tottunut esikoiskirjoista etsimään. Kokonaisuus on yhtä aikaa armollinen ja raaka; teos ei moralisoi ja opeta, vaikka koulumaailmassa siihen voisi helposti sortua, mutta se ei myöskään peittele heikkouksia, himoja ja väkivaltaa.
Petri Tamminen: Piiloutujan maa ja Enon opetukset
Pidän valtavasti Petri Tammisen kirjoista, ainoastaan Enon opetukset oli vähän tylsempi tuttavuus. Toisaalta sekin saattoi johtua siitä, että kuuntelin sen äänikirjana, enkä välittänyt kauheasti kertojan tyylistä. (Hänestä huomasi heti, koska oli pitänyt tauon ja ääni kulki innokkaasti eteenpäin ja loppulukua kohti ääni jo vähän mateli ja hinkui.)
Piiloutujan maa muistutti minua suosikistani Muita hyviä ominaisuuksia, sillä kirja ei ole vain kirja, se on olotila. Olen ollut nyt jonkin aikaa sairaana ja vähäjaksoinen, joten Piiloutujan maa kolahti tähän oloon ja tilaan vaivattomasti. Teos on täynnä piilopaikkoja ja ihmisiä, jotka kaipaavat piiloon. Se ei ole kuitenkaan kokoelma toisiaan toistavia ujoustarinoita, vaan lyhyitä katkelmia arjesta. Piilo on olotila, joka kuvastaa meissä tarvetta olla näkymätön: Kun ei haluaisi soittaa puhelimella, mutta aina toisinaan on vain pakko. Kun pää on sekaisin monista yhtäaikaisista tunteista, on parempi mennä jonnekin rauhoittumaan, yksin olemaan ja selvittämään langanpätkiä. Kun hälyn keskellä paras paikka olla yksin on rauhallinen inva-vessa. Minulle luettiin tätä ääneen, kun kipuilin eniten, tuntui että pääsin niihin tarinoihin hetkeksi piiloon.
Tammisessa minua viehättää, että teksti on niin vaivatonta. Hän sanoo paljon kauhean yksinkertaisesti. Eikä tuhlaa sanoja.
Saija Nissinen: Sitomisen taito
Mitä jää mieleen novelleista monta viikkoa lukemisen jälkeen? Ensiksi katoavat novellien nimet, en taida muistaa niitä edes lukiessani. Niihin täytyy toki palata, että pystyy tarkentamaan lukemaansa - kuin pistäisi kartalle nastoja, että täällä ja täällä olen käynyt, niin myös novellien nimiä muistelemalla mieli pyrkii etsimään tiettyä muistikuvaa ja miitä yksittäisessä novellissa sanottiin.
En kirjoittanut ylös yhdenkään novellin nimeä, mutta Sitomisen taito edusti sellaisia novellikokoelmia, joista pidän. Tarinat ovat mahdollisia kuvauksia arjesta, mutta silti niin absurdeja ja järjettömiä, ettei niitä meinaa uskoa todeksi. Siitä se taika syntyykin, se voisi tapahtua minulle, mutta onneksi niin ei käy. Mies, joka elää Elviksen lauluista, pesee sairaalassa osastolle joutuneita mielenterveyspotilaita. Hän on onnellinen arjessa, se kulkee kuin tanssi tai pikemminkin kuin laulu. Mutta aina on oltava joku, jolle tämmöinen tavanomaisuus ei kelpaa. Novellin särmää kiristetään huippuunsa, kun mukaan otetaan ihminen, joka ei voi hyväksyä moiseen yksinkertaisuuteen tyytymistä. Onni ei saa olla myötäsyntyinen olotila, vaan jokin asia, mitä pitää jatkuvasti tavoitella.
Jotain outoa on siinäkin, että tämä novelli jäi parhaiten mieleen. Osa katoaa taustahyminäksi vahvistamaan parhaimpien novellien tehoa. Outotunnelmaisia tarinoita, jotka Nissinen on sitonyt yhteen taidolla (tiesitte kyllä, että käytän tuon kortin jossain vaiheessa).
