5.5.2012

Lukuhaaste: 24 h lukemista

Kansainvälinen Read-a-Thon-haaste starttasi huhtikuussa, mutta silloin vietin omia synttäreitäni, enkä voinut saati halunnut osallistua lukuhaasteeseen. Päätin kuitenkin, että seuraavan vapaan aikoihin voisin kokeilla tätä lukumaratonia henkilökohtaisena haasteena. Kirjantila-blogissa osallistuttiin haasteeseen silloin ja tästä sain vain lisäpontta ryhtyä tähän. Jaakko luki seitsemän kirjaa ja yhteensä 1775 sivua. Mie en ole vielä valinnut tarkkaan kirjoja, mutta minulla on iso kasa hyviä ehdokkaita odottamassa.

Silloin tällöin joku mainitsee, että luen varmaan aika nopeasti, koska ehdin lukea muutaman kirjan viikossa. Minulla ei ole oikeastaan kunnon tuntumaa, että olenko oikeastaan nopea lukija, vai luenko vain sopivasti pitkin päivää eri hetkinä, jolloin saan kirjan luettua melko pian sen aloittamisesta. Eräs anonyymi kävi kommentoimassa edellisen kuun luettuihin, että taidan "suorittaa lukemista", ja tästä samasta aiheesta eilen Morre avasikin sanaisen arkkunsa. En mie lukemista suorita, pidän vain lukemisesta, se on olennainen osa työtäni ja myös vapaa-aikaani. Mutta tästä haasteesta nyt konkreettisesti suoriudun, koska en normaalisti käytä vapaapäivääni vain lukemiseen (tuskin teen sitä nytkään, mutta kokeilen ainakin).

Lukuhaasteeni tarkoitus on lukea mahdollisimman paljon yhden vuorokauden aikana. En aio luopua yöunista, sillä minulla on huomenna rästitöitä ja maanantaina koittaa arki taas, joten en halua pitkin viikkoa katua, että lukuhaasteen vuoksi olen kuolemanväsynyt.

Haaste ei ole missään nimessä vakavamielinen, se on hauska koe, joten ei huolta että täällä pää pimahtaa ja elämässäni ei olisi muuta sisältöä. Tiedän monia, jotka katsovat monta elokuvaa putkeen, tai viettävät anime allnighter -tapahtumia. Osa saattaa juhliakin vuorokauden putkeen. Samaa aion kokeilla nyt itse, mutta kirjojen äärellä. Etukäteen en sen kummemin pohdi, että onnistuukohan tämä ja menevätkö kirjat sekaisin, kärsiikö lukukokemus jne. Senhän on tarkoitus minulle haasteen aikana selvitä, jos saan luettua vain kaksi kolme kirjaa ja vietän loppuillan tehden muita asioita, niin sitten se on sen haasteen tulos, eli en aio tunkea tulitikkuja silmiin, että pystyn väkisin lukemaan vielä yhden kirjan (tai niin sanon nyt, kun alkuverryttelyt on vasta tehty ;)).

Minua kiinnostaa selvittää, että mitä tapahtuu lukiessa, kun useampi tarina, kertoja, tapahtuma, kieli, kirjailija, maa ottaa vallan. Miehän olen aina kauhean kiinnostus lukukokemuksista ja lukemiseen liittyvistä asioista, siksi toisinaan kyselen niitä myös muilta lukijoilta Miten luet -keskustelusarjan kautta. Tuleeko lukuhaasteen myötä saavutettua jonkinlainen kirjatranssi tai flow-tila? Kyllästyykö lukemiseen useamman kirjan jälkeen? Menevätkö kirjat sekaisin?

Sanoin alussa, etten ole valinnut tarkkaan kirjoja, mutta on minulla jotain suunitelmaa päivän varalle. En aio lukea kahta paksukaista, sillä vaikka niistä sivuja saa samalla tavalla kuin ohukaisisista, ei niitä pysty lukemaan määräänsä niin montaa, että kirjojen vaihtelevuuden kokemus haasteessa säilyisi. Lähdetään siis novellikokoelmilla, pienoisromaaneilla jne. On siellä muutama "kunnon" romaanikin, joista sivuja on yli 300, mutta en valinnut seitsemää keltaisen kirjaston kirjaa, vaan yritin pitää silmällä myös vaihtelevuutta lajeissa, tyyleissä jne. En halunnut lukea vain raskaita, maailmaajärisyttäviä kirjoja (tosin näistähän ei tiedä etukäteen), vaan myös "kevyempää" kamaa on mukana. Vaikka olen sarjakuvien ystävä, niin tähän haasteeseen ne eivät kuulu.

