20.12.2012

Kirjabloggaajien joulukalenterin luukku 20: "Kirjailijoiden lukuvinkit"

Joulukuun jokaisena päivänä on eri kirjablogeissa avautunut oma erityinen joulukalenteriluukku, joka tavalla tai toisella liittyy lukemiseen, kirjoihin tai kirjailijoihin. On ollut kirjavisailua ja -leikkejä, on esitelty kirjailijoiden kirjeitä ja etsitty kirjoista jouluaiheisia lainauksia ja erityisiä jouluun liittyviä kohtauksia. Myös joulukirjallisuutta on ollut esillä.

Minulle yksi kirjabloggamisen suola on lukukokemusten jakaminen, kirjoista keskusteleminen ja kirjavinkkien saaminen. Olen aina utelias myös kuulemaan, mitä muut lukevat. Joulun kunniaksi halusin saada blogiini vähän lisämausteita ja pyysin kirjailijoita kertomaan, mitä he aikovat tänä jouluna lukea tai millaisia kirjavinkkejä heillä olisi antaa muille lukijoille. Nimeä klikkaamalla löytyy lisää tietoa kirjailijan omasta tuotannosta, kuvaajien nimet löytyvät puolestaan jutun lopusta.

Olen näiden vinkkien mukaan valinnut itsellenikin luettavaa joululomalle. Kunnon kirjan ystävänä aloitan pakkaamisen sillä, että valitsen suuren määrän kirjoja mukaan ja sitten pakkaan loput tavarat ja vaatteet sen mukaan, mitä mukaan vielä mahtuu.

Ilahduttavan monipuolisia kirjavinkkejä listoilta löytyy. Kuuluuko joku näistä kirjoista tai kirjavinkkaamiseen osallistuneiden kirjailijoiden omista kirjoista sinun joululukemistoosi? Joel Haahtela: 
Viime aikoina on tuntunut siltä, että ulkomaailmasta vyöryy päälle varsinainen proosatsunami. Olen yrittänyt suojatua lukupaniikilta takertumalla vanhoihin klassikoihin ja omiin suosikkikirjailijoihin, jotka ovat luotettavia kavereita, eivätkä petä. Joulun yli aion selvitä Richard Fordin novellikokoelmilla Rock Springs ja Syntien paljous. Fordin teksti näyttää aika yksinkertaiselta, mutta hän on hiljainen tyylitaituri, joka ymmärtää mistä proosassa on kyse, ainakin minulle; siis tyylistä, joka sisältää oikeastaan kaiken: tunteet, kertomuksen mielentilan ja sen oman sisäisen äänen. Fordin lukeminen on kuitenkin aika ärsyttävää, koska teksti herättää jatkuvasti paljon assosiaatioita eli muistikirja on parasta pitää koko ajan vierellä. Muutama lause ja sen jälkeen pitää raapustaa joku ajatus ylös. Aika hidasta hommaa siis.

Mikko-Pekka Heikkinen:
Minä tartun pyhinä Jenny Kangasvuon Sudenvereen. Toni Jermann kehui sen Hesarissa eli tuskin on huono. Laatufantasia, kuten HBO:n True Blood, koukuttaa hyvin, ja Kangasvuon stoori sijoittuu vieläpä suomalaiseen luontoon.

Saara Henriksson: 
Karl Ove Knausgårdin Min Kamp 5. Luen tätä lomalla, koska luen ruotsia hitaasti. Hankin kirjan ruotsiksi käännettynä, koska sarjan kaksi ensimmäistä osaa ovat ilmestyneet suomeksi vuoden välein ja laskeskelin, että minun täytyy odottaa viidettä suomennosta kolme vuotta. Knausgård on todella tehnyt minuun vaikutuksen kerronnallaan ja henkilökohtaisten teemojen käsittelyllään.
Tiina Raevaara: Hukkajoki. Pidin Raevaaran esikoisromaanista sekä sitä seuranneesta novellikokoelmasta. Novelleissaan Raevaara on minusta edennyt kokeellisempaan suuntaan, odotan tältä kirjalta paljon.
David Foster Wallace: Hauskaa, mutta ei koskaan enää. Esseitä mm. tenniskentältä, hummerifestivaaleilta ja loistoristeilijältä. Tämä ei oikeastaan ole joululomakirja, koska olen lukenut sen jo yli puoleenväliin. Oivaltavaa, hauskaa, välillä raivostuttavaa lukea runsaiden alaviitteiden takia.

Pekka Hiltunen: 
Kirjoitan joululomalla seuraavaa romaaniani reppureissatessa Väli-Amerikassa, ja se rajaa joululukemiset mukavasti. On unohdettava paksut kirjat, ja erityisesti ne, joiden henki tai kerronta saattaisi alkaa vaikuttaa omaani. Siksi monet hienot, listalla odottavat teokset, kuten Jää, on jätettävä vartomaan, samoin Mr Smith ja Syytettyjen sali. Harkitsin, ottaisinko Hobitti-elokuvien ja joulun satumaailmojen kunniaksi mukaan Hobitin suomennoksista jommankumman. Sain lapsena kirjoituskilpailussa palkinnoksi "Lohikäärmevuoren", Tove Janssonin kuvituksineen kaikkineen, se olisi rakas kirja lukea uudelleen. Mutta päädyin poikkeuksellisesti sähkökirjaan ja jännäriin. Kirjoitan matkalla vakavaa romaania, siksi voin nautiskella vapaasti trilleristä, Gillian Flynnin paljon kehuja keränneestä Gone girlistä. Se ilmestyy ensi keväänä suomennoksena, mutta korkkaan sen jo nyt matkan ja hienon vuoden kunniaksi.

Laura Honkasalo: 
Jennifer Egan: A Visit From The Goon Squad. Ystäväni ovat ylistäneet kirjaa. Jouduin ottamaan sitä kirjastosta varmaan 4 kk – mielestäni oli riemastuttavaa, että ihmiset lukevat niin innolla tätä romaania ja vieläpä alkukielellä.