Markus Leikola: Naamakirja
Naamakirjan varasin kirjastosta, kun olin lukenut arviot täältä, täältä, täältä. Luin sen lentokoneessa, kun käväsin pohjoisessa lumitöissä äitienpäivän aikoihin. Minusta oli miellyttävä lukea pitkästä aikaa runoja, joissa merkitystä ei tarvinut metsästää, enkä tarkoita sillä että Leikolan proosarunot olisivat kertakulutusta vailla mitään syvällisyyttä. Ainahan sanat ovat latautuneet jollakin merkityksillä ja arvoilla, mutta Naamakirjaa lukiessa tottumatonkin runonlukija saa heti jutun juonesta kiinni.
Aktiivinen facebookin käyttäjä tunnistaa ne monet äänet, jotka hakevat kirjan sivuilta huomiota. Niissä on samaan aikaan huumoria ja traagisuutta, eikä lukiessa välttämättä tiedä uskaltaisiko niille antaa iloisen peukun. Ymmärtääkö ihan, mitä runon kulloinen puhuja etsii. Huumorin seassa on juuri se traagisuus, hetken aikaa on näytöllä yksittäisen ihmisen huomiota kaipaava kirjoitus. Pitääkö siihen jotenkin reagoida?
Jos mä laitan tähän että Ellu ja Jari on suhteessa
niin pitääkö sitten kun ero tulee niin
ensin olla että hieman epäselvää
vai ajaako saman asian että vaan poistaa sen kavereista
kuka tänkin osais kertoa
kun en mä edes tiedä paljonko se musta tykkää
ja sais ne menkat jo pikkuhiljaa alkaa
niin pitääkö sitten kun ero tulee niin
ensin olla että hieman epäselvää
vai ajaako saman asian että vaan poistaa sen kavereista
kuka tänkin osais kertoa
kun en mä edes tiedä paljonko se musta tykkää
ja sais ne menkat jo pikkuhiljaa alkaa
Sitten haasteasioihin.
Vastasin toukokuussa 11-kysymyksen haasteisiin, joka kiersi tiuhaan ainakin kirjablogeissa. Sain haasteen neljä kertaa, joten keräsin kaikki hyvin kirjapainotteiset kysymykset yhteen, mukava haaste, ja vastauksiani voi käydä vilkaisemassa tästä linkistä.
Sain pari päivää sitten Marjikselta Ota riski ja rakastu kirjaan -haasteen, jonka otan nyt ilolla vastaan. Hän on aiemminkin suositellut minulle Maria Turtschaninoffin Arra-kirjaa, mutta nyt haasteen myötä tartun kesällä tähän fantasiakirjaan. Yritän lukea mahdollisimman monipuolisesti erilaisia teoksia, mutta fantasian olen jättänyt hyvin vähälle huomiolle. Tämän myötä tulee korjattua tämäkin erhe.
Haasteen tarkoitus on kiertää eteenpäin ja vähän taaksepäinkin, sillä saan haastaa Marjiksen lukemaan oman suosittelemani kirjan. Hän tiesi jo haastaessaan minut, että sarjakuvan hän saa luettavakseen. Mutta tiedän, että hän tulee pitämään valitsemastani kirjasta. Sain joululahjaksi Craig Thompsonin Habibin, ja se on yksi kaikkien aikojen parhaista lukemistani sarjakuvista. En edes osannut sanoiksi pukea, mutta nyt luen mielelläni Marjiksen arvion teoksesta.
Haastan myös Kirjavan kammarin Karoliinan lukemaan Sergei Dovlatovin Meikäläiset, sillä odotin kovasti hänen lukevan sen maratoninsa aikana. Haastan myös Luettua-blogin Sannan lukemaan Petri Tammisen Muita hyviä ominaisuuksia. Minua kiinnostaisi kovasti tietää, mitä mieltä hän olisi näistä novelleista, sillä hän on ennen inhonnut novelleita, mutta nyt selvästi lämmennyt niille kirja kerrallaan. (Päivitys: Hups. Karoliina oli haastettu jo, joten siirrän tämän haasteen sittenkin Jaanalle Täällä toisen tähden alla -blogiin. Hän on ainakin ilmaissut kiinnostuksensa kirjaa kohtaan.)