Haaste alkaa tänään klo 10.00 ja päättyy huomenna samaan aikaan. Enkä vielä tiedä, millä kirjalla aloitan.

Tähän samaan postaukseen päivitän väliaikatietoja.


10.00-12.30 Ensimmäinen kirja luettu. Taina Latvalan Paljastuskirja (324 sivua).

Kepeä kirja keltaisen lehdistön kirjailija-toimittajasta, jolla on salasuhde ulkoministerin kanssa. Kirja muistutti aiheeltaan juuri lukemiani Anja Snellmannin Ivana B.:tä ja Venla Hiidensalon Mediahuoraa. Latvalan kirja on kirjoitettu vain kolme vuotta aiemmin. Teos vilisi oikeita suomalaisia julkisuuden henkilöitä ja paljon viittauksia klassikkokirjoihin sekä Marilyn Monroen elämään. Etuliitteet "sala-", "shokki-", "kohu-" tai "yllätys-" vilahtelivat keskittyjen lööppien otsikoissa, mutta toisaalta ne olisivat ihan hyvin voineet olla totta. Susan Kurosen ja Matti Vanhasen romanssi tuntui nyt jo kulahtaneelta, vaikka sen esiin ottaminen oli tuolloin ajankohtaista, kuin myös viittaukset tekstiviestikohuihin jne. Mielenkiintoisinta kirjassa oli toimittajan pohdinnat siitä, että hän metsästää juttuja, joita hän itse tekee ja haluaa pitää salassa.

Lukeminen sujui nopeasti, enkä malta odottaa, että pääsen seuraavan kirjan pariin.


13:45

"Lopeta lukeminen, kirjat ovat vaarallisia" varoittaa päähenkilön isoäiti Carlos María Domínguezin pienoisromaanissa Paperitalo (134 sivua).

Lyhyen kirjan lukeminen vei yllättävän paljon aikaa, niin mukava oli makustella ajatuksia kirjahulluudesta. Merkkasin monta kohtaa, joihin aion palata joskus myöhemmin, sain sormeeni paperihaavan kirjasta, joka varoittaa lukemisen vaaroista, sain välähdyksen siitä, miksi kerään kirjoja:

"Keräämme hyllyihin kirjoja, jotka tuntuvat muodostavan kokonaisuuden, mutta luvalla sanoen se on pelkkää harhaa. Kiinnostumme tietyistä aiheista, ja jossakin vaiheessa alamme määritellä maailmoja; tai hahmottaa kulkemaamme taivalta, ja vielä niin, että siitä jää jälkiä. Se on yksinkertaista. Se on prosessi, jonka kuluessa täydennämme elämäkertoja, joissa kaiketi harmiksi viitataan johonkin kokoelmastamme puuttuvaan teokseen, jonka sitten hankimme ja se puolestaan johdattaa meidän uuden kirjan pariin."

Kirjassa kirjoista paperitalon rakentanut mies haluaa luokitella kirjansa tunnetekijöiden mukaan. Shakespearea hän ei voinut panna Marlowen viereen miesten suhteita kalvaneiden plagiointisyytösten takia, eikä liioin Martin Amisia ja Julian Barnesia vierekkäin, koska kirjailijoilla oli toraisat välit.

Suosittelen muillekin kirjankerääjille, kiinnostava pieni romaani kirjahulluudesta.

Pidän taukoja kirjojen välissä, nyt vähän pidempi ruokatauko. Sitten lukaisen Murakamin.

15:32

Haruki Murakamin Mistä puhun kun puhun juoksemista -muistelmateosta luettu 70 sivua. Ihan mielettömän kiinnostava kirja, enkä voi mitään, että lähtisin nyt mieluummin ulos lenkille, kun lukisin sisällä kirjaa. Aurinko alkoi paistamaan, kirja on huikaisevan inspiroiva. Luen kuitenkin loppuun ennen ulkoilua.

