1.2.2012

Blogistanian Globalia

Osallistuin aiemmin alkuvuodesta kirjabloggaajien Finlandia-raatiin, joka oli mielenkiintoinen ja hyväntuulinen kisa viime vuoden parhaasta kotimaisesta teoksesta. Kirjavan kammarin Karoliina innostui järjestämään vastaavanlaisen kisan käännöskirjoille, joten tässä ovat minun ehdokkaani taistelemaan parhaasta käännöskirjasta. Jätin pois ne käännöskirjat, joita olen itse ollut toimittamassa, sillä niihin on muodostunut muita tärkeämpi suhde jo itse tekoprosessin tähden. En kuitenkaan halua nostaa nyt niitä kirjoja ehdokasasetteluun, koska ne olen lukenut myös useamman kerran, kun kaikki muut teokset olen lukenut vain kerran.

Lainaan kisakutsua:
"Saamme Suomessa nauttia laajasta ja monipuolisesta käännöskirjatarjonnasta, kiitos kustantajien ja taitavien kääntäjien. Käännöskirjallisuus on meille lukijoille tärkeä ikkuna muuhun maailmaan.

Käännöskirjallisuus ei kuitenkaan pääse mediassa esille samoissa mitoissa kuin kotimaiset teokset - johtuen esimerkiksi sopivien kirjallisuuskilpailuiden puutteesta. Suomalaiset kirjabloggaajat haluavat pyrkiä muuttamaan tilannetta, sillä myös ulkomainen ja käännetty kirjallisuus, sen kustantamisesta päättävät tahot sekä ansioituneet kääntäjät ansaitsevat tunnustusta ja näkyvyyttä."


Oma ehdokaslistani:
Daniel Glattauer: Kun pohjoistuuli puhaltaa (Atena, 2011)
- Luin yhdessä yössä, ihanan kevyenrosoinen ja vetävästi toteutettu tarina. Odotan jo kovasti jatko-osaa.
Ljudmila Ulitskaja: Naisten valheet (Siltala, 2011)
- Mullisti täysin kiinnostukseni venäläistä kirjallisuutta kohtaan. Upea novellikokoelma, ja keväällä saamme nauttia kirjailijalta lisää käännöksiä.
Daniel Kehlman: Maine (Tammi, 2011)
- Jäänyt kutkuttamaan mieltä kivasti ja oli viime vuoden keltaisen kirjaston lukukokemuksistani paras. Se oli myös opettavainen lukukokemus siitä, mitä oikeastaan tarkoittaa romaani.
Stefan Moster: Nelikätisen soiton mahdottomuus (Siltala, 2011) (arvio tulossa)
- En ole pystynyt kirjoittamaan vielä arviota, sillä sulattelen vielä teosta. Yksi parhaista lukukokemuksistani viime vuodelta.
Li Kunwu: Isän aika - Minun Kiinani (Wsoy, 2011)
-Tällekin odotan jatko-osaa. Ensimmäinen kiinalainen sarjakuvaromaanini ja pidin omaelämäkerrallisesta ja  yhteiskunnallisesta näkökulmasta sekä historian siivistä.

13 kommenttia :

  1. Minäkin luin Pohjoistuulen, mutta se ei minulle ollut Globalia-ainesta - sen sijaan Maineeen olisin voinut listatakin tähän, ellei se olisi jotenkin unohtunut kokonaan, kun perkasin blogiani näitä viime vuonna käännettyjä etsien. No, ensi vuoden äänestyksiin pitääkin alkaa jo kerätä potentiaalisten listaa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohjoistuuli oli minulle lajissaan ihan mielettömän hehkeä teos. En voinut sitten jättää sitä pois, koska siinä oli imua ja älyä makuuni sopivassa suhteessa. :)

      Poista
  2. Ihanaa kun annoit äänen Glattauerin kirjalle. Minä melkein laitoin sen omaan "erikoismaininta-listaani" ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, miehän ihastuin siihen silloin aika paljon ja odotan niin jatko-osaa, että olisi ollut ylimielistä jättää se pois listaltani. :)

      Poista
  3. JEEE MAINE sai toisenkin äänen!!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieki hihkuin samaa. Odotin sinun ja Ilsen antavan sille myös äänen. =)

      Poista
  4. Nelikätisen soiton mahdottomuus on minustakin hieno kirja, ja kestää varmasti monta lukukertaa. Ei ollut kuitenkaan minulla ihan huippukärjessä, mutta heti seuraavana olisi kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie mietin, että jättäisinkö sen pois vain siitä syystä, kun en ehtinyt eilen siitä tehdä arviota. Mutta se oli niin kovis kirja, että en millään voinut olla antamatta sille ääntäni.

      Poista
  5. Näitä ehdokaslistoja on hauska katsella, koska huomaan, että oikeasti luen kai sitten tooooosi vähän uutuuksia heti tuoreeltaan - näistäkään en ole lukenut yhtään! Huominen on liian kaukana on tosin lukupiirikirjanamme maaliskuun alkuun mennessä, joten sen osalta tilanne paranee. Tuo Maine kiinnostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suketus, mie huomasin listoja katsoessa ihan saman. En ole lukenut yhtään niistä kirjoista, jotka nousivat monien listoissa esiin. Paitsi Sinä päivänä, mutta se ei ollut minusta niin hyvä kuin nämä kuusi.

      Poista
  6. Jee, toinenkin ääni Minun Kiinalleni!!

    VastaaPoista
  7. Hanna, siis jääväsit itsesi Shriverin kirjasta Jonnekin pois...?

    Kuvittele, en ole lukenut listaltasi yhtäkään: Ei voi olla totta;-)

    VastaaPoista
  8. Minä olen jättänyt korvan taakse tuon Maineen, heti kun siitä luin kritiikin. Kiinnostavan oloinen kirja. Myös Grossman on minulla keikkumassa tuossa hyllyn päällä - edessä on siis huikeita lukuelämyksiä. Adichieta puntaroin pitkään. Sääli olisi ollut jättää pois, vaikkei kirja ole lainkaan sitä vahvinta Adichieta, mitä kaksi muuta. Nobel-hengessä pistin kuitenkin kirjan listalle.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!