Osallistuin messuperjantaina Virpi Hämeen-Anttilan Minun Intiani -tietokirjan lukupiiriin ja lupauduin kirjoittamaan siitä myös blogiini. Viime vuonna olin mukana vastaavanlaisessa tilaisuudessa, raportoin tuolloin Kjell Westön Kangastus 38 -romaanin lukupiiristä. Viimevuotiset kokemukset ovat selvästi olleet hyviä, sillä tänäkin vuonna järjestettiin lukuisia lukupiirejä kaikkina messupäivinä.
Kirsin Book Club -niminen lukupiiri veti salin etuosassa keskustelua. Jokainen lukupiiriläinen oli valinnut oman aihealueen runsaasta tietokirjasta. He alustivat kysymyksensä ensin lukukokemuksestaan kertoen ja muutamin tekstisitaatein. Minusta tämä oli oikein kiinnostava tapa, sillä lukupiiriläiset olivat selvästi suunnitelleet, mistä aikovat puhua ja kysymykset olivat kirjailijalle olivat monipuolisia ja meille kuulijoillekin mielenkiintoisia. Myös yleisökysymyksille jätettiin lopussa aikaa.
Lukupiiri on syntynyt siitä, että Kirsi pyysi sellaisen syntymäpäivälahjaksi palattuaan Thaimaasta Suomeen. 15 lukupiiriläistä on kokoontunut kuukausittain jo neljän vuoden ajan. Tilaisuuden aluksi jokainen heistä kertoi lyhyesti, miten on lukupiirin aikanaan liittynyt ja mitä lukeminen heille merkitsee.
Taululle Virpi oli kirjoittanut nimensä sanskriitiksi, ja hän kertoi ennen varsinaisen keskustelun alkamista, miksi halusi kirjoittaa tämän teoksen ja mikä on hänen suhteensa Intiaan, kieleen ja miksi kirjassa ei ole kuvitusta. Asiaa nimittäin moitittiin lukupiirissä, mutta Virpi on halunnut pitää kirjan kevyenä matkakirjana, sillä värikuvat tuovat kirjaan lisäpainoa. Jäin miettimään, että kovakantinen kirja kansipapereineen ei vieläkään erityisen matkustusystävällinen ole, mutta toisaalta teoksen todella kiinnostavat reitit tarinoineen ja sivupolkuineen kyllä puoltavat sitä, että teos kannattaa ehdottomasti ottaa Intian-matkalle mukaan.
Minun Intiani on hyvin runsas ja se vie lukijansa pidemmälle kuin, minne perinteisimmät turistikierrokset kuljettaisivat. Virpi kuvasi kirjaa niin, että se on kuin fiktiivinen kierros Intiasta hänen johdollaan, sillä jokaisella Intia on aina omanlaisensa -- hänellekin joka kerta maa näyttäytyy vähän erilaisena. Hakemisto on kattava, joten kirjaa ei tarivitse lukea kerralla vaan vaikka sieltä täältä ja kohdepaikkojen mukaan. Kirja on sellainen, jonka Hämeen-Anttila olisi itse halunnut lukea ennen kuin ensimmäistä kertaa matkusti maahan. Tuhti tietopaketti kuvaa rehellisesti myös Intian huonoja puolia mutta samalla halutaan poistaa niitä tavanomaisimpia pelkoja, mitä monilla Intiaa kohtaan on.
Pidin erityisesti yhdestä lainauksesta, jonka eräs lukupiiriläinen oli poiminut. Siinä kuvataan, kuinka Intia on välillä kuin tulinen chili, ettei sitä tottumattoman vatsa välillä kestä. En ole itse matkustanut koskaan Intiaan, mutta teoksen ja keskustelun myötä totta kai tuli halu kokea edes osa siitä kaikesta runsaudesta. Hämeen-Anttila on hyvä tarinoitsija niin kirjoittajana kuin lukupiirin edessä. Sillä kaikesta nureastakin huolimatta kirja ja keskustelu antoi hyvin positiivisen kuvan Intiasta.
Suosittelen lukupiiriä ensi vuonna, vaikka kirjamessuohjelmaa riittää enemmän kuin kylliksi. Silti kesken messukiireiden oli miellyttävä pysähtyä kuuntelemaan ja keskustelemaan omaan tilaan. Kirjasta saa paljon enemmän irti, kun sen jakaa tuoreeltaan muiden lukijoiden kanssa.
26.10.2014
Kirjamessujen lukupiirissä Virpi Hämeen-Anttilan Minun Intiani -teos
kirjainten virrassa
Hanna / Kirjainten virrassa
klo
22.15
Tunnisteet:
Hämeen-Anttila Virpi
,
kirjamessut
,
Kirjoihin liittyvää
,
lukupiiri
,
Otava
Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
Mielenkiintoinen lukupiiri- ja kirja-arvio! Tähän lukupiiriin olisin kenties itsekin mielelläni osallistunut: tosin kirja on vielä lukematta, koska vasta hiljattain sain sen käsiini. Mutta avoimin mielin sitä aloittelen, kunhan saan edellisen luettua pois alta. :)
VastaaPoistaKirja kuulostaa tosiaan kiinnostavalta, vaikka minäkään en ole koskaan käynyt Intiassa eikä se ole ensimmäisenä unelmamatkojeni listalla. Mielenkiintoisinta minusta lähtökohtaisesti on yleisestikin ottaen se, miksi joku "hurahtaa" tiettyyn maahan -- ja joku toinen johonkin toiseen.
VastaaPoistaKyseisen lukupiirin synty ja toimintatapa kuulostavat myös kiehtovilta. Pitkään ja aktiivisesti piiri on toiminut. Kiinnostava konsepti tämä lukupiirien ja kirjailijoiden tapaaminen messuilla, ja Virpi on kyllä ihana. :) Siis kiitos raportista!
Olipa mukavaa lukea lukupiirikokemuksia tältäkin vuodelta. Olin itse ilmoittautunut Lander-lukupiiriin ihan rivilukijana, mutta sehän ikävä kyllä peruuntui, kun romaanin ilmestyminen siirtyi. Toivottavasti vuoden päästä olisi uusi mahdollisuus lukupiiriin juuri Landerin uusimman tienoilta. <3
VastaaPoistaHämeen-Anttilan kirjakin kuulostaa kiehtovalta. Vaikka poden jatkuvaa matkakuumetta lukuisiin maihin, ei Intia ole oikein koskaan ollut haavematkalistallani. Siitä huolimatta tämä kirja olisi varmasti mielenkiintoista luettavaa, kurkistus itselle totaalisen vieraaseen kulttuuriin. Aion painaa tämän kirjan nimen mieleeni.
Herkulliset kuvat, kuten sinulla aina! <3
Koko kirjamessujen lukupiiri-idea vaikuttaa kiinnostavalta. Kirjotit vielä mukavasti, melkein kuin olisi päässyt mukaan.
VastaaPoistaOlen lukenut joitakin Hämeen-Anttilan kirjoja ja viihtynyt oikein hyvin, tämä kirja on selvästi erilainen. Intia ei ole itselleni haaveiden matkakohde, mutta Hämeen-Anttila on niin taitava luomaan tekstiä, että tämäkin kirja voisi olla iloa lukea.
Olin viime vuonna mukana Westö-lukupiirissä, ja se oli tosi kiva kokemus! Tänä vuonna sopivaa piiriä ei mahtunut ohjelmaani, mutta ehkä ensi vuonna taas, jos samaa formaattia jatketaan. Toivottavasti jatketaan!
VastaaPoista