Haasteen säännöt tiedoksi myös haastetuille:
Mitä teet, jos sinut haastetaan Ota riski ja rakastu kirjaan -haasteeseen?
1. Joudut lukemaan haastajasi sinulle määräämän kirjan. Jos olet jo lukenut sen, voit pyytää haastajalta uuden kirjan.
2. Vastavuoroisesti sinä saat määrätä haastajallesi yhden kirjan luettavaksi.
3. Samalla voit siirtää haasteen eteenpäin ja määrätä vähintään yhdelle kanssabloggarillesi kirjan luettavaksi. Hän puolestaan saa tämän jälkeen määrätä sinulle takaisin yhden luettavan kirjan. Jos olet todellinen riskinottaja, haasta niin moni kuin uskallat! Muista, että joudut myös lukemaan kirjat, jotka he määräävät sinulle.
Kun lähetät haasteen eteenpäin, kopioi mukaan myös säännöt ja haasteen kuva. Haasteesta saa myös kieltäytyä, jos on jo esimerkiksi ehtinyt tai ei vain halua osallistua. Silloin haastaja voi siirtää haasteen jollekulle toiselle.
Entä muut haasteet sitten? Tuntuu, että minun pitää näin kesän ja tulevan kesäloman (iiih, ensimmäiseni) kunniaksi vähän tarkistaa, että mikä tilanne on vuosihaasteissa, jotta tiedän vähän suunnitella tulevia lomapäiviä kirjamielellä. Tilanne vaatii tarkempaa valmistautumista ja teen haastetilanteesta erillisen postauksen lähipäivinä, sillä tämä bloggaus uhkaa karata nyt käsistä pituudellaan.
Kiva, että teit Booksyn innoittamana tuollaiset lyhyet arviot :) Olisi harmi jos kirja(t) jäisi(vät) muuten kokonaan huomiotta blogissa.
VastaaPoistaJoo, olen onnellinen että uskaltauduin kopioimaan Booksyn hyvän toimintatavan. Helpottaa myös itseä, kun saan kirjoitettua jotain hajatelmia ylös.
PoistaMinäkin olen iloinen!
VastaaPoistaJa erityisen mukavaa, että Petri Tamminen oli esillä; voisin laittaa tuon Piiloutujan maan omalle muistilistalleni, tykkäsin nimittäin Ominaisuuksista aivan älyttömästi.
Piiloutujan maa on vanhempaa Tammista, eikä minusta alkusivuilta niin tiukka kuin Ominaisuuksia, mutta lopulta lämpenin sille kokonaan. Omia lempipiilojani olivat yllättäen kirjasto ja antikvariaatti.
PoistaKiitos Hanna, tartun oikein mielelläni haasteeseen, sillä kirja tosiaan kiinnostaa minua kovasti, varsinkin sinun ansiokkaan arviosi jälkeen.
VastaaPoistaIhana kuulla, minua ihan jännittää, että minkä saan sinulta takaisin. :)
PoistaNyt sinulle olisi luettavaa...
PoistaJonkinlainen kirjaväsymys taisi tulla minullekin 24h-maratonin jälkeen. Olin tosin jo odottanutkin, että kuinka pitkään jaksan lukea sellaista 20 kirjaa kuukaudessa tahtia, mitä melkein puoli vuotta meni.
VastaaPoistaSilti se maraton oli sellainen kokemus, että ei sitä vaihtaisi pois. Kuten en vaihtaisi juostua maratoniakaan. :)
Sulla on ollutkin varsinaista maratonia jo pidemmän aikaa! Ai sie olet juossut oikeankin maratonin. Onneksi olkoon! Minusta on ollut nyt ihana katsoa televisiota, sillä saimme vihdoin uuden television, joka toimii. Ostin huuto.netistä muutamia tv-sarjoja katsottavaksi, mutta kyllä lukeminenkin aina maittaa. Meän pitää kokeilla yhtä aikaa seuraava lukumaraton.
