5.4.2012

Kirjallinen pääsiäinen


Hyvää kiirastorstaita kaikille!

Tänä pääsiäisenä lukupinooni oli kuin huomaamattaan valkkautunut venäläisiä tai Neuvostoliittoon sijoittuvia kirjoja. Minulla ei varsinaisesti ole nyt sen kummempaa pääsiäislomaa, sillä olen luvannut itselleni edistää gradua ainakin viiden sivun verran, mutta enemmäänkin olen tyytyväinen. Maaliskuussa kirjoitin gradua yhteensä 25 sivua, mutta lähinnä viikonloppuisin ja iltaisin. Olen tyytyväinen graduni edistymiseen, mutta ennen kaikkea olen nauttinut Rosa Liksomin Hytti nro 6:n analysoimisesta, lähiluvusta ja kirjoittamisesta. Saako näin ääneen sanoakaan? Varmasti vastonkäymisiä ja tahkoamista on luvassa, sitä en epäile, mutta selvästi minulle on nyt sopinut kiireinen kevät, jolloin monet asiat edistyvät yhtä aikaa. Kuvassa näkyy vähän käyttämääni värikooditusta, jolla olen merkinnyt kiinnostavat kohdat.

Hytti nro 6 on siis pääsiäisen ykköskirja, mutta en malta olla lukematta myös muita kirjoja.

****
Sergei Dovlatovin
Meikäläiset ja Ljudmila Ulitskajan Medeia ja hänen lapsensa ovat molemmat kevään uutuuskirjoja, venäläistä nykykirjallisuutta, jotka luen huviksi ja hyödyksi. Ulitskajan Naisten valheet oli viime vuoden parhaita käännöskirjoja, ja olen odottanut tätä uutta kirjaa kuin takatalven taittumista. Ihana, että teoksen on suomentanut sama kääntäjä Arja Pikkupeura, sillä edellisen kirjan kohdalla hän oli tehnyt erittäin laadukasta työtä ja miettinyt suomalaista lukijaa ja yhdenmukaistanut henkilöiden nimiä, niin että samasta henkilöstä oli vain yksi nimi käytössä.

"Ljudmila Ulitskajan nyansoidussa, psykologisesti tarkkanäköisessä proosassa suvun jäsenten yksittäisistä onnellisista ja traagisista tarinoista muodostuu hieno kokonaiskuva niin Sinoplin suvun jäsenten kohtaloista kuin koko Venäjän ja Neuvostoliiton 1900-luvun historiasta. Medeia ja hänen lapsensa -romaani on kuin upea mosaiikkitaideteos."

****
Dovlatov on kiinnostava kirjailija, sillä kustantajan sivujen mukaan hän sai eläessään vain kaksi novellia Venäjällä julki.

"Synnyinmaataan laajalti nähnyt Dovlatov on erityisen kiinnostava juuri Neuvostoliiton kuvaajana, ja erityisesti juuri nyt, kun moni suomalainenkin kirjailija on kiinnostunut Neuvostoliitosta ja lähihistoriasta. Siinä missä kotimaiset kirjailijamme usein kuvaavat Neuvostoliiton sortokoneistoa dramaattisesti ja jopa melodramaattisesti, järjestelmän väkivallan omakohtaisesti kokenut Dovlatov näkee reaalisosialistisen todellisuuden ennen kaikkea absurdina. Myös itseään hän kuvaa ironisesti, vaikka olisi kokemustensa perusteella voinut helposti esiintyä toisinajattelun marttyyrina."

****
Aika hyviä lisälukemistoja gradun oheen, kun tarkoitukseni on analysoida nimenomaan neuvostonostalgiaa Liksomin kirjassa. Ostin teekaupasta kolmea eri laatua vihreää teetä, joilla hemmottelen itseäni pääsiäisen kunniaksi.

Lukulepoisaa pääsiäistä!

16 kommenttia :

  1. Täällä molemmat myös lukujonossa, mutta pääsiäiseksi jotain varmempaa ja helpompaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dovlatovia olen ehtinyt jo lukeakin ja pidän niistä pienistä sukutarinoista, josta se tuntuu täysin rakentuvan. Ulitskaja on mulle varma nakki, sillä niin vakuuttunut olin Naisten valheista.

