5.9.2013

Kirjabloggaajat lukevat lukutaitoa

Kun minulta kysyttiin, että haluaisivatko kirjabloggaajat osallistua lukutaitokampanjaan, tiesin heti, että tässä porukassa riittää intoa. Kirjabloggaajat ovat yhdessä järjestäneet muun muassa plagiointivastaisen flashmobin, kirjoittaneet yhteistä joulukalenteria, äänestäneet vuosittain blogistanian parhaita kotimaisia ja käännöskirjoja, olleet mukana Helmet-kirjastojen järjestämässä Tämä kirja muutti elämäni -kampanjassa ja tällä viikolla yhdessä kirjoitimme täysihintaisista kirjoista ja kirjakauppakokemuksista.

Tempausintoa siis kirjablogistien joukossa riittää.


Lukutaito on erittäin tärkeä asia, sillä ilman sitä arkisilta tuntuvat asiat ovat vaikeita. Lukutaidon oppimisella on paljon hyviä vaikutuksia: allekirjoittaminen, reseptien lukeminen, vaihtorahan laskeminen, parempi itsetunto, rohkeus osallistua yhteisön päätöksiin, lasten koulunkäynnin seuraaminan ja oman elinkeinon harjoittamisen parantaminen. Pakolaisten keskuudessa lukutaidottomuus on yleistä, koska konfliktialueilla koulut eivät ole voineet toimia normaalisti. Lukutaito antaa uuden alun.


Maailmassa on lähes 800 miljoonaa lukutaidotonta aikuista ja vain kolmanneksella lapsista on mahdollisuus käydä koulua. Tämä tarkoittaa sitä, että joka kuudes maailman aikuisista on lukutaidoton. 

Suomen Pakolaisapu järjestää lukutaitokoulutusta pakolaisille ja paluumuuttajille tällä hetkellä Sierra Leonessa, Liberiassa, Ugandassa ja Thaimaassa. Lukutaitoa opetetaan käytännönläheisesti, joten oppilaat eivät opi vain lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan, mutta he saavat samalla tietoa myös hygieniasta, sairauksista, terveellisestä ruokavaliosta, maanviljelystä ja kaupankäynnistä. Näin lukutaidon vaikutukset ovat hyvin laajat.

Lukeminen avaa myös mahdollisuuden tutustua kirjojen kautta uusiin kulttuureihin ja maihin. Ja toisiin ihmisiin. Kirjojen kautta pääsee parhaiten toisen pään sisälle, kun kertoja toisensa jälkeen näkee erilaisia tapoja elää ja ajatella. Kirjat lohduttavat, viihdyttävät, antavat uutta tietoa, sivistävät, rentouttavat, ovat monelle lukijalle elinehto monista – itsellekin vieraista – syistä.Kotimaiset kirjabloggaajat haluavat olla mukana keräämässä rahaa lukutaitotyöhön. Huomisesta lähtien, viikon ajan (6.9.–13.9.), kirjabloggaajat lukevat ja arvioivat erilaisia kirjoja Lukutaitokampanjan hyväksi. Yritän itse lukea viikon aikana seitsemän kirjaa.

Haastamme blogien lukijoita lahjoittamaan yhden euron jokaisesta luetusta kirjasta. Kaikki kerätyt varat ohjataan Suomen Pakolaisavun lukutaitotyöhön. Keräyssivu löytyy tästä linkistä.

Toivottavasti mahdollisimman moni lukijani tai muiden kirjablogien lukija haluaa osallistua kampanjaan. Kampanjasivuille on kertynyt jo rahaa, vaikka olemme vasta ihan alussa. Kiitän syvästi kaikkia innostuneita!

Eli ohjeet lyhyesti:

 •  Kirjabloggaajat lukevat viikon ajan kirjoja ja haastavat lukijat mukaan sponsoreiksi
 •  Jokaisesta kirjasta maksetaan euro, (vähimmäislahjoitus on kuitenkin sivulla 5 euroa)
 •  Keräyssivua (https://jelpi.fi/kerayssivut/kirjabloggaajat-lukevat-lukutaitoa) ja kirjablogijuttuja saa vapaasti jakaa sosiaalisessa mediassa. Se on jopa suotavaa asian edistämiseksi.
 • Osallistuminen ei edellytä kirjablogien lukemista tai edes niitä tykkäämistä. Riittää, että haluaa osallistua tärkeään hyväntekeväisyystyöhön.

Asiasta ovat kirjoittaneet lisäkseni ainakin Suketus, Kaisa, Elina, Sanna, Hemuli, Tuijata, Elina, Mafalala, Kirjakaupantäti, Maria.

6 kommenttia :

 1. Mahtava haaste, tähän on pakko lähteä mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Riikka! Ihana, että tästä innostutaan. Keräyssivulle on kertynytkin jo hyvä määrä.

   Poista
 2. Tällä kertaa olen mukana lukijana, kun oma ohjelma ei taivu kampanjanaikana kummoisinkaan kirjapinoihin. Mutta tsemppaan sinua Hanna, ja jokaisesta lukemastasi kirjasta pärähtää minultakin euro lukutaidon kassaan. Ei muuta kuin vimmalla lukemaan! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtään yhä siihen seitsemään kirjaan. Onpa kiva juttu, että lähdit mulle sponssiksi. :)

   Poista
 3. Tärkeä asia, joten mukana ollaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, ja kiitos kun kommentoit, niin löysin samalla blogisi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!