6.7.2012

Alice Munro -viikonloppu

Tänä viikonloppuna luetaan Alice Munron tuotantoa. Kiitos kimppatiimiläisille, jotka ilmoittautuivat aiemmassa postauksessani mukaan. Meitä on aika monta tarttumassa Munron novellikokoelmiin ja romaanimaisiin kertomuskokoelmiin. Joku lukee monta, toinen vain yhden novellin. Siitä huolimatta on mukava, että meitä munrolaisia on monta. Siksi onkin pakko heti vinkata tämäniltaisesta elokuvasta: Teema näyttää Munron novelliin "Karhu tuli vuoren takaa" perustuvan elokuvan Kaukana poissa klo 21.00. Novelli löytyy Viha, ystävyys, rakkaus -kokoelmasta, joka minulla on matkalukemisena. Koska olen junassa tuolloin, toivon että kotijoukot matkan päässä muistavat pistää elokuvan nauhalle.

Minulla on pian edessä 14 tunnin junamatka ja matkalukemisena löytyy jo aiemmin mainitsemani Viha, ystävyys, rakkaus -kokoelma, mutta lisäksi Kerjäläistyttö, Julkisia salaisuuksia ja eilen kirjastosta lainaamani Karkulainen. En usko, että pystyn junasta bloggaamaan, mutta viimeistään lauantaina kerron ensitunnelmia Munron kertomusten ja novellien tiimoilta. On myös mielenkiintoista seurata, että alkavatko novellit puuduttamaan ja onko merkitystä, että mihin kokoelmaan ne kuuluvat. Luenko niitä yksittäisinä tarinoina vai kiinteästi juuri siihen teokseen valittuna osasena.


Bloggaa, kommentoi, lue tänä viikonloppuna Alice Munrosta. Kommentoida ja lukukokemuksia voi purkaa myös tänne tai Kirjainten virrassa -facebooksivuille. Linkitän myös maanantai-iltana muiden siihen asti tehtyjä arvioita. Mukava kerätä yhteen saman kirjailijan eri teoksista tai pelkistä yksittäisistä novelleista tehtyjä arvioita. Kimppalukemisen idea on ottaa kirja kerrallaan haltuun yhden kirjailijan tuotanto, mutta joukossa on voimaa ja yhdellä kertaa pystyy muiden blogien avulla tutustumaan myös niihin teoksiin, joita ei itse ehdi lukea. Myös te kirjabloggaajat, jotka tapaatte viikonloppuna Kuopiossa (valitettavasti en pääse tämän matkani takia mukaan!, kommentoikaa aiempien Munro-kokemusten perusteella tai linkittäkää aiempia arvioitanne.Mitä aiot tänä viikonloppuna lukea? Mikset lukisi Alice Munroa?


Pahoittelen saman kuvan uudelleenkäyttöä, en ehtinyt napata uutta kuvaa. :)

Wikipediasta nappasin seuraavan teoslistan:
 • Dance of the Happy Shades (1968) 
 • Lives of Girls and Women (1971) 
 • Something I've Been Meaning to Tell You (1974) 
 • Kerjäläistyttö, 1985 (Who Do You Think You Are? 1978, Yhdysvalloissa The Beggar Maid: Stories of Flo and Rose) 
 • The Moons of Jupiter (1982) 
 • Valkoinen tunkio, 1987 (The Progress of Love, 1986) Friend of My Youth (1990) 
 • Julkisia salaisuuksia, 1995 (Open Secrets, 1994) 
 • Selected Stories (1996) 
 • Hyvän naisen rakkaus, 2000 (The Love of a Good Woman, 1998) 
 • Viha, ystävyys, rakkaus, 2002 (Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage, 2001) 
 • No Love Lost (2003) 
 • Vintage Munro (2004) 
 • Karkulainen, 2005 (Runaway, 2004)
 • Sanansaattaja, 2008 (The View from Castle Rock, 2006) 
 • Liian paljon onnea, 2010 (Too Much Happiness, 2009)

Oletko lukenut?

25 kommenttia :

 1. Kääk, tämä meni minulta ohi eikä minulla nyt ole Munroa jemmassa, kirjastokin taitaa mennä kohta kiinni viikonlopuksi! Olen kyllä suunnitellut lukevani lisää kirjailijalta. No, seuraan mielenkiinnolla sinun ja muiden postauksia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie ostin sinun arviosi jälkeen sen Julkisia salaisuuksia. Onpa tosi harmi, ettet ehdi mukaan!!

   Poista
 2. Olen niin monesti katsonut Alice Munron kirjoja sekä kirjastossa, että kirjakaupassa, enkä ole ikinä tarttunut kyseiseen kirjailijaan! En ole täysin varma onko Alice Munron tuotantoa tuossa 1001 kirjan listassa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie en tunne niin hyvin sitä listaa, joten en kyllä tiedä. Kuuntelin juuri kävellessä radion kirjallisuusohjelmaa Munrosta (olin ladannut puhelimeen) ja nyt onkin jännä sitten lukea mahdollisesti samoja novelleja (jos enää muistan, että mitä niistä sanottiin) että vaikuttaako se lukemiseen jollain tapaa.

   Poista
 3. Tämä on niin tyypillistä minulle: unohdin lopulta itse tallentaa sen leffan! :/ Voihan sanonko mikä!

  Mutta aion lukea viikonloppuna ainakin yhden tai kaksi novellia, pidän niin kovasti sekä näistä kimppalukuideoista että Munrosta itsestään. Kokonaan en ole lukenut kuin vasta tuon Kerjäläistytön, mutta se oli mahtava. Muutaman yksittäisen novellin olen lisäksi lukenut ja pitänyt niistäkin. Munro on yhtä tarkkanäköinen kuin Carol Shields, mutta rajumpi.