16:58

Murakamin kirja on vain 175 sivuinen, mutta olen käyttänyt siihen enemmän aikaa kun kuvittelin. En taida ollakaan niin nopea lukija, kun olen kuvitellut. Mutta mikä kirja!! Jos olet joskus suunnitellut lukevasi tämän kirjan, niin älä aikaile, lue se pian! Tajusin myös, että tässä haasteessa on tavallaan kyse samasta asiasta kuin mistä Murakami puhuu kirjassaan. Itsensä voittamisesta asiassa, mistä nauttii. Mie haluan nähdä, että miltä tuntuu lukea paljon ja tunnustella eri mielialoja ja tunnetiloja lukiessa. Nyt on ihan mieletön flow päällä, huikeaa että maailma on täynnä upeita kirjoja. Tekisi mieli halailla kaikkia ja käskeä ihmisten lukea tämän kirjan. Tämän kirjan jälkeen voi oikeasti olla vaikea tarttua toiseen kirjaan, ehkä se oli siksi väärä valinta tähän haasteeseen, mutta toisaalta se sopi henkilökohtaisena muistelmana aika hyvin lukutunnelmien keräämiseen, haasteeseen, jossa haluankin lukea hyvin erilaisia kirjoja.

Aion kirjoittaa itse kirjasta myöhemmin kunnon bloggauksen, sillä nyt keskityin vain lukufiilisten ikuistamiseen.

Nyt täytyy syödä jotain, nepalilainen ateria on valmistunut tässä lukiessa. Hienoa, kun kotijoukot tsemppaavat suoritusta. Lisäksi: olen juonut kirjaa lukiessa yli kaksi litraa vihreää teetä.


18:15

Tuomas Kyrön Miniä tuntui sopivalle Murakamin juoksukirjan jälkeen, sen luki nopeasti, se oli hauska, mutta tuntui kyllä kieltämättä vähän välipalakirjalta. Mielensäpahoittajat (1 ja 2) olivat niin huvittavia ja sopivan sarkastisia kirjoja, ettei Miniä vain mitenkään voinut päästä samaan. Näkökulmanvaihdos teki kuitenkin terää, sillä vanhan ukon jekut ja hokemat oli kuitenkin jo minun osaltani siinä muodossa nähty. Varsinaista veijarointia ja kohellusta, ja sen verta nopeatempoinen että kirja luki kuin itse itsensä.

Nyt taitaa olla taas käännöskirjan vuoro. Eurooppahaastetta silmällä pitäen taidan matkata seuraavaksi Islantiin.


20:00

Kristín Steinsdótterin Omaa tietä (191 sivua) oli samaan aikaan maaginen ja koruton. Islantilaisten nimien lukeminen tuotti vaikeuksia, enkä tiedä johtuuko se tästä lukuputkesta vai tottumattomuudesta. Aikatasot vaihtelivat, eikä tällainen yleensä vaikeuta lukemisen ymmärtämistä, mutta nyt olin vähän hukassa. Hyvä lukuflow on vaihtunut pienimuotoiseen kyllästymiseen.

Kirja oli surumielinen kertomus vanhasta naisesta, jolla toisen käden paikalla on evä. Hän varttui kasvattiäitinsä luona, ja vaikka heidän suhteensa oli hyvä, kaipasi tarinan päähenkilö (jonka nimeä en osaa kirjoittaa) kuitenkin aina yhteyttä juuriinsa. Hänellä oli lähes pakkomielteinen tarve tietää, oliko hänen isoisoisänsä ranskalainen. Kirja tuntui hyvin islantilaiselta, joka on aika kummallisesti sanottu, sillä en ole muita islantilaisia kirjoja muistaakseni koskaan lukenut.

Nyt on pakko pitää pari tuntia taukoa lukemisesta, sillä viiden kirjan ja 946 sivun jälkeen koko homman mielekkyys tuntuu olevan hetkellisesti kadoksissa. Ennen nukahtamista yritän lukaista vielä yhden kirjan, että saisin tuon tuhannen sivun rajan rikki, mutta tähän väliin sopii jakso Midsomerin murhia.


23:45

Vähän yli 10 tuntia haastetta jäljellä, tosin aion nukkua niistä osan. Ehdin vielä ennen yöunia lukea Maritta Lintusen Sydänrajan (233 sivua).

Rakenteellisesti haastava, kun monet minäkertojat ja aikatasot vaihtelivat, mutta suurimman osan aikaa vaihtelevuus toimi taiten. Surumielinen tarina nuoresta tytöstä, joka liittyy kiihkoisänmaallisiin, koska on itse kiinnostunut selvittämään isoenonsa kohtalonsolmuja sota-aikana. Nyt on kuitenkin vaikea sanoa, että pitkästyttikö tarina vai lukeminen, sillä en oikeastaan päässyt tarinan imuun. Henkilöt olivat karikatyyrimaisia, mutta toisaalta pidin jälleen Lintusen lauseista, kuvailevasta tarkasta kielestä. Henkilöiden mielenliikkeitä kuvataan aidosti, mutta minua ei ehkä tarpeeksi liikuttanut sodanaikaiset tapahtumat, tappomielinen isoeno, armeijahullu-Ronja ja muut radikaalit tarpeeksi.