Vilja-Tuulia Huotarinen: 
Doris Lessingin Unesta päivää päin. Hyllyssäni on jo kolmetoista Lessingin teosta, jotka olen lukenut. Vähän väliä antikvariaatista löytyy jokin uusi, kuten nyt tämä. Lessingin ajattelu on vahvaa, kiinnostavaa. Hän käyttelee leveää pensseliä ja maalaa yhtä aikaa kuvan yksilöstä, perheestä ja yhteiskunnasta - tai pikemminkin kuvan ennakkoluuloistamme, toiveistamme ja uskomuksistamme.


Jaakko Hämeen-Anttila:
Ajattelin lukea Max Beerbohmin A Variety of Things -kokoelman. Beerbohmin kuiva brittiläinen huumori puree yhä.

Karo Hämäläinen: 
Olen odottanut koko syksyn sopivaa hetkeä uppoutua Riku Korhosen Nuku lähelläni -romaaniin. Perustelisin valintaani sillä, että pidän Rikun pehmeänkarheasta kielestä, mutta näin sanottuna se kuulostaa liian kaksimieliseltä painettavaksi internetiin. Tarkoitan sitä, että Riku on umpiromantikko, joka annostelee teksteihinsä sopivasti, tai vähän sopivaa enemmänkin, särmää. Pidin Lääkäriromaanissa tavattomasti siitä, että teksti vyöryi esteettisten sovinnaisnormien yli, kohtuuttomuuksiin. Kirjallisuudessa kohtuullisuus on tylsää.
Paljon muitakin mielenkiintoisia teoksia on lukujonossa, kuten Markku Kuisman ja Teemu Keskisarjan Erehtymättömät, Greg Smithin Why I Left Goldman Sachs ja Jaakko Yli-Juonikkaan Neuromaani, joita kaikkia olen malttamattomana jo lehteillyt ja lueskellut.

Juha Itkonen:
Ajattelin lukea jouluna uudestaan norjalaisen Per Pettersonin hienon romaanin Kirottu ajan katoava virta. Luin sen puolitoista vuotta sitten ja sen kerronta teki minuun suuren vaikuksen. Myös Pettersonin toinen suomennettu romaani Hevosvarkaat on loistava. Toivon Otavalta lisää Petterson-käännöksiä.


Katja Kaukonen:
Paul Theroux’n Joulukortti. Tiivistunnelmainen mysteeri perheestä, joka lähtee ajamaan lumimyrskyssä joulunviettoon vanhaan taloon. Jännitystä lisäävät eksyminen ja mystinen postikortti, jonka perhe saa mukaansa kartaksi matkan varren hylätystä majatalosta. Syvempiä tasoja sisältävä teos ei turhia selittele. Helakisan suomennos on hivelevän kaunis.
Hans Petersonin Se suuri lumipyry. Tätä kirjaa lainasin lapsena monesti kyläkouluni kirjastosta. Tarinassa oppilaat jäivät lumipyryn takia saarroksiin kouluun.
Gunhild Sehlin Marian pieni aasi oli toinen suosikkikirjani. Joulun ihmeestä kertoo tässä kirjassa laiska ja kaltoinkohdeltu aasi, joka pääsee kantamaan Mariaa Betlehemiin.
Nuo kirjat vaatinevat kirjastoreissun ja hyvää onnea, myös antikvariaateissa saattaa tärpätä.
Aikuisempaan makuun vinkkaan Göran Tunströmin romaania Jouluoratorio. Monikerroksinen, lämminhenkinen ja toiveikas tarina Nordensonin perheen tragediasta, surusta ja täyttymättömistä unelmista. Upeaa kieltä, valtava tunneskaala:
 “—minua huimaa jokaisena tähtikirkkaana yönä, kun astun ulos pimeään, katson ylös, tunnen miten maapallo liikkuu suunnattomassa maailmankaikkeudessaan ja tiedän, että minun vielä jonkin aikaa täytyy takertua maanpintaan. Ja antaa musiikin kaikua, musiikin joka antaa meille toivon.”

Siri Kolu:
Joululoman lukemiseksi aion herkutella uudelleen Emmi Itärannan Teemestarin kirjan, joka on mielestäni kirkkaasti vuoden 2012 kirjaherkku. Luin sen liian nopeasti ja haluan palata nautiskelemaan kauniista kielestä ja yksityiskohdista: 
Hukkuneita saaria, rannikkotasankoja, suolan puremia jokisuistoja. Suuria kaupunkeja, jotka olivat menneiden elämien vaitonaisia aaveita meren kääreessä, kaikkialla, kaikkialla.
Uutena lukemisena aion lukea J.S. Meresmaan fantasiatrilogian alkuosan Mifongin perintö, tämä kirja rasahtaa auki, kun talossa on avattu lahjat ja lankeaa jouluyön rauha.

Joonas Konstig: 
Oma vinkkini ei välttämättä ole kauhean omaperäinen, mutta viis siitä. Se on Cormac McCarthyn Veren ääriin. Koska se on vihdoinkin suomennettu.

Riku Korhonen: 
John Fowles: The Collector / Neitoperho. Haluan lukea tämän Fowlesin esikoisromaanin joulun aikana, koska se kertoo pakkomielteisestä rakkaudesta, ja pakkomielteiset rakkausromaanit taas ovat minun pakkomielteeni. Romaanista on tehty elokuvaversio, joka oli käsittääkseni aikoinaan kova menestys mutta joka on kauhean kömpelö ja melodramaattinen ja jossa pääparin näytteleminen on ponnetonta pällistelyä. Uskon, että romaani on parempi. Se kertoo hiukan trillerisävyisen tarinan yksinäisestä perhostenkeräilijämiehestä, joka kaappaa etäältä rakastamansa nuoren naisen ja vangitsee tämän maaseurukartanon kellariin. Sitten seuraa psykologista vääntöä ja tahtojen taistelua. Juuri sopivan kieroa viihdettä joulun tapahtumattomiin pyhäpäiviin.

