18.5.2012

Lotte & Søren Hammer: Kaikella on hintansa

Lotte & Søren Hammer: Kaikella on hintansa
Bazar, 2012 
Alting har sin pris, 2010 
Suomennos: Sanna Manninen 
Sivuja: 475 
Lisäksi: 
Toinen (itsenäinen) osa Rikosylikomisario Konrad Simonsenin -sarjaan. 


Ministerijoukko, kasa toimittajia ja jäätikkötutkija ovat tulleet Grönlannin jäätikölle näkemään omin silmin, mitä tarkoittaa kun ilmasto lämpenee. Yhtäkkiä heidän silmiinsä osuu naisen ruumis, joka on ilmestynyt sulaneen jäälohkareen sisältä. Lähimpään asutukseen on satoja kilometrejä, paikka on keskellä ei mitään. Kun Konrad Simonsen murharyhmineen ryhtyy selvittämään juttua, on heillä käsissään klassinen suljetun huoneen arvoitus, päinvastoin käännettynä. Murha täysin avoimessa tilassa. Murhaaja on pian kaikkien tiedossa, ja hänen hirveät tekonsa paljastuvat vähitellen, mutta pitäviä todisteita on vaikea löytää. Motiivi, tekotapa ja ajankohta ovat pian selvillä, mutta miten saada kiinni murhaaja, joka on hämmentävällä tavalla etevä?

Lotte & Søren Hammer ovat kirjoittaneet yhteistyössä jälleen jännittävän dekkarin. Vakuutuin jo sisarusten yhteistyöstä ja epämiellyttävän nokkelasta mielikuvituksesta viime vuonna julkaistun Saastojen parissa, eikä tämä jäänyt missään nimessä esikoisen varjoon.

Molempia teoksia yhdistää se, että murhaajat ja motiivit tekojen takana ovat koko ajan lukijankin tiedossa, mutta siinä missä Saastoissa hämmennettiin lukijan moraalia ja oikeustajua tappamalla pedofiileja, Kaikella on hintansa tekijä on epämiellyttävä vässykkä, ja uhrit täysin syyttömiä. Teokset ovat nopeatempoisia palapeliromaaneja ja luvut lyhyitä, joten tarinassa on vahva imu. Tärkeintä ei ole selvittää, kuka teki, vaan miksi ja miten hänet saadaan kiinni. Takaa-ajo ei ole juoksemista rikollisen perässä, vaan tiivistä ajattelu- ja polisiityötä, joskin muutama sooloilija täytyy aina olla mukana ärsyttämässä ja aiheuttamassa ikäviä tilanteita. Ainoa miinus vetävälle dekkarille tuleekin ennalta-arvattavasta miltei-loppuratkaisusta. En sano loppuratkaisu, sillä tietynlainen tunnelman latistuminen tapahtuu hyvissä ajoin ennen loppua, mutta imu palaa oikeastaan juuri tämän aluksi ärsyttävän sankarileikin seurauksesta.

Henkilökuvailuihin ei vieläkään keskitytä liikaa, joten heidän ei tarvitse erityisesti kasvaa ja kehittyä yhden teoksen aikana mittaansa suuremmiksi. Uskon että näin tulee jatkumaan, eikä murharyhmä kulahda heti alkuunsa.Vaikka he päällisin puolin vaikuttavat paperinohuilta muutaman luonteenpiirteen kautta näyttäytyviltä henkilöhahmoilta, on dialogi sujuvaa, uskottavaa ja tarinavetoisuus puolustaa pitkin kirjasarjaa heidän paikkaansa.

Kiipivää jännitystä, alkulause toistuu teoksen viimeisellä rivillä: kaikella on hintansa. Suosittelen selvittämään, mitä kaikkea tämä kaikki sisältää.


P.S. Jos joku ihmettelee kuvaa, niin se on tosiaan otettu lumikasan päältä. Hei toukokuu, mikset sä jo tuu.

5 kommenttia :

  1. Hanna, olipas napakka arvostelu! 'Napakka' on kehusana, joka oli ehdoton osa lapsuuttani.

    On muuten kiinnostavaa, miten dekkari elää tai kaatuu jonkun pienen asian peustella. Minulla se on liika vöyhötys, jolla tarkoitan sellaista amerikkalaisten poliisisarjojen vauhtia. (Anteeksi Leena Lehtolainen, olet loistava kirjailija, mutta Ilveskerot ovat minusta kuin vuoristorata, jossa putoan kyydistä.)

    Toinen on se, kun otetaan liikaa henkilöitä, joilla ei ole kuin mitään todellista osuutta asiaan.

    Kolmanneksi en pidä siitä, että on vain poliisitutkintaa. Pitää päästä myös uhrien, jos he ovat elossa vielä, ja myös rikollisten, pään sisään.

    Neljänneksi pitää dialogin olla taivaasta ja mukana saa olla myös yksi massasta täysin poikkeava rikoksen tutkija.

    Näistä aineksista on minusta hyvät dekkarit tehty.

    Joskus joku ihan kitschiltä vaikuttava dekkari voi yllättää. Tammen kansi Tiimalasiin halventaa kirjaa, sillä Julie Parsonsin kirja on minusta täydellinen jännityskirja. Siis helmiä voi olla muuallakin kuin Walters-, Rendell-, Läckberg- tai Larsson -meressä.

    Sorry, että aloin valua yli. Luen nyt paljon dekkareita ja olen muutenkin miettinyt niitä tavallista enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kun vastasit pitkästi. Luen itse nyt espanjalaista dekkaria, se on aika jännä tanskalaisen jälkeen, koska siinä poltetaan paljon tupakkaa sisällä.

      Mie käyn etsimässä sinun blogista itselle uusia dekkarivinkkejä. Suomalaisia luen huonosti, ehkä murhissa tarvii olla vähän maantieteellistä etäännytystä.

      Poista
  2. Vinkee konsepti! Ehdoton kesäkirja, voin sitten toivoa olevani työn puolesta Grönlannissa itsekin, kun kesäkuumilla tuskastuttaa. ^^

    VastaaPoista
  3. Minä pidin siitä Hammerin sisarusten ekasta, joten tämänkin haluan kyllä lukea. Kiva kuulla, ettei jää esikoisen varjoon yhtään!!

    VastaaPoista
  4. Kiva että kirjoitit tästä! Minäkin pidin Saastoista, juuri se motiiivien miettiminen oli kirjassa mielenkiintoista, samoin kuin se "mikä menee yli" -mietiskely. En jotenkin vielä kunnolla ollutkaan noteerannut tätä uutta kirjaa, mutta toivottavasti saan sen käsiini jossain vaiheessa :).

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!