Nyt tarvitsisin jonkun oikein vetävän tarinan ennen nukahtamista.


07:04

Sanna Eevan Olot (s.238) tuli luettua miltei kokonaan ennen nukahtamista. Aamuvalossa viimeiset 40 sivua taittui nopeasti. Enää kolme tuntia haastetta jäljellä ja unien jälkeen jaksaa taas lukea.

Ella on äiti, Elsa mummo, Emilia pieni lapsi, joka osaa pidättää hengitystään vaarallisen pitkään. Kolme kertojääntä ovat kiitettävän erilaiset, joten kolmesta näkökulmasta kerrottu tarina valottuu monipuolisesti. Tarina on vain niin tuttu ennestään, perhe täynnä salaisuuksia ja vaikeus rakastaa toisiaan.

Lukukokemuksena kiinnostava, sillä sivut oikeastaan ihan liitivät eteenpäin, kertojat puhuivat lyhyesti ja puheenvuorojen nopea vaihtuvuus siivittivät myös lukemista, lukeminen ei väsyttänyt ja luulin että ehtisin yöllä vielä hyvin tarttua yhteen kirjaan. Lopulta viimeisen kolmannes pysäytti lukijan. Kirja oli lopulta siirrettävä syrjään, valo sammutettava ja kokeiltava unta. Unia en muista nähneeni, kirjoissa taisi olla yhdellä päivällä päänliikettä, joten alitajuntakin pimessä, ärsykkeettä, halusi levätä.


09:15

Simon Lelicin Katkeamispiste (296 sivua) oli intensiivinen, hätkähdyttävä ja mieltä ärsyttävä rikoskirja koulusurmista. Jouduin jättämään sen yöllä kesken ja lukemaan tuon edellisen kirjan Olot sen sijaan, nyt aamulla tarina ei tuntunut enää niin synkälle, vaikka kiusaaminen, väkivalta ja välinpitämättömyys ei jäänyt vain koulun seinien sisäpuolelle.

En taida ehtiä enää 45minuutissa ehtiä lukea kokonaista kirjaa, mutta pakko vielä yrittää. Palaan pian!


10:15

Myöhästyin vartilla tämän viimeisen kirjan kanssa, mutta en malttanut jättää kesken. Merkkasin kuitenkin, että luin 88 sivua määräaikaan mennessä, vaikka Kerstin Johansson I Backen Näkymättömässä Elinassa on 124 sivua.

Mielenkiintoinen yhdistelmä lukea ensin oppilaista, jotka kiusaavat opettajia ja sitten opettajista, jotka kiusaavat oppilaita. Näkymättömän Elinan nappasin nopeasti mukaan vielä luettaviin, vaikka tiesin, että tuskin saan sitäkään täysin luettua haasteen aikapuitteissa. Kisavietti vei voiton, sillä en malttanut lopettaa kuitenkaan liian aikaisinkaan.

Luin 24 tunnin aikana 1801 sivua  (plus viimeinen kirja loppuun, mutta sitä en enää laske) ja 9 kirjaa.
Taina Latvala: Paljastuskirja (Wsoy, 2009) 324 s.
Carlos María Domínguez: Paperitalo (Basam Books, 2006) 134 s.
Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta (Tammi, 2011) 175 s.
Tuomas Kyrö: Miniä (Kirjakauppaliitto, 2012) 122 s.
Kristín Steinsdóttir: Omaa tietä (Lurra Editions, 2010) 191 s.
Maritta Lintunen: Sydänraja (Wsoy, 2012) 233 s.
Sanna Eeva: Olot (Karisto, 2012) 238 s.
Simon Lelic: Katkeamispiste (Like, 2011) 296 s.
Kerstin Johansson i Backe: Näkymätön Elina (Seven-pokkari, alk. Otava, 2003) 124 s.
Luin kotimaisia kirjoja enemmän kuin alun perin kuvittelin, mutta oikeastaan luin aina sen, joka käteen tarttui. Vain kerran vaihdoin suunnitelmaa, viime yönä Lelicin Katkeamispiste sai väistyä Sanna Eevan Olojen tieltä, koska olin liian väsynyt silloin seuratakseni rikosromaanin juonta. Mutta Lelicin kirjassa oli hyvä kohta, joka sopi hyvin tähän lukuteemaan:

"Oli harmillista, että Lucia oli lukenut liian monta sivua luovuttaakseen, mutta ei tarpeeksi monta voidakseen alkaa laskea sivuja kohti loppua."