Matti Laine: 
Paul Auster: Talvipäiväkirja. Auster ei petä koskaan. Hurmaannuin aikoinaan New York -trilogiasta ja sen jälkeen olen kahlannut systemaattisesti herran tuotannon läpi. Auster on tarinankertoja parhaasta päästä. Myös hänen vaimonsa Siri Hustvedtin ja ystävänsä Don Delillon kirjat ovat varmoja valintoja joulunpyhiksi ja muutenkin.
Mark Bowden: Killing Pablo. Huikea selonteko ehkä kaikkien aikojen suurimman huumeparonin Pablo Escobarin noususta ja tuhosta. Totuus on tosiaankin tarua ihmeellisempää.

Tiina Laitila Kälvemark: 
Tänä jouluna – kuten kaikkina jouluina - luen Wil Huygenin Suurta Tonttukirjaa. Veljeni ja minä saimme sen joululahjaksi lapsina, ja se odottaa lapsuudenkodissani yhä jouluvieraita joka vuosi, nyt jo muutamaan kertaan teipattuna versiona. Sittemmin olen hankkinut kirjan myös omille lapsilleni.
Muutoin minulla on meneillään venäläinen kausi, joka jatkuu myös joulun yli. Lukulistalla ovat ainakin Ljudmila Ulitskajan Naisten valheet ja Tolstoin Anna Karenina – viimeksi mainitun olen lukenut viimeksi lukioikäisenä. Ja mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, kuuluu joulukukemistooni myös Ulla-Lena Lundbergin Is/Jää – joulupukki tapaa suuressa viisaudessaan tuoda minulle aina kuluneen vuoden Finlandia-voittajan.


Taina Latvala:
Aion lukea joululomalla venäläiskirjailija Mihail Šiškinin romaanin Sinun kirjeesi. Minua kiehtoo ajatus siitä, että romaanin rakastavaiset Aleksandra ja Vladimir elävät (lukemani arvostelun perusteella) eri ajassa. Olen kiinnostunut lukemaan, miten tällainen ratkaisu on toteutettu romaanissa. Šiškiniä on verrattu 1800-luvun suuriin venäläisiin kertojiin, mutta olen ymmärtänyt, että hänen teoksissaan on myös jotakin hyvin omaleimaista. Kenties pitelen joululomalla käsissäni uuden ajan venäläistä klassikkoa!

Antti Leikas: 
Jos toiveeni meni pukille asti ja saan aattona paketista Alice peilintakamaassa, niin sen luen. Pidin jo lapsena Peilimaata (Through the Looking Glass) jotenkin kiehtovampana kuin Ihmemaata, ja siitä lähtien kun Alice Martin suomensi Ihmemaan, olen odottanut tätä. No, kirja ilmestyi suomeksi jo pari vuotta sitten, mutta en ole ehtinyt... muistanut... saanut aikaiseksi... ja niin edelleen... Joten nyt! Jos pukki vaan muistaa. Alice Martin tavoitti minusta Ihmemaan suomennoksessaan saman yliälyllisleikillisen tason kuin Carroll alkuteoksessaan. Nautin siitä.

Anne Leinonen: 
Syksyni on ollut omien tekstien takia niin kiireinen, että pöydälle ja pöydän viereen on kertynyt huojuva pino kotimaisia ja ulkomaisiakin spefikirjoja, kuin myös tuttujen kirjoittamia teoksia. Eritoten odotan, että pääsen lukemaan Jenny Kangasvuon Sudenveren ja Saara Henrikssonin Linnunpainon. Joulupyhiksi olen kuitenkin varautunut kertaamaan jo aiemmin lukemaani. Helena Warikselta ilmestyy tammikuussa Pohjankontu-trilogian kolmas osa Talviveriset, ja ajattelin sen pohjustukseksi lukea uudelleen sarjan kaksi edeltävää osaa, Uniin piirretyn polun ja Sudenlapset. Joulukuisen Hobitti-elokuvan tunnelmissa on mukava sukeltaa suomalaishenkiseen fantasiamaailmaan, jossa on eeppisyyttä, kohtalokkaita tunteita ja sankarillisia tekoja, ja eläväiset päähenkilöt.

J.S. Meresmaa: 
Mitään jokajouluista must-luettavaa minulla ei ole, mutta tänä jouluna aion lukea ainakin Kristina Carlsonin William N. päiväkirjan. Sain sen jo viime jouluna lahjaksi, mutta se on päässyt hukkumaan jonnekin lukupinon pohjalle. Carlsonin lumosi minut kielellään Herra Darwinin puutarhuri -teoksessa ja odotan kirjalta paljon. Suositukseni sen sijaan on Katri Alatalon esikoinen Karnin labyrintti, joka ilmestyi tänä vuonna Vaskikirjoilta. Perinteitä kunnioittava tolkienhenkinen fantasiatarina, joka saa lumen kinostumaan ikkunalasiin keskellä kesääkin. Hyvänmielen matkakirja heille, jotka nauttivat lumisista maisemista, mutta tekevät sen mieluiten kotisohvansa perukoilta.

Harri István Mäki:
Mulla on ollut lapsesta asti tapana lukea Charles Dickensin Christmas Carol, Joulutarina. Yksinkertaisesti olen aina yhdistänyt Jouluni käynnistymisen tällä tunnelmallisella, tunteita kohottavalla ja liikutukseen johtavalla romaanilla.
Toinen vakioni on Truman Capoten surullisen karhea novelli ”Joulumuisto” kokoelmasta Aamiainen Tiffanylla. Sen luen aina perheelleni ääneen. Ja lopussa kaikki itkevät, ei voi olla itkemättä. Novelli kertoo eriskummallisesta ystävyydestä pojan ja iäkkäämmän naisen välillä. Tarinan teema paljastuu seuraavasta lainauksesta:
”- Hyvänen aika, hän huudahtaa ja sumentaa hengityksellään ikkunaruudun. - Siellä on hedelmäkakkuilma!”
Jostain syystä maalla lumen saartamana, kynttilöiden laulaessa luen mielelläni joka Joulu Robert Louis Stevensonin Aarresaaren. Kirja on mulle maailman paras seikkailukirja. Luin sen ensimmäisen kerran lapsena joululomalla vuonna 1977 enkä ole tarinan lumouksesta koskaan päässyt irti. Nämä ovat mun kolme vakiokirjaani. Saan aina lahjaksi paljon kirjoja, joten en vielä tiedä, mitä tulen lukemaan. Ne ovat salaisuuksia. Ja suuria yllätyksiä. Niitä jännittäessä...