  VastaaPoista
 4. Karkulainen aloitettu, homma etenee! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luettu ja blogattu: http://suketus.blogspot.fi/2012/07/munro-viikonlopun-hedelmia-karkulainen.html

   Olen häkeltynyt. Ja rakastunut.

   Poista
  2. Voi ihanaa Suketus. Linkitinkin yhden kohdan jutustasi tuohon koosteeseen, sillä se sopi niin hyvin sen alaotsikon alle. Olen myös häkeltyneen rakastunut. :)

   Poista
 5. Kaukana poissa - Away from her - Näitä elokuvan timantteja tulee liian harvoin. Saattoipa olla kesän paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih ja voih! Täällä nauhoitus oli epäonnistunut myrskyn takia, en nähnyt elokuvaa, eikä sitä löydy Areenastakaan. Täytyy yrittää löytää se kirjastosta, sillä elokuva kruunaisi Munro-"urakoinnin".

   Poista
 6. Minulle kävi nolosti Munro-viikonlopun kanssa, kun en tajunnut että kaikki kirjastot eivät nyt heinäkuussa olekaan lauantaisin auki. Kahden lähikirjaston ovia turhaan kolkuteltuani jouduin toteamaan, etten nyt saanut Munroa luettavakseni :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Toivottavasti tartut novelleihin myöhemmin, sillä uskoisin, että pidät niistä varmasti.

   Poista
 7. Niin kuin tiedät, mää olin siellä ruississa ;) Muuten olisin Munroillut minäkin! Hyllyssä kun on kolme teosta odottamassa häneltä!!

  VastaaPoista
 8. Hanna, minä vakuutan, että jos minut geenitestattasiin, löydettäisiin tulos, jonka mukaan minulta puuttuu sataprosenttisesti Alice Munro -geeni. Ja totisesti olen yrittänyt, mutta en enää. Elämä on liian lyhyt ja sitten se on ohi: Ei aikaa muuta kuin itseä vetäville kirjoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Olen oikeasti yllättynyt, ettet pidä Munrosta. Minusta hän vaikuttaa juuri sellaiselta kirjailijalta, josta voisit syttyä. Hän kuvaa arkea kiinnostavasti ja melko usein erikoisesta näkökulmasta, hän ei lässyttele, muttei myöskään paasaa pitkästyttävästi. Hän on rohkea ja roisi.

   Poista
  2. Mutta olen samaa mieltä, ei kannata lukea sellaista, jonka on jo todennut itselle epäsopivaksi. Kirjoja on maailma väärällään, kaikkea ei voi koskaan lukea, joten turha pitkästyä väärien kirjojen äärellä. Mie yritän ihan ammattitaidon takia lukea myös niitä kirjoja, joista etukäteen tiedän vähemmän pitäväni, sillä haluan tunnistaa myös laadun vähemmän mieluisissa genreissä. Tämä ei liity nyt Munroon, mutta esimerkiksi fantasiaan, josta muistutan itseäni kerta kerran jälkeen, että sitä minun pitäisi lukea enemmän, sillä fantasia on nyt kirjallisuuskentässä enemmän pinnalla kuin minusta aiemmin.

   Poista
 9. Odotan kovasti raporttia, mutten ehtinyt itse lukea :/ No, ainakin mielenkiinnolla seuraan kokemuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myöhästyin luvatusta, mutta nyt olen kirjoittanut jotain ajatuksiani Munrosta. :)

   Poista
 10. Viikonloppu venyy edelleen, mutta huomenissa on raporttia tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenkin on venyvä käsite ;)

   http://kirsinkirjanurkka.blogspot.fi/2012/07/alice-munro-kerjalaistytto.html

   Poista
  2. Minullakin venyi. Pääsin koneelle vasta nyt kirjoittamaan ajatuksiani Munroista. OIh! Kerjäläistyttöä en ehtinyt lukea, sillä vaikka olen nopea lukija, Munro ottaa oman aikansa.

   Poista
 11. Minulla oli niin puuhakas viikonloppu, että ehdin Munron pariin vasta sunnuntaina (tai oikeammin maanantaina) klo 2 aamuyöstä. Kellon ajasta johtuen päätin lukea lyhyimmän novellin hänen kolmesta omistamastani kokoelmastaan, joita en ole vielä (kokonaan) lukenut.

  Lyhkäisin oli Sanansaattajan novelli, jonka nimen olen jo unohtanut. Mutta sitä aloitettuani tuli olo, että se on selvästi osa kokoelmaa, joten päätin valita seuraavaksi lyhimmän jostakin muusta kokoelmasta. Se oli Vapaat radikaalit Liian paljon onnea -kokoelmasta.

  Novelli oli tosi hyvä ja vaikuttava, mutten ehdi kirjoittaa siitä kokonaista postausta. Harmi. Olen silti hyvillä mielin, että osallistuin tähän viikonloppuun edes tällaisella minimaalisella panostuksella, tulin lukeneeksi pitkästä aikaa mestari-Munroa ja sain nauttia hyvästä novellista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun osallistuit Munro-viikonloppuun. :) Minusta on ihana, että häntä on luettu, vaikkei ehtisikään blogata, sillä Munroa on googletusten perusteella kyllä luettu blogeissa melko paljon, mutta enemmän hänen uusimpia suomennoksiaan. Useat kyllä mainitsevat, että ovat häntä lukeneet, mutta ennen blogiaikoja. Mie olin alun perin niin ihastunut yhden teoksen lukemisen jälkeen, että halusin lukea enemmän ja joukkoinnostaa muitakin tarttumaan hänen novelleihinsa.

   Ehkä luet syksyllä kokonaan Sanansaattajan ja kirjoitat sitten siitä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!