Huomasin, että haasteen kiiriessä loppua kohti, sananmukaisesti suoritin sen loppuun. Mietin, että teinkö väärän valinnan jonkun kohdalla, sillä typografia oli niin tiivistä, että sivut olivat ihan täynnä. Väljemmällä taitolla olisin selvinnyt tästä jo aikaa sitten.. Mutta tulipahan tämäkin kokeiltua, kirjat olivat keskenään hyvin erilaisia, vaikka huomasin kyllä myös toisteisuutta aiheissa. Useammassa kirjassa käsiteltiin kirjoittamista, kirjailijuutta ja lukemista. Loppuviimeksi kirjat muuttuivat surullisemmiksi, henkilöt olivat kadoksissa, kiusattuja, väärinymmärrettyjä, yksinäisiä.

Kävin kirjamatkalla Suomen lisäksi Islannissa, Ruotsissa, Englannissa, Japanissa ja Argentiinassa.

En ole koskaan elämässäni lukenut yhden vuorokauden aikana näin paljon, enkä usko, että ihan hetkeen olen tekemässä samanlaista tempausta. Ymmärrän nyt oikeasti mitä tarkoittaa kun puhutaan kirjan osalta paperinmakuisuudesta, heh, vaikka pääosin fiilikset olivat onneksi huikeat, sain toivomani lukuflown päälle ja valitsemani kirjat olivat keskenään niin erilaiset, jotta saatoin melko vaivatta hypätä tarinasta toiseen. Jos tämä olisi oikeasti ollut epämiellyttävää, niin olisin jättänyt sen siihen. Mutta eihän kukaan voi moittia, jos yhdeksän kirjan kanssa välillä vähän pitkästyttää.

Murakamin juoksukirja nousi porukasta ehdottomaksi ykköseksi, myös Paperitaloon voisin tarttua uudemman kerran.

Kiitos kaikille tsemppaajille niin fb-sivuillani kuin täällä blogissa. Jos tänään luen vielä jotain, niin olen virallisesti vinksahtanut.

54 kommenttia :

 1. Tsemppiä! Hengessä mukana :)

  VastaaPoista
 2. Onnea matkaan! Kerro sitten millaista oli. Minua ainakin kiinnostaa tuo tarinoiden/henkilöiden/maiden/tunnelmien/tyylien potentiaalinen sekaantuminen ja kuinka sellaista pääkoppa kestää.

  VastaaPoista
 3. Linjoilla ollaan! Käyn siivouspäivän ohessa kurkkailemassa miten sujuu :)

  VastaaPoista
 4. Toivotin tsempit jo aiempaan postaukseesi, mutta tsemppiä vielä tämänkin kommenttiketjun kautta! Ihanasti sanottu tuo, että juhlit vuorokauden putkeen kirjojen äärellä :) Seuraan etenemistäsi täällä hieman kateellisena. Kyllä minäkin vielä joku päiv- ei kun vuorokausi tuon toteutan :)

  VastaaPoista
 5. Ihanaa, Hanna, ihanaa!

  Mua kun ei tuo jääkiekko kamalasti kiinnosta, niin kiva päästä hihkumaan tänne kannustusta! Ei vainkaan, ei ole tarkoitus usuttaa "suorittamaan", mutta tämä idea on vaan niin hulvattoman ihana!

  VastaaPoista
 6. Miten hoidat sen asian, että toisinaan käteen tulee kirja, jota jää miettimään vielä pari päivää lukemisen jälkeen ja sen luetun kirjan jättämään olotilaan ei vain pysty lukemaan toista heti päälle? Kirjan jälkeinen tyhjiö, jota ei vain voi täyttää.

  -Nina-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin tämän haasteen varalle valita sellaisia kirjoja, joista etukäteen uskon selviäväni niin, että pystyn lukemaan perään toisen kirjan.