Inka Nousiainen: 
Tämän on varmaan sanonut moni muukin mutta mun lukusuosituksiin kuuluu kyllä ehdottomasti Aki Ollikaisen Nälkävuosi, häkellyttävän hieno pieni suuri kirja. Ei voi kuin ihailla. Nostaisin esiin myös Saila Susiluodon Dogman. Saila on lempirunoilijoitani; rakastan hänen kieltään ja kuviaan, joihin haluaa jäädä lepäämään.". Mitä sitten itse aion lomalla lukea, on vielä osittain arvoitus. Kotimaisia uutuuksia odottaa vino pino. Äidiltä tiedän saavani lahjaksi Jään. Myös esimerkiksi Katja Kaukosen Vihkivedet kiinnostaa, monien muiden ohella. Lämmintä joulua (ja punkkua ja suklaata ja jäälyhtyjä) kaikille! Ja kaloreita ei sitten lasketa!


Virpi Pöyhönen: 
Mulla on aina aika pitkä lista kirjoja odottamassa. Mutta nyt näyttää siltä, että Joulun aikaan tartun ainakin Kristiina Lähteen Joku on nukkunut vuoteessani -romaaniin. Tämä valinta menee ihan suositusten perusteella, mulle sanottiin että tykkäisin siitä, uskoin, ja palasin kotiin kirja mukanani. Yksinäisyyden käsittely kiinnostaa. Tai sitten aloitan Julian Barnesin Kuin jokin päättyisi -romaanista. Muisti ja muistot ovat tärkeitä aiheita myös omassa kirjoittamisessa ja nyt olisi taas hyvä aika tälle kirjalle, aiemmin syksyllä ei vielä ollut.
Luen myös paljon elämäkertoja, Billie Holidayn on jo pitkään kärkkynyt aloittamista. Samoin Leiri 14 – Pako Pohjois-Koreasta, joka on vankileirillä syntyneen Shin Dong-hyukin tarina, mutta saattaa olla että se saa rankkuudessaan odottaa joulun yli.

Hannu Rajaniemi: 
Omat valintani jouluksi ovat:
Anthony Horowitz: House of Silk. Sherlock Holmes ei koskaan petä, ja tämä on nyt kuulemma vihdoin uusista pastisseista se, jossa on oikeaa Doyle-henkeä. Sopii siis hyvin luettavaksi takkatulen ääressä pakkasen paukkuessa.
Justin Cronin: The Twelve. Cronin kirjoittaa kauniisti, ja tämä järkälemäinen postapokalyptisen vampyyrisaagan kakkososa on mainiota viihdelukemista.
Maryanne Wolf: Proust and the Squid. Taustatutkimusta kirjoitusprojektiin, neurotiedettä, madeleine-leivoksia ja lukemisen ja kirjoittamisen historiaa.
A.S. Byatt: Ragnarok. Kehuttu moderni versio viikinkimytologian isosta loppumätöstä. En ole aikaisemmin tutustunut Byattin tuotantoon, mutta mytologiateemat häälyvät seuraavan romaanini taustalla.
Jenny Kangasvuo: Sudenveri. Olen seurannut Jennyn kehityskaarta kirjoittajana novellien kautta, joten olen odottanut tätä ihmissusiromaania jo kauan. Matkalaukkuun ei mahdu enempää, mutta eiköhän näillä päästä jo tapaniin asti. :-)

Terhi Rannela: 
Terveisiä Saariselältä, jossa odotan joulua takkatulen ääressä glögimuki kädessäni. Eilen näin hiihtoladulla kaksi poroystävää, ja tonttukin taisi vilahtaa mökin ikkunan ohi. Minulla on mukana vino pino herkullista luettavaa, mutta jouluaattoon olen säästänyt Helsingin kirjamessuilta ostamani Juha Vakkurin matkakirjan Afrikan ympäri. Kirjassa on 650 sivua, joten luettava ei heti lopu. Vakkurin edellinen teos Afrikan poikki teki minuun valtavan vaikutuksen. Olen pian lähdössä Gambiaan ja Senegaliin, joten pakkasen ja hankienkin keskellä kaikki Afrikka-aiheinen kiinnostaa vietävästi. Mutta nyt sukset jalkaan ja tunturille... Hyvää joulua kaikille!

Marisha Rasi-Koskinen: 
Luulenpa, että tartun jouluna johonkuhun niistä aarteista, jotka ovat odottaneet lukemista omassa kirjahyllyssäni. Juuri nyt tekee hyvää upota omaperäiseen kirjalliseen todellisuuteen, joten vuoron saavat Eija Lappalaisen ja Anne Leinosen Routasisarukset-dystopian kaksi ensimmäistä osaa. Olemme Annen kanssa lukeneet vuosien varrella toinen toisemme käsikirjoituksia erinäisissä vaiheissa, joten on aina jännittävää lukea häneltä valmis kirja, josta tietää ennalta vain takakansitekstin.
Lasteni kanssa aion lukea Stanislaw Lewin Konekansan satuja ja tarinoita, jotka viekööt meidät sopivasti vinksahtaneisiin seikkailuihin.

