Olen kuitenkin jo pitkään halunnut lukea suosittuja kirjoja, joita luetaan paljon, mutta jotka ovat itselleni lajina vieraita. Ihan ammattimielessäkin on hyvä lukea mahdollisimman paljon ja mahdollisimman laajalti. Selailin muiden blogeja ja tutustuin tuohon yllämainittuun chick lit -keskusteluun ja valitsin suosituksista Weinerin kirjan, sillä siinä vaikutti olevan jo nimessä aimo annos ironiaa ja huumoria mukana.
Luin myös Helsingin kirjaston sivuilta pienen esittelyn lajin kirjoista:
"Mistä tunnistaa tähän genreen kuuluvan kirjan? Kannessa on paljon vaaleanpunaista, korkokenkiä ja kuohuviinilaseja. Sankaritar on useimmiten sinkku, ja hänellä on ura, joka mielellään liittyy muotiin, mediaan tai viihdeteollisuuteen. Työssään hän voi olla yhtä hyvin loistava uraohjus kuin armoton sählärikin. Tekevälle sattuu ja sankaritar joutuu yhtenään kommelluksiin. Toisin kuin perinteisessä naistenviihteessä sankaritar voi olla sangen koominen hahmo. Yleensä hän rakastaa ostoksia ja tuntee hyvin tuotemerkkien koodikieltä. Tekstiilejä esitellään suorastaan piinallisen yksityiskohtaisesti. Kulutusjuhlaa vietetään, vaikka luottokortti ajoittain vaikertaakin. Sankaritar pitää juhlimisesta eikä yleensä sylje (samppanja)lasiin. Chick lit on vakavimmillaankin kepeänpuoleista: elämän ankeimmat puolet eivät tunkeudu sankarittaren maailmaan kuin häivähdyksinä. Vastoinkäymiset eivät masenna sankaritarta, vaan hän asennoituu elämään optimistisesti: elämä on juhla ja sinut on kutsuttu!"
Weinerin kirjassa on lajille tyypillinen kansi, sillä se on vaaleanpunainen ja naisellinen. Korkokenkiä ei sentään ole, mutta ilmeisesti pullukka päähenkilö kulkee paremmin sandaaleissa läpi kommellusten. Cannie on viihdeuutisten toimittaja, joka on vähän aikaa sitten päättänyt pitkän parisuhteen Brucen kanssa. Hän ei kuitenkaan pääse exästään eroon noin vain, sillä Bruce on uusi kolumnisti suositussa naistenlehdessä, ja hän kirjoittaa muun muassa siitä, millaista oli elää ylipainoisen naisen kanssa. Heidän suhteensa ei ole selvästi vielä läpikäyty, sillä tunteet eivät ole kummaltakaan täysin kuolleet, mutta lopullisen niitin tulevaisuudelle iskee Bruce ruotimalla Cannien elämää julkisesti. Kirjan idea on hauska, Cannie vaikuttaa melko täyspäiseltä ja humoristiselta hahmolta, jonka edesottamuksia ja ajatuksia jaksaa seurata, kunnes ylilyönnit ottavat vallan.
En lähtenyt kirjan kanssa soitellen sotaan, sillä olin valmistautunut etukäteen, että teksti on viihdyttävää, vetävää ja suoraviivaisesti etenevää. En pettynyt tässä suhteessa yhtään, sillä halusin lukea kirjaa koko ajan, ja lopulta luin yli 500 sivuisen kirjan miltei päivässä. Ainoastaan viimeisellä kolmanneksella toivoin kirjan jo loppuvan, hypin typerimpiä kohtia vähän ylikin ja huomasin, että vaikka oikeasti halusin lukea kirjaa, en olisi halunnut lukea sitä kirjaa, minkä lopulta sitten luin.
Ensinnäkin ylipaino, mikäs siinä, että ulkonäköongelmat pyörittävät päähenkilön elämänvalintoja, sillä kukapa haluaisi lukea itsestään exän ylhäältäpäin katsovia, muka ymmärtäväisiä kirjoituksia. Mutta luonnollisesti tarinalla on pieni opetus: lihavat ovat silti tosi hauskoja, ja jokaista varten on olemassa ylipainoasioihin keskittynyt lääkäri, joka oikeastaan pitää lihavista sellaisenaan. Siinä missä Cannien ex on ymmärtämätön moukka, uusi hurmurilääkäri vahvistaa itsetuntoa ja tukee tervettä minäkuvaa.
Eli joka tapauksessa se minäkuva on kiinni miehistä ja ulkopuolisista ihmisistä. Vaikka traumaattinen kokemus laihduttaa Cannien inhoaman ylimäärän, lihoo hän rakastuessaan kaiken takaisin, koska juuri mies, parisuhde ja rakkaus ovat tärkeimmät mittarit näyttämään kuinka naisen elämä on täydellisessä balanssissa.