   Normaalisti pidän sen pari päivää taukoa, ei tämä lukeminen mikään pakko ole. Haaste erikseen, eikä tässäkään ole mitään pakkoa. :)

   Poista
 7. Turnauskestävyyttä. Seuraavaksi kokeeksi ehdotan 24h MM-lätkää. Jollakin kanavalla moinen suoritus on mahdollista. Itse tartun vihdoin (ehkä) Carl Honoren kirjaan Slow-Elä hitaammin, lopetellessani Kauko Röyhkän Kreikkalaista salaattia (ei oikein kolahda).

  eräs anonyymi
  jukka s.

  VastaaPoista
 8. Lukuiloa! Minulla oli lukiessa yllättävänkin kivaa. Ainakin tietää jotain uutta itsestään lukijana.

  VastaaPoista
 9. Hieno ja hauska testi, tsemppiä sulle :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos kommentoijille, mukava tämän vuorovaikutuksenkin takia lukea. Ei ole yksinäistä puuhaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paperitalon innoittamana - kuten Jennin blogissa jo kerroinkin - avustin vaimoa Kirjatalon rakentamisessa; seininä Jonakin tähtisenä yönä, Sateenkaari, Nainen ryhmäkuvassa, Kainin tytär, Tainaron, Vääränrahantekijät, San Siron uneksija, harjakattona Maailman kirjallisuuden Kultainen kirja - osat Saksan ja Ranskan kirjallisuus. Vedettiin just kaks tusinaa lakanoita, sitä ei kyllä vuorokautta tekis.

   eräs anonyymi
   jukka s.

   Poista
 11. Hyvin näyttää sujuvan! Mukava tarkkailla tilannetta "reaaliajassa" :)

  VastaaPoista
 12. Mahtavaa! Jään jännityksellä seuraamaan koitostasi :)

  VastaaPoista
 13. Minä olen tässä haastettasi seuratessa miettinyt, että tuo aloittamisaikasi - kymmeneltä aamulla - on haasteellisempi kuin minun klo 15. Minulla oli "melkein heti" yöunet odottamassa ja antamassa sopivan tauon. Sinä joudut puurtamaan pitkän päivän ja aamulla ei ehdi lukea kuin ehkä yhden kirjan.

  VastaaPoista
 14. Hei Hanna ja sinulla on ollut hyvä lukuvauhti päällä! Ajattelin, että voisin tämän joskus tehdä uudestaan, mutta mahdollisimmman erilaisilla kirjoilla. Nythän luin vain samantyyppisiä tutkimustani varten ja eikä siinä voinut sillä lailla naatiskella...Se oli niin erilaista lukemista kuin normaalisti. Tsemppiä kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin löytää blogistasi tätä haastetta, mutta en löytänyt millään. Olenko ihan puusilmä. :O Ymmärsin, että teit sen kuitenkin työurakkana?

   Poista
 15. Tätä oli tosi mielenkiintoista seurata ja hyvä yhteenveto! Huima määrä kirjoja, monet ei lue koko elämänsä aikana noin montaa kirjaa... :)

  Vaikka tempaus vaikuttaa koettelevalta, aloin jo harkita että pitäisikö vaikka kesällä kokeilla samaa... Jään miettimään asiaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä järkkään seuraavan kerran kesälukupiknikin. Kukaan ei saa puhua, kaikki yhdessä lukevat 12h Suokissa. :D

   Poista
 16. Mahtava suoritus kyllä! Onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mortsu! Kesällä sitten vain rikot tämän ennätyksen. :)

   Poista
 17. Upeaa, Hanna! Ihmiskokeesi seuraaminen oli mielenkiintoista. Sait luettua paljon - ja hyvää.

  Onnea huikeasta suorituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Mukava kun seurasit ja tsemppasit mukana. Luin kyllä hyviä kirjoja, mutta tieten jätin kirjaston lukupinosta huikeimmat pois, luen ne mieluummin yksitellen pitkin viikkoa.

   Poista
 18. Komea suoritus! Tämä eksperimentti on kyllä kutkuttava. En tiedä, rohkenisinko itse yrittää, mutta metka idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haasteenhan voi soveltaa itselleen sopivaksi, esim. 12 tunnin luku-urakka on silti aika hurja kokeilu.

   Poista
 19. Voih, muakin alkaa yhä enemmän houkutella tämän kokeileminen!! Kai se sopiva ajankohta vielä joskus tulee... :)

  VastaaPoista
 20. Hienoa! (Luit 1,46 % enemmän sivuja kuin minä. Yllättävänkin samansuuruiset lukemat.)