      Molemmat napsahtavat vielä niin hyvin tähän gradulukemiston tueksi.

      Poista
  2. Sieltähän pilkistää "muutama" lappunen ;)

    Oikein mukavaa ja kirjavaa pääsiäistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, noinkin ohuessa kirjassa on monta muistettavaa, jokaista sivua ei kuitenkaan kannattanut merkitä, mutta olen kirjoittanut ajatuksia myös leveisiin marginaaleihin. Kunnia niille!

      Pääsiäisiä villasukkalandiaankin!

      Poista
  3. Ehdottomasti annat palaa, jos intoa on. Lomailu myöhemmin maistuu sitten erinomaiselta ;) Itse teen gradua ehkä aikaisintaan sunnuntaina, koska aion nähdä kavereita ja rentoilla ennen sitä. Nauti teestä ja kirjoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvälle Suketus, mutta sie oletkin työstänyt sitä pitkään ja kaiken aikaa. Mulla on vielä niin alkuvaiheessa, että maistuu vielä. 13.4. pitää lähettää muille ryhmäläisille seminaarityö ja sitä olen valmistellut. Mutta sallin itselleni kyllä lomailunkin. :)

      Poista
  4. Pitikin sitten heti mennä varaamaan Dovlatov, olen hieman tipahtanut venäläisestä kirjallisuudesta. No siis ehkä vain noin sata vuotta. Ulitskajan luin viime vuonna, sentään.

    Ja tuo on kyllä ihan mahtavaa, että ihmiset pysyvät samannimisinä koko kirjan ajan! Varsinkin mulle se on ilouutinen, saan aina nimet muuttumaan itsestäänkin ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miekin tykkään siitä, että nimet pysyvät samoina, vaikka siinä aina jotain hienosäätöä ja nyansseja käännöksessä katoaakin. Haluan silti pysyä kärryillä mahdollisimman vaivatta. :)

      Poista
  5. Tuo Dovlatov kuulostaisi kiehtovalta... Uskaltaakohan tähän valovuoden mittaiseen lukujonoon lisätä enää mitään.. :-)

    Hyvää pääsiäistä, gradun kanssa ja ilman!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiehtova se onkin, pieniä kertomuksia kirjailijan suvusta. Aion lukea ehdottomasti myös syksyllä ilmestyvän Matkalaukun.

      Poista
  6. Noita kauniita teepusseja, eri laatuja, ostan tyttärelleni, jolle tee on tosi harrastus.

    Sinä Neuvostoliitossa ja minä Wassmossa, jota on niin kovasti minulle suositeltu. Taisi tulla valittua sieltä kovimmasta päästä...taas kerran: Lasi maitoa, kiitos.

    Leppoisaa pääsiäistä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie en ole lukenut tuota Lasi maitoa, kiitos -teosta, mutta meinasin kerran ostaa sen kirpputorilta mukaani. Jos se nyt onkin ihan huikaisevan hyvä kirja, niin harmittaa, etten ostanut.

      Muista levätä!

      Poista
  7. Täällä on vähän sama meininki. Juuri aloitin Sofi Oksasen Purgen, kun vihdoin ja viimein sain sen käsiini. Vihreän teen voimalla mennään tietenkin. Yritin tihrustella, että millaisia teitä taustalla on? Ihanaa, että on muutama päivä lomaa ja aikaa tehdä kirjapinosta pienenmpi. Iloista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä samaa sinulle, teetä on kulunut huolella. Yleensä aamusta tummaa ja iltapäivällä siirryn vihreään. Iloista pääsiäistä sinullekin!

      Poista
  8. Oo, lappusysteemisi näyttää vaikuttavalta. Ovatko ne vain iloisenkirjavia vai värikoodattuja? Iloista ja ahkeraa mutta myös rentouttavaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On minulla jonkinlainen kooditus aiheille. Punaiset liittyvät venäläisiin kirjallisuusviittauksiin, siniset tyttöön ja keltaiset Vadim Nikolajevitsiin, miten henkilöhahmot suhtautuvat toisiinsa ja Neuvostoliittoon.

      Kiitos, ihanaa kun on pieni pää(n)si(s)äisloma!

      Poista

Kiitos kommentistasi!