Annukka Salama: 
Mä aion lukea joululomalla muita Topelius-palkintoehdokkaita, koska esikoiseni on myös ehdolla. Pinossa on nyt Laura Lähteenmäen North End ja Salla Simukan kirjapari Jäljellä ja Toisaalla. Lapsille aion lukea Magdalena Hain Kerjäläisprinsessan, koska haluan tutustua itsekin tähän vauhdikkaalta kuulostavaan seikkailuun. Lahjapaketteihin tuli käärittyä Kristiina Vuoren Näkijän Tytärtä ja Lego ideakirjaa.

Miina Supinen: 
Olen ajatellut lukea Hobitin. En ole lukenut sitä ainakaan kymmeneen vuoteen ja olen kuitenkin keskivahva Tolkien-fani, joten nyt voisi olla taas aika. Näin elokuvan vähän aikaa sitten ja sekin on osaltaan tuonut Keskimaa-ajatuksia mieleen. Muistelen, että pidin Hobitista tavallaan enemmän kuin Tolkienin eeppisistä suurteoksista. Se on hauska, piikikäs ja jännä pieni tarina, ja pysyy paljon paremmin kasassa kuin Sormusten herra. Hobitista puuttuu myös se Sormusten herran suunnaton paatos (joka on kyllä tavallaan hienoakin, mutta vähän naurettavaan se myös on). Olen tehnyt paljon töitä koko vuoden ja melkein kaikki lukemani kirjatkin ovat liittyneet jotenkin töihin, mutta Hobitin luen ihan huvikseni. Olen koko loman sukuloimassa ja reissailemassa eri paikoissa ja Hobitin lukeminen sujunee vaikka ympärillä olisi vilskettäkin.


Antti Tuomainen: 
Jouluna luen ainakin Neil Youngin Muistelmat ja Aki Ollikaisen Nälkävuoden. Tai näin toivon - joulupukkihan sitten päättää mitä tuo. Joulussa on tietysti sekin hyvä puoli, että kirjoja saa myös antaa toisille luettavaksi, mikä on vähintään yhtä mukavaa kuin niiden saaminen. Niinpä annan lahjaksi ainakin Juha Seppälän Mr Smith -romaania. Se on ollut minulle ehdottomasti yksi vuoden kirjoista.

Vera Vala: 
Tiedän saavani äidiltä lahjaksi kirjallisen esikuvani P.D. Jamesin Syystanssiaiset. Huonoimmillaankin P.D. James on hurmaava, niin että odotukseni ovat korkealla. Idolini minkä tahansa kirjan ohella suosittelen lämpimästi dekkareiden ystäville John Verdonin Numeropeliä ja sen itsenäistä jatko-osaa Sokkoleikkiä. Hän oli suurin positiivinen yllättäjän tänä syksynä lukemistani uutuuksista. Lisäksi minulla on tapana lukea joulun tienoilla ainakin muutama tarina Astrid Lindgrenin tarinakokoelmasta Lapsen joulu. Oma 3-vuotiaskin jaksaa kuunnella tarinoita jo aika pitkään, vaikkakaan ei useampaa kerralla.

Netta Walldén: 
Huonoihin tapoihini kuuluu hamstrata ja hautoa kirjaston kirjoja kuukausitolkulla. Pisimpään hallussani on ollut Jennifer Eganin Aika suuri hämäys, jonka ajattelin lukea joululomalla. Ehdin seurata arjen pyörityksessä lähinnä kotimaista kirjallisuutta, joten lomilla on kiva katsastaa vähän ulkomaistakin tarjontaa. Eganhan on yksi tämän hetken puhutuimmista amerikkalaiskirjailijoista, ja Aika suuri hämäys on saanut mm. Pulitzer-palkinnon ja National Book Critics Circle Awardin.Seija Vilén:
Salman Rushdie: Saatanalliset säkeet. Se on ollut lukulistalla jo kauan, joten siksi.

Kristiina Vuori: 
Jouluna aion lukea Sirkka-Liisa Rannan tietokirjan Naisten työt. Tapasin Sirkka-Liisan Hämeenlinnan kirjastossa jokavuotisessa Kirjailijoiden illassa ja vaikutuin hänen kirjaesittelystään sen verran paljon, että halusin hankkia kirjan saman tien omakseni. Luonnollisesti aihe kiinnostaa minua jo omankin kirjoittamiseni kautta, koska se käsittelee naisten perinteisiä töitä maatalousyhteiskunnassa, joka pysyi varsin muuttumattomana lähes satoja vuosia. Uskon, että Sirkka-Liisan kirja toimii siten myös hyvänä lähdeteoksena mahdollisia tulevia romaanejani varten.
Toinen jouluvinkki voisi olla dekkaripuolelta Kate Atkinsonin Se kaikkein vähäpätöisin asia, jonka aloitin juuri tänään. Luin viime vuonna Atkinsonin Ihan tavallisena päivänä ja ihastuin. Atkinsonin henkilökuvaus on oivaltavaa, humoristista ja lämmintä. Vaikka kyse on ns. dekkarista, rikos ei kuitenkaan ole se kaikkein tärkein juttu vaan kirjan ihmiset ja se miten he käyttäytyvät ja suhtautuvat, kun joutuvat odottamattoman eteen. Kirja sopii siis erinomaisesti myös sellaiselle, joka ei normaalisti lue rikoskirjoja.

Mia Vänskä: 
Joulunpyhien lukusuunnitelmani riippuu siitä, mitä pukinkontista löytyy :) Toivoisin pääseväni käsiksi ainakin Mark Z. Danielewskin kirjaan House of Leaves (ilmestynyt jo vuonna 2000, mutta edelleen lukematta), ja pukin toivelistalta löytyy myös Pekka Hiltusen Sysipimeä.


Kiitos kaikille kirjailijoille lukuvinkeistä, olen hykerrellen lukenut vastauksia ja ihania sähköposteja. Huomenna kirjabloggaajien joulukalenterin luukkua avautuu Saran Kirjat -blogissa. Eilen Kannesta kanteen -blogissa tutustuttiin Mielensäpahoittajan jouluun.