  Täällä alkaa innokkaita kokeilijoita olla niin paljon, että ehkä syksyllä yhteinen päivämäärä? :)

  (Paljonkohan suomalainen "keskivertolukija" lukee kirjoja vuodessa? Alle yhdeksän?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiin tosiaan aivan samoissa, aika maksimeissa itselleni, tosin jos olisin nukkunut vähemmän ja jättänyt illan Midsomerin murhat väliin, niin vielä olisin ehkä saanut nipistettyä 200-300 sivua, mutta se olisi ollut jo hampaat irvessä suoriutumista.

   Hyvin sanoit, että itsestään oppii lukijana aika paljon. Huomasin, että pystyn lukemaan halutessani melko nopeaksi ylhäältä alaspäin. Työtekstejä lukiessa luen hitaasti, tarkasti, sana ja välimerkki kerrallaan. Nyt skrollaan ylhäältä alas, silmät ovat tottuneet monien lukuvuosien jälkeen hahmottamaan luettua tekstiä melko nopeasti.

   Poista
 21. Hienoa, sinä teit sen :) Onnittelut huikean ihmiskokeen läpikäymisestä! Kyllä minäkin vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä perheellisetkin voivat osallistua, vaatii tietysti vain etukäteisjärjestelyjä. Haasteenhan voi toteuttaa myös 12h mittaisena jne. :)

   Poista
 22. Jee! Huippua! Seurasin tätä tosi kiinnostuneena ja kuten monia muitakin, minuakin alkoi kutkuttaa ajatus samanlaisesta ihmiskokeesta...... ;)

  VastaaPoista
 23. Hei olipas kiva lukea tämä! Olen itse harkinnut vastaavaa kesällä, mutta katsotaan saanko aikaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin onnellinen, että moni tästä innostuu ja mahdollisesti haasteen toteuttaa, ensinnäkin on tilastollisesti kiinnostava nähdä sivumääriä. Oltiin Jaakon kanssa niin tasoissa, sekä aloitusajan vaikutusta jaksamiseen. Joku voi lukea mielellään kaksi tiiliskiveä jne.

   Poista
 24. Hienoa, Hanna! Jännittyneenä olen minäkin seurannut suoritustasi (!) ja aamulla nauratti, kun FB-feedissä oli vain sinun päivityksiäsi. Urhoollinen lukija yössä!

  Olen aina ajatellut, että tuo lukuhaaste ei todellakaan ole minua varten, mutta ehkä sittenkin. Joskus. Kuinka tarkkaan suunnittelit lukemisia etukäteen? Varasitko sopiviksi arvioimasi kirjat etukäteen hollille vai haitko hyllystä? Montako kofeiinipilleriä nappasit kirjojen välissä? ;) Kiinnostaa siis ihan käytännön järjestelytkin, vaikka oletkin niistäkin jo jotain kertonut.

  Mä aion tänä kesänä jatkaa viime kesänä keksimään lukuhaastetta: otan kirjan, tietokoneen, kameran ja tällä kertaa myös jonkun valon + eväitä ja menen yöksi ulos lukemaan ja havainnoimaan, nauttimaan kesäyöstä (lue: torkkumaan, palelemaan ja kärsimään hyttysistä).

  Toivottavasti olet nyt nukkumassa etkä ainakaan lukemassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinunkin haasteesi on ihana. Sen haluaisin toteuttaa, mutta taitaisin tarvita ainakin sen teltan.

   Suunnittelin haastetta sen verran, että yritin lukea kirjoja, jotka pitäisi pian palauttaa kirjastoon tai kirjoja, jotka olen valinnut luettavaksi eri haasteisiin. Yritin myös valikoida jokseenkin toisistaan erilaisia (en ihan kyllä tässä onnistunut) ja melko lyhyitä kirjoja. En kuitenkaan hankkinut haastetta varteen kirjoja, vain kaikki olivat jo lainassa tai hyllyssä.

   En syö koskaan kofeiinipillereitä, mutta teetä join litratolkulla. Murakamin aikana meni jo se pari litraa vihreää teetä, mutta herättelin itseäni varhain aamulla mustalla teellä. Kirjat olivat jo valmiiksi yöpöydällä tai sängyn vierellä, ainoastaan Näkymätön Elina oli hätäratkaisu hyllystä, kun aikaa oli vielä niin vähän, mutten malttanut lopettaa haastetta lepäilyyn, vaan luin loppuun asti. :)

   Poista
 25. Kiitos kaikille tsempeistä ja onnitteluista. Rentouduin ulkoilemalla ja käymällä appivanhempien luona kylästelemässä. Mutta jostain syystä heti urakan jälkeen päätä piti nollata sarjakuvalla, Guy Delislen Jerusalem vaikuttaa niin hyvälle!

