9.3.2012

Pauliina Vanhatalo: Korvaamaton

Hyvä ystäväni ihastui kirjablogeissa Pauliina Vanhatalon romaaniin Korvaamaton ja toivoi, että voisi saada sen itselleen. Mie ostin sen hänelle synttärilahjaksi, mutta kirja-ahneus iski ja minun piti lukea kirja myös itse. Sama ilmiö kävi minulle jo aiemmin joululahjakirjoja hankkiessani. Olen parantumaton, mutta eihän kirja lukemisesta kulu, eikä kaunis ajatus haperru. Eihän?

Korvaamaton oli nopealukuinen, sujuvasanainen ja helposti lähestyttävä. Määritteitä, joita yleensä voisi käyttää viihteellisen lukuromaanin yhteydessä, mutta yhteiskunnallinen, lakia kommentoiva aihe sekä psykologinen terävyys tunteiden kuvauksessa tuovat kirjaan muutakin kuin pelkän viihtymisen kauniin tekstin äärellä.

Käräjätuomari Aamun yksityiselämä on solmussa, ja hän hakeutuu toiselle paikkakunnalle muka vaihtelunhalusta. Todellisuudessa hän pakenee parisuhteen ongelmia, omaa pahaa oloaan, kateutta ja mustasukkaisuutta, tragediaa. Hän kohtaa päivittäin salissaan ihmisiä, jotka hakevat apua ja oikeutta riitatilanteissa. Aamu pystyy luottamaan ammattitaitoonsa ja lakiin, kun hänen luotto oman elämänsä hallintaan katoaa tyystin. Suru on ylitsepääsemätön ja vaikeasti hallittava, jolloin lain tarkat reunaviivat tuovat lohtua ja turvaa päivittäiseen elämään. Mutta lakikaan ei ole kaikennäkevä, ja ihmisten kohtalo ei voi olla jättämättä jälkeä silloin kun on eniten haavoittuivainen ja hauras.

Kirjailijalle riitatapaukset ja lain heikkoudet tarjoavat oivallisen maaperän kasvattaa pieniä tarinalinjoja teokseen. Lukiessa on pakko miettiä tuomarin vaikeaa työtä ja lakia, jonka on täysin mahdoton määrittää rahallinen arvo ihmishengelle. Lakiteksti ja oikeussalin tapahtumat voivat etäännyttää osan lukijoista liiaksi, mutta minulle ne toimivat selkeänä osana surun käsittelyä; miten ihminen etsii turvaa jostain tutusta. Usein työhön uppoudutaan liiaksi, kun surulle ei ole eheyttäviä sanoja, eikä muuta toimintamekanismia arjen pyöritykseen ole.

Korvaamaton on tiivis paketti uusperheen arkea ja tämän uuden elämän herättämiä kiusallisia tunteita. Kun kumppanin lapset ovat välttämätön paha tai kivulias peili, jota vasten oma vaillinaisuus näyttäytyy liian totisena totuutena. Varaäitiys ei välttämättä riitä, koska silloin tuntee olevansa aina perheen ulkopuolella. Aamun kautta näytetään kaikki inhimilliset, mutta ne kovin salassapidettävät tunteet, toisen lasta voi oikeasti vihata, vaikka kaikki järkisyyt puoltaisivat toisenlaista tunnereaktiota. Voiko mikään tällöin auttaa, voiko mikään korvata korvaamattoman?

Inhimillinen, koskettava ja sujuva teos kotimaisen perhe- ja työelämä kuvauksen ystäville.

Pauliina Vanhatalo: Korvaamaton 
Tammi, 2012 
Sivuja: 203 
Kansi: Laura Noponen

11 kommenttia :

 1. Kiinnostavan kuuloista ja hyvä kansikin!

  (Arvaa putoanko melankoliaan kun luen K:ä. Siinäkin S. on parempi vaikuttaja kuin kukaan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko tässä kommentoida Leenalle, että hienoa kun luet K:ta!!! Se on edelleen ihan niitä minun TOP3 kirjojani ♥

   Poista
 2. Leena, ajattelin että lopulta kuitenkin ihastut myös siihen teokseen, vaikka monet ovat juuri lukeneet sen kirjan ensin. Sinulla on kiinnostava lukujärjestys, koska monet ovat aina verranneet muita kirjailja teoksia siihen nyt lukemaasi. :)

  Kansi on kiinnostava, vaikka siinä on "vain" surullinen nainen kannessa. Vain vinyylien päällä sain tehtyä kannen tuomalle tunnelmalle jotain oikeutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin kiinnostaisi tämä, mutta en ole ainakaan vielä koittanut etsiä esim. kirjastosta käsiini. Olen lukenut Vanhatalolta 1-2 kirjaa ja sikäli tämä uusin kiinnostaa ja aihepiiriltäänkin toki myös.

   Poista
  2. Mie voisin nyt lukea sen viittä vaille, se löytyy äidiltä.

   Poista
 3. Oho, en tiennyt Vanhatalolla tällaista teosta olevankaan! Työelämän kuvaukset kiinnostavat minua hirmuisesti ja etenkin kotimaisessa kirjallisuudessa. On se hassua, miten ihmisen mielenkiinnon kohteet voivat vaihdella, muutama vuosi sitten en olisi voinut kuvitellakaan kiinnostuvani sellaisesta aihepiiristä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, olimme ihan yhtä aikaa toistemme blogeissa. Mie tutkin sinun uutta koodausta. :-)

   Poista
 4. Oi, nyt ihastuin entistä enemmän! <3 Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta monella tavalla. Kiva päästä lukemaan tämä pian. :)

  VastaaPoista
 5. Pidin Vanhatalon Gallup-romaanista, ja tämäkin kuulostaa mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!