Kuvaajien tiedot:
Joel Haahtela (c) Jukka Mykkänen / Otava
Mikko-Pekka Heikkinen (c) Markus Schulte / WSOY
Saara Henriksson (c) Klaus Welp / Into Kustannus
Karo Hämäläinen, Tiina Laitila Kälvemark, Pekka Hiltunen, Anne Leinonen (c) Pertti Nisonen / WSOY
Laura Honkasalo (c) Suvi Laine / Otava
Jaakko Hämeen-Anttila (c) Irmeli Jung / Otava
Juha Itkonen (c) Jouni Harala / Otava
Joonas Konstig (c) Marek Sabogal / Gummerus
Virpi Pöyhönen, Riku Korhonen, Miina Supinen (c) Veikko Somerpuro / WSOY
Matti Laine (c) Toni Rosvall / Gummerus

Marisha Rasi-Koskinen, Annukka Salama (c) Harri Hinkka / WSOY
J.S. Meresmaa (c) Veli-Matti Rintala / Karisto
Antti Leikas, Inka Nousiainen (c) Laura Malmivaara / Siltala

Mia Vänskä (c) Atena
Kristiina Vuori (c) Karoliina Ek / Tammi
Antti Tuomainen (c) Riku Isohella / Helsinki-kirjat
Vera Vala (c) Alessandra Tinozz / Gummerus
Hannu Rajaniemi (c) Anton Suckdorff / Gummerus
Vilja-Tuulia Huotarinen (c) Heini Lehnväslaiho / WSOY

Taina Latvala (c) Andreas Janett / WSOY
Siri Kolu (c) Katja Lösönen / Otava
Harri István Mäki (c) Avain
Katja Kaukonen (c) WSOY
Netta Walldén (c) Katri Lehtola / WSOY

Terhi Rannela (c) Suvi Roiko / Otava
Seija Vilén (c) Satu Ketola / Avain

60 kommenttia :

 1. Vau mikä loistava idea ja aikamoisen kaartin vinkit ja lukusuunnitelmat olet saanut koottua! Näitä oli tosi mielenkiintoista käydä läpi. Omaan joulun lukupinoon en kyllä pysty lisäämään enää yhtään mitään, mutta muutaman kivan kuuloisen vinkin sain tuonnemmaksi. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä koko blogihistoriani hauskin tempaus, olen niin onnellinen, että kirjailijat tästä innostuivat ja sain näin pitkiä ja perusteltuja vastauksia. Mie junassa jo yhden lukuvinkin melkein kokonaan lukaisin. Arviota tuonnempana.

   Poista
 2. Ihania vinkkejä! Löytyi omiakin lukusuunnitelmia, pari merkkasin TBR-listalleni ja ainakin yhden noista olen käärinyt lahjapaperiinkin.

  Minulla on nyt kesken Naimapuuhat (*pakollinen hihitys tähän, huomaatteko, kuinka tärkeitä isot kirjaimet ovatkaan!?*) ja Sudenveri. Jää menikin lainaan anopille...
  Haluan jouluna lukea myös jotain kaunista ja tarttunen vielä Linnunpainoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D
   Minua harmittaa, etten ehtinyt käydä ostamassa Teoksen ystävämyynnistä Sudenverta, sillä se sai tosiaan useamman suosituksen. Mutta sen saa onneksi hankittua myös tammikuussa. Jään ostin kirjamessuilta, sen luen todennäköisesti seuraavaksi.

   Poista
 3. Olipa tosiaan ihana luukku, kannatti nousta aikaisin ;). Näitä oli mukava lukea; pari kirjaa pistin nyt jo kilometrin mittaiselle tbr-listalle ja aloin jo innokkaasti odottaa niitä kirjoja, joita olen itse varannut joululukemisekseni. Kiitos Hanna! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kun nousit ajoissa, miehän sanoin, että tämä on kuuma juttu. :)
   Minua vain jännitti, että onnistuuko ajastus ja junassa ei nettiyhteys oikein kunnolla toiminut, mutta selvästi kaikki meni kuten piti.

   Poista
 4. Mahtava luukku ja mahtava määrä lukuvinkkejä! Harmillisesti oma joululukulistani on tupaten täynnä, mutta pari kirjaa täytyy huutomerkein lisätä luettavien listaan ensi vuodelle:)
  Kiitos tästä ja ihanaa joulua Hanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie valitsin listan mukaan myös kirjoja matkalaukkuun, yhden ehdin tosiaan melkein kokonaan junassa lukea. Minusta oli hienoa, että kirjailijat antoivat niin monipuolisesti vinkkejä, että listoista löytyy kyllä kaikille jotain sopivaa.

   Poista
 5. Olipas ihana kokoelma lukuvinkkejä, itselle ja lahjaksi!
  Kun mä sen sähkökirjanlukijan saan...

  VastaaPoista
 6. Toteutus on todella tyylikäs, Hanna, complimenti! Ja mahtavan paljon kiinnostavia vinkkejä, tästä riittää lukulistaa pitkälle kevääseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle todella paljon avusta! Ihana kuulla, että toteutus miellyttää. :)

   Poista
 7. Olipas hieno ja kattava lista lukuvinkkejä. Ja ihana kalenteriluukku :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olen tästä itsekin niin innoissani ja tiesin, että tämä ilahduttaa niin monia lukijoita.

   Poista
 8. Tämä on kyllä ihan mahtava luukku. :)

  Minunkaan joululukulistalleni ei mahdu enää kirjoja (koska ensin aion lukea Byattin Riivaus-paksukaisen ja sitten odotella, saanko muutaman lahjaksi toivomani kirjan), mutta moni kirja on TBR-listallani ja ilahduin ihan valtavasti siitä, että yhden suosikkikirjailijani Juha Itkosen suosikki on Per Petterson. Toivon samoin, että Pettersonia suomennettaisiin lisää.