  VastaaPoista
 26. Hih, kylläpäs vaikutti hauskalta! Ja hirveän määrän sivuja ehdit kahlata läpi vuorokaudessa. Tätä on kyllä pakko yrittää, täytyy varmaan lykätä tuo mies jonnekin mökille tms. siksi aikaa, pitää ihan hulluna jos seuraa vierestä :D

  VastaaPoista
 27. Uskomaton suoritus! Olet mahtava! <3

  VastaaPoista
 28. Ihan huikeeta! Pitäiskö yrittää itse joskus samaa.. :)

  VastaaPoista
 29. Tätä on ollut kiva seurata. Jos jotain yhteishaastetta oikeasti kesällä järkätään, houkuttelisi kyllä osallistua.

  Hienoa että luit Murakamin. Jään odottamaan siitä varsinaista bloggausta.

  VastaaPoista
 30. Onnea upeasta lukupäivästä ja kiitos bloggauksista ja päivityksistä, tätä haastattetta on ollut hauska seurata! Luit huiman pinon todella kiinnostavia teoksia. Täytyy ehdottomasti tarttua tähän haasteeseen kesällä, voisin yrittää vaikka dekkaripäivää.

  VastaaPoista
 31. Kertakaikkisen hieno suoritus (kyllähän nyt näin voi sanoa!). Minäkin odotan kovasti tarkempia kommentejasi Murakamista. Se teki vaikutuksen minuunkin, ja sen jälkeen tosiaan teki mieli juoksemaan :D.

  VastaaPoista
 32. Hauska, että luit kaksi kirjaa, jotka olen itsekin lukenut ihan hiljattain (Paperitalo ja Miniä). Näkymättömän Elinan olen tainnut nähdä vain elokuvana. Upea lukusuoritus!

  VastaaPoista
 33. Nyt vasta täällä kommentoimassa, vaikka seurailin puuhakkaasta viikonlopusta huolimatta lukemisiasi parhaani mukaan Facebookin ja puhelimen kautta. :)

  Ihan mahtava juttu kaiken kaikkiaan! Kuten tiedät, mulla olisi kiinnostusta samaan nyt lähiaikoina, kun lapset lähtevät mökille isovanhempien kanssa, mutta koska aika on varattu ensisijaisesti kirjoittamiselle, en ole varma jääkö kokonaista vuorokautta lukemiselle. Houkuttelisi kyllä! Rakasta tällaista itsensä haastamista, rajojen rikkomista, kokeilunhalua, uteliaisuutta ja tempauksia. Riennä, Hanna! Ja tietysti Jaakko sekä ulkomaiset edeltäjät. :)

  Mulla jäisi takuulla sivumäärä pienemmäksi, mutta haluaisin kokeilla vaikkapa, saisinko tuhat sivua rikki. Valitsisin varmasti myös ohuita, kiinnostavia ja vetäviä kirjoja, ja ehkä sitä taittoakin kannattaisi vilkuilla etukäteen. Siksi että on vain luonnollista tavoitella suuria sivumääriä tällaisessa tempauksessa ja myös siksi, että haluaisin minimoida kyllästymisen mahdollisuuden.

  Hienon esimerkin annoit, toivottavasti voin tätä joskus seurata. <3

  VastaaPoista
 34. Hurja suoritus!

  T. Juhani

  VastaaPoista
 35. Tämä oli hauska lukea! Uskoisin, että olet keskimääräistä nopeampi lukija (tai sitten minä hitaampi, kahdessa ja puolessa tunnissa en villeimmissä haaveissanikaan saisi 300 sivua taittumaan - ellei kysessä olisi todella iso fontti, isot rivinvälit jne:) Tästä tuli kyllä vähän sellainen fiilis, että itsekin olisi hauska kokeilla, mihin rahkeet riittäisivät! Ehkä kesälomalla joku päivä!:)

  VastaaPoista
 36. Hauskaa :) T. Stella

  VastaaPoista
 37. Huikea juttu! Melkoisen määrän sait luettua, vau. Jotenkin epäilen, että en ole noin nopea lukija, mutta sehän selviäisi vasta kokeilemalla :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!