Entäs ura sitten. Ei riitä, että Cannie on huonosta itsestunnostaan huolimatta näppärä kirjoittaja, naseva puhumaan ja hänen verbaalinen lahjakkuutensa on konekivääritulituksen luokkaa, täytyy tässäkin mennä sitten lopulta yli laidan. Hollywoodista tarjotaan käsikirjoittajan paikkaa, Cannie tutustuu pintaliitoelämään, mutta löytää kaikkien tähtösten joukosta kuitenkin todellisen ystävyyden. Niin edespäin. Niin edespäin.
Exälle nyt ei tietenkään voi käydä hyvin, koska oli niin tylsä alunperinkin.
Olen sekaisin, sillä tunnistin sen kirjan vetovoiman, vetävyyden, jonka takia luin kirjan loppuun asti. Mutta en haluaisi lukea silti tällaista lisää. Ehkä en ole onnellisten loppujen ystävä, tai kaipaisin itse tarinaan 200metriä vähemmän suitsutusta, ettei ammuttaisi kaikkea niin yli.
Mutta venytin mukavuusaluetta ja tutustuin vuosien jälkeen chick littiin makeimmillaan.
Jennifer Weiner: Hyvä sängyssä
Otava, 2002
Good in Bed, 2001
Suomennos: Terhi Leskinen
Sivuja: 524
Kuulostaa tutulta harvojen chicklit-kokemuksieni perusteella. Weineriltä olen lukenut vain yhden (Then Came You), joka oli ihan hyvä, muttei herättänyt välitöntä intoa lukea häntä lisää.
VastaaPoistaKaipa nuo överiloput ovat sellainen genren ominaispiirre, jota lukijat odottavat, mutta ovat ne minustakin tylsiä. Jos näitä lukee, pitää varmasti osata valmistautua sellaiseen jo etukäteen.
Hyvä sängyssä on ainoa Weineriltä lukemani kirja. Luin sen marraskuussa 2008, olin yksin matkalla Miamissa, ja päivän ajan kovassa kuumeessa hotellihuoneessani. Muistan pitäneeni kirjasta, se viihdytti sopivasti ja sain hyvin sairaspäivän kulumaan. Kirjasta ei ole kuitenkaan jäänyt juuri mitään mieleen, se kertonee paljon tarinan painoarvosta. :)
VastaaPoistaOlen aiemmin (= nuorempana) lukenut paljon enemmän viihteellisiä kirjoja ja esimerkiksi juuri chicklitiä. Nykyisin huomaan turhautuvani jos kirja on liian helppo ja heppoinen. Kyllä se vaan niin taitaa mennä, että ikä ja runsas lukeminen muovaavat pakostikin kirjamakua. :)
Minä olen tosiaan lukenut kaikki Weinerit ja taso on mielestäni ollut vaihteleva. Lainakengissä on minulle ollut parhain Weiner ja tykkäsin kyllä tästäkin kovasti silloin 10 vuotta sitten kun luin sen. Mutta nykyisin kun on lukumaku jo vähän muuttunut/"aikuistunut" jne, en tiedä toimisiko tämä enää.
VastaaPoistaMinustakin genrelle on ominaista juuri ne tietynlaiset loput, jotka minuakaan eivät useinkaan enää innosta ja siksi luen aika harvoin nykyään chick litiä.
Mutta kokeilepas sitä Keyesiä joskus!
Vähän samaa kommenttia kuin tuossa edellä. Weiner oli kyllä ihan melkein parasta tämän lajinsa edustajia. Mutta nyt lukumaku on vähän muuttunut, että ei ehkä ihan tätä enää mulle.
VastaaPoistaMutta tyylilajissaan on kyllä ihan huippu!
Hauska juttu :) Minäkin olen lukenut kovin vähän chick littiä, ja olen samoin ajatellut kokeilumielessä testailla joitakin genren kehutumpia kirjoja. En nyt taida kuitenkaan tästä kirjasta sitten aloittaa: voisin kuvitella että tuollainen yltiöonnellinen loppuhuipennus ärsyttäisi minuakin, ja erityisesti tuo ylipaino-parisuhde -kuvio kuulostaa rasittavalta.
VastaaPoistaEhkä chichk litt on kirjamaailman idols poppia. :) Menestyy hyvin ja sille löytyy oma asiakaskuntansa, mutta mutta..
VastaaPoistaja mutta mutta myös toiseen suuntaan, onhan se kesästä ja kevyttä.
PoistaKirjalla on ainakin tunteita herättävä nimi :)
VastaaPoistaOlen huomannut ihan saman niinä harvoina kertoina kun olen chick litiä lukenut; kirja etenee ihan huomaamatta, mutta mieleen ei jää juuri mitään ja jälkitunnelmat ovat aika ristiriitaiset. Ei ole minunkaan suosikkigenre, mutta lukumukavuusalueelta on joskus ihan kiva poiketa :)
VastaaPoistaHuh, olipa helpottavaa kuulla, että aivan kaikille muillekaan ei jää näistä kirjoista mitään mieleen. Huomasin juuri tätä postausta lukiessani, että "tuntuu epämääräisesti tutulta" ja kun näin kannen, ymmärsin, että olen lukenut sen - minulla ei vain enää ole aavistustakaan mitä siinä tapahtui...
VastaaPoista