  Hyvää joulun aikaa, Hanna. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie niin mietinkin sinua, kun huomasin Petterssonin Itkosen listalla. Minulla on itselläni Hevosvarkaat hyllyssä, sen aion kyllä ensi vuonna lukea. Ja tosiaan AdLibriksen alessa oli lisää Pettersonia.

   Byattia en ole tosiaan vielä itse ehtinyt ollenkaan lukea.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Eikö olekin. Kirjailijoiden sähköpostit ja lukuvinkit olivat yksi parhaista joululahjoistani tänä vuonna. :)

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Kirjailijat vinkkasivat tästä myös toisilleen, joten olen onnellinen, että niin moni innostui ja lähetti vastauksensa.

   Poista
 11. Upea luukku! Mahtavaa Hanna!

  Mutta olen kyllä vähän yllättynyt, kun kotimaiset kirjat tuntuvat jääneen vähemmistöön. Erityispisteet niille kirjailijoille, jotka suosittelivat kotimaisten kollegoidensa teoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onhan se yllättävää, jos kirjailijat kertovat ihan rehellisesti, mitä kirjoja aikovat lukea sen sijaan, että miettisivät "poliittisesti korrekteja" lukusuosituksia ;)

   Poista
  2. Oliko huomautus kotimaisten kirjojen puuttumisesta hienoista piikittelyä? Jos oli, niin ei kauhean huomaavaista postauksen tehnyttä bloggaajaa tai muitakaan bloggaajia kohtaan, kuka kirjailija enää suostuu mihinkään blogiin antamaan lausuntoja, jos pitää pelätä, että niitä sitten kritisoidaan muiden taholta sen sijaan, että oltaisiin kiinnostuneita vastauksista.

   Minusta kiinnostavia suosituksia ja tosi hieno kalenterinluukku!

   Poista
  3. Mutta kotimaisia kirjoja ei edes listalta puutu, minusta on hienoa, että kirjailijat toisistaan tietämättäänkin vinkkasivat toistensa kirjoihin. Hieno juttu!

   Poista
  4. Mukavaa Anonyymi kun uskalsit ihan anonyymina kommentoida ;) Tuosta on hyvä jatkaa! :)

   Poista
  5. Kaikilla ei ole tuollaista julkista, oman nimen paljastavaa nettiprofiilia, kuten sinulla, Pihi nainen, mutta hyvää joulua sinullekin,

   tv. satunnainen blogi-lukija

   Poista
  6. Ei viittis riidellä näin joulun alla, pilaa hyvän joulumielen, iloisia lukuhetkiä kaikille!

   tv. joulupukki

   Poista
  7. Kiitos joulupukki, että luit nämä lukuvinkit ja tulit tuomaan joulurauhan blogiini.

   Tuotko minulle mitä kirjoja lahjaksi? ;)

   Poista
 12. Ooh, ihan paras kalenteriluukku koskaan!! Huomenna vapaapäivänä palaan lukemaan tätä ajatuksen kera ja kommentoin sitten lisää :)

  VastaaPoista
 13. Huikeaa, kerrassaan huikeaa! Kiitos kaikkille vinkkien antajille ja tietenkin sinulle niiden kokoamisesta ja julkaisemisesta :).

  VastaaPoista
 14. Hieno luukku, Hanna! Kiitos!

  Yllättäen tuli aika monta kirjaa lisää tbr-listalle, joka alkaa olla jo vähän turhankin pitkä.

  Ihanaa joulua!

  VastaaPoista
 15. Minusta oli hienoa kun Annukka Salama sanoi aikovansa lukea Topelius-ehdokkaita ja juuri olimme raadin kanssa keskustelleet kuinka meistä kaikista se ehdokkuus on oikeastaan jo palkinto ja tunnustus kirjailijalle ja se mahdollinen voitto vain kirsikka kuorrutuksen päälle , koska kansa (ja julkisuus) vaativat voittajia. Kunpa minullakin olisi aikaa lukea kaikki nuo kirjailijoiden ehdottamat kirjat :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä ihan totta. Ehdokkuuden myötä myös useampi hieno kirja saa tunnustusta ja toivon mukaan lisää lukijoita. Mie pakkasin joululomalle mukaan enemmän kirjoja kuin mitä oikeastaan on mahdollista siinä ajassa lukea, mutta niin monta hyvää vinkkiä sain jo omieni lisäksi, etten pysynyt aisoissa. Aikapula vaivaa aina, sillä hyviä kirjoja on maailma väärällään. :)

   Poista
 16. Mielenkiintoinen, hieno luukku! Lukulistalleni pätkähtivät viimeistään nyt Nälkävuosi, Dogma ja Afrikan ympäri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että sait noin monta – erilaista – vinkkiä tästä.

   Poista
 17. Oi vau, mikä juttu, Hanna!!! Ihan järjettömän upea luukku.

  Ja iik ja oi sentään. Juha I. on NIIN paras tässäkin, ja tietysti Hevosvarkaat. Itse aion ottaa vinkin Riku Korhoselta. Kiitos!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitää myös hankkia tuo teos omaksi. Pitäisi lukea enemmän myös englanniksi, mutta onneksi se on myös käännetty.

   Tämä oli kyllä mahtava joulukalenteriluukku, olen monta päivää hymistellyt onnellisena. Harvoin sitä saa ihania viestejä kymmeniltä kirjailijoilta.