PoistaMinä pystyn järjestämään itselleni uuden maratonajan kohtuullisen kivuttomasti, joten laitetaan korvan taakse. Aloitus kuudelta aamulla, nukkumatta 24 lukemista? ;)
PoistaTuo Tarinatie on ihana kirja, lainasin sen alunperin kirjastosta muutama vuosi sitten ja oli pakko ostaa se sitten omaksi :). Kuvituskin aivan mahtavaa, ja kerronnan rytmi!
VastaaPoistaPiiloutujan maasta muistan erityisesti sen novellin, joka oli printattuna (onkohan vieläkin) kirjallisuuden ja Suomen kielen laitoskirjaston kirjahyllyn päätyyn. Novelli kertoi tietenkin kirjastoon piiloutumisesta :).
En muistanut kirjoittakaan mitään rytmistä, mie pääsin siihen vielä hyvin mukaan, kun kuuntelin kirjaa samalla kun luin tekstiä.
PoistaEn muuten tiedä, että onko tuo novelli vielä siellä printattuna, mutta minunkin suosikkeihini se kuuluu. Kirjoitinkin tuossa yllä Booksylle, että pidin myös "yllättäen" antikvariaatista. :)
Kiitos haastekirjasta, vähän jännittää! :O
VastaaPoistaSe on todella hyvä, siksi sen valitsin. Eli en kiusalla pistä sinua lukeamaan 700 sivua sarjakuvaromaania, josta et voisi nauttia. :)
PoistaHurjasti kiitoksia haasteesta! Tammisen kirja löytyy itse asiassa hyllystäni, joten innolla luen sen pian :).
VastaaPoistaMie muistelinkin, että olet joskus maininnut, että aiot tämän lukea. :)
PoistaHieno postaus! Kiinnostuin nyt ainakin Sitomisen taidosta ja Naamakirjasta. Piiloutujan maasta pidin aikanaan muistaakseni itsekin, juuri tuo mainitsemasi olotilaisuus on Tammista parhaimmillaan.
VastaaPoistaMainiota myös että lähdit haasteeseen mukaan. Habibi pitäisi kyllä lukea minunkin.
Saat Habibin multa lainaan, jos jaksat raahata sen NVL:n tapaamisesta kotiin. :) Mie lupaan lukea kesällä sinun haastaman kirjan (hih), sillä tiän, että kaipaat sitä kotiisi jo!!
PoistaHei Lukijatar/Kirjamonnitar! Kyllä minä ihan oikeasti aion lukea sen Meikäläiset, eikä olisi haitannut useampi haastaminen, mutta menköön nyt Jaanalle. Saatan kyllä silti haastaa sinutkin. ;)
VastaaPoistaNämä pikkuarviot olivat hyvä idea ja koska minullakin on ainutlaatuisesti sen maratonin takia kauhea kasa bloggaamattomia kirjoja odottamassa, saatan _ehkä_ tehdä osasta niitä vastaavanlaisen postauksen. Katsotaan!
Minähän aloittelin vähän tuota Nelisiipistä lokkia, mutta ei se minunkaan kirjani ollut. Siitä nostan kyllä hattua, että se oli esikoiseksi erilainen ja erikoinen.
Karoliina, minustakin tämä oli kätevä tapa purkaa luettuja kirjoja, joten Booksylle vain kiitosta. Olen aiemmin tehnyt myös miniarvioita, mutta näin ne tulevat luonnollisesti kerrottua kuun lopussa, eikä hamassa tulevaisuudessa, itselle jää jälki luetuista kirjoista (syy, miksi pidän blogia) ja tähän kuukauden lopetusjuttuun tulee jotain konkreettista luettavaakin, eikä vain linkkejä aiempiin arvioihin.
PoistaJänskättää, että minkä kirjan valitset minulle. :)