   Poista
 18. Tosi kuuma luukku, ihan kuin lupasitkin! Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on tämä kirjabloggaajien joulukalenteri, joka päivä avautuu uusi salaperäinen luukku. :)

   Poista
 19. Mahtava aamun piristys! Hieno postaus, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä on piristänyt etukäteen ja varmasti myös monta viikkoa jälkeenkin omia aamujani. :)

   Poista
 20. Voi että, ihan mielettömän upea luukku (ja muutenkin yksi kiinnostavimmista kirjablogipostauksista ikinä)!! Kiitos Hanna tästä!! <3

  Luin vinkkejä innoissani ja omalle lukulistalleni uutena kirjana nousee ainakin Paul Theroux’n Joulukortti (kiitos Katja Kaukoselle vinkistä!). Lisäksi mieleni tekisi käydä Hannu Rajaniemen innoittamana hakemassa kirjastosta Byattin Ragnarok. Olen taannoisen Islannin-matkan jälkihehkussa aivan innoissani saagoista, viikingeistä ja skandinaavisesta mytologiasta, enkä jaksaisi odottaa Byattin teoksen suomennosta kevääseen asti. Ja nyt kiinnostuin myös siitä Riku Korhosen pehmeänkarheasta kielestä (hih, se tosiaan kuulostaa näin kirjoitettuna melko kaksimieliseltä :), joten kenties lainaan samalla kirjastoreissulla myös Lääkäriromaanin tai jotain muuta Korhoselta (kiitos Karo Hämäläiselle vinkistä!).

  Iloinen olin myös lukiessani Pekka Hiltusen kirjoittamispainotteisesta reppumatkasta. Kirjoitan tänään illemmalla blogiini Hiltusen Sysipimeästä ja suosittelen sitä suurella sydämellä kaikille jännäreiden ystäville, loistava kirja joka ehtii hyvin vielä vaikkapa pukinkonttiinkin. :) En millään malttaisi odottaa Hiltusen seuraavaa Studio-romaania. :)

  VastaaPoista
 21. Huhhuh mikä luukku! Mahtava kavalkadi kotimaisia kirjailijoita, luulin useampaan kertaan lukeneeni jo kaiken, mutta ei, lukusuunnitelma-suositus -ryppäitä tuli lisää ja lisää :) Ihanan perusteellinen, mielenkiintoinen ja hauska postaus. Kiitos Hanna ja kirjailijat :)

  Ainakin Tolkienin Hobitti on suunnitelmissa omaksi joulukirjakseni (jos joulupukki suo) ja lisäksi luettavien listallani on kirjailijoiden mainitsemista niin Austeria, Lundbergiä, Kaukosta kuin Barnesiakin. Moni mukana olleista kirjailijoistakin löytyy luettavien listaltani.

  Palaan postaukseen varmasti vielä myöhemmin uudelleen :)

  VastaaPoista
 22. Ihana luukku - aivan mahtava!

  Minua ilhadutti erityisesti se, että Siri Kolu aikoo lukea Teemestarin kirjan uudelleen (se on niiiin hieno kirja). Ja kauhistutti se, että Riku Korhonen aikoo lukea Neitoperhon (hieno kirja sekin, mutta hirveän ahdistava).

  Täytyy palata vielä uudelleen tutkimaan vinkkejä oikein huolella. Oma joulukirjani on jo päätetty, ja se on Cunninghamin Illan tullen.

  VastaaPoista
 23. Tästä luukusta tulin niin hyvälle mielelle, ettei tosikaan. Kiitos vaivannäöstäsi, tätä on ihanaa lukea nyt ja palata lukemaan myöhemminkin!

  VastaaPoista
 24. Totta puhuit Hanna, kuuma postaus kuin mikä! Kiinnostavaa lukea kirjailijoiden mietteitä ja itsekin löysin pari lukuvinkkiä, mutta vielä täytyy tutkia tarkemmin. Kiitos tästä ja ihanaa joulunaikaa!

  VastaaPoista
 25. Huh! onpa näitä vinkkejä paljon ♥

  Kiinnostava ja kiva postaus! Hieno idea.

  VastaaPoista
 26. Huh, olipas tosiaan huikea luukku! Tuo Jouluoratorio on ollut tarkoitus lukea, mutta koska se puuttuu viralliseslta TBR/listaltani jota kirjastoreissuilla selailen, en sitten ole sitä muistanut etsiä käsiini, Nyt jos huomenna ehdin kirjastoon, voisin kurkistaa sattuuko se olemaan hyllyssä...

  VastaaPoista
 27. Ihana luukku :) Iloitsin erityisesti Mia Vänskän aikomuksesta lukea Mark Z. Danielewskin kirjan House of Leaves, sillä se on myös minun lukulistallani - ei tosin vielä joulunpyhinä, mutta jossakin vaiheessa. Kirja vaan tuntuu niin kamalan haastavalta, mutta se on ilmeisesti myös kamalan hyvä :)

  VastaaPoista
 28. Ihan mahtava kalenterinluukku :)
  Ymmärrän hyvin, että tämän valmistelu on hykerryttänyt - sinulla on ihailtava itsehillintä, kun et paljastanut mitään etukäteen.

  Kiitos kirjailijoillekin lukuvinkeistä :)

  VastaaPoista
 29. Tämä oli upea luukku ! Hurjan kiinnostavaa lukea siitä, mitä kirjailijat itse lukevat ja mukavan vaihtelevia suosituksia sieltä tulikin.
  Tämän postauksen avulla sain myös vihdoin ja viimein oman TBR100 listani melkein valmiiksi... enää puuttuu se viimeinen.

  VastaaPoista
 30. Ja vielä minultakin kiitos tästä upeasta luukusta, nyt ehdin sen kunnolla lukea. Minua odottaa jouluna ainakin Hannu Rajaniemen Fractal Prince, se tuli vastaan kirjastossa ja päätin etten jaksa odottaa suomennosta. :) Ja Salaman kirja myös odottaa lukuvuoroaan.

  Laittelen tästä juttuja nyt muistiin. Ihana Hanna! Ja kiitos kirjailijoille!

  VastaaPoista
 31. Kiitos inspiroivasta luukusta! Luettavien lista senkun kasvaa. Aivan tuntemattomiakin kirjailijoita löytyi kirjailijoiden lukulistoilta... Siispä lukemaan!

  VastaaPoista
 32. Vau, ihana luukku! (Vähän jälkikädessä :p)
  Upean idean keksit ja ihailen, että olet nähnyt noin paljon vaivaa postauksen eteen. Ilahduin erityisesti Hiltusen Hobitti-tarinasta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!