20.10.2013

Emmanuel Carrère: Viikset


Emmanuel Carrère: Viikset
Like, 2006 (2.painos. Kirja ilmestyi suomeksi ensimmäisen kerran 2002)
La Moustache, 1986
Suomennos: Kristina Haataja
Sivuja: 154
Mistä: kirjastosta
Ranskalainen pienoisromaani

Muutaman viikon aikana olen törmännyt Emmanuel Carrèren nimeen siellä täällä. Viikset-pienoisromaania on itse asiassa suositeltu vielä kahteen eri otteeseen suoraan, ja olen lukenut kirjasta ja kirjailijasta mainintoja toisten facebook-keskusteluista. Kaikki ihan sattumanvaraista mutta aivan kuin kirja olisi täsmäpommittanut itsensä minun luettavakseni. Siispä eilen riensin kirjastoon juuri ennen sulkemisaikaa ja toivoin, että kirja löytyisi hyllystä. Tämän voisi lisätä yhdeksi ihmeeksi, että lähikirjastoni karsitusta kirjavalikoimasta vielä jotain löysin ilman ennakkovaraamista.

Ennakolta tiesin kirjasta vähän, mutta sen aihe oli alkanut kiehtoa mieltäni. Samainen aihe sitten teki lukemisesta oikeasti hauskaa.

Mies päättää yllättää vaimonsa ja ystävänsä ja ajaa ennen illallista viiksensä pois. Hän ajaa kahdesti päivässä parransängen pois, mutta viiksiinsä hän ei ole koskenut. Häntä huvittaa tämä yhtäkkinen mielitekonsa, vaikka hän näyttääkin omasta mielestään kovin kummalliselta ilman viiksiä. Ruskettuneilla kasvoilla valkoinen, paljas iho nenän alla näyttää naurettavalta. Vaimo ei kuitenkaan sano mitään, eivätkä ystävätkään mainitse miehen muodonmuutosta mitenkään.

"Etkö huomannut mitään? mies kysyi kuitenkin.
En. En ole huomannut mitään, ja nyt saat selittää mitä minun olisi pitänyt huomata?
Tämähän on mieletöntä, mies ajatteli kuullessaan naisen päättäväisen, lähes uhkaavan äänensävyn, aivan kuin tämä olisi päättänyt asiastaan varmana järjestää kunnon kohtauksen."


Onhan se nyt ihan kummallista, ettei kukaan näe muutosta ja mies epäilee vuoroin vaimon tekevän hänestä pilaa tai tulleen hulluksi, vuoroin omaa mielenterveyttään tai että häntä vastaan suunnitellaan jotain. Käänteitä riittää, ja yllättävien havaintojen myötä pyrin miehen mukana ratkaisemaan mysteeriä ja pallottelin eri vaihtoehtoja. Onko kyse muistikatkoksista, mielenterveysongelmista, vainosta, harhasta vai vainoharhasta.

Miehen nimeä ei mainita, mutta lukija on ihan miehen tulkintojen, muistikuvien ja järkeilyjen varassa. Tieto tulee häneltä, mutta hän on samalla myös mahdollisimman epäluotettava tarinaa kertomaan. Onko hänellä ollut edes alun perin viiksiä? Kuinka herkullisen pieni mutta nerokas idea, ja hyvin koukuttavasti Carrère tarinaa kuljettaa.

Wikipedian mukaan kirja luetaan fantasiakirjallisuuteen. Minulle kirjasta tulee kuitenkin mieleen toisen ranskalaissatiirikon, Marie Darrieussecqin Sikatotta. Samalla tavalla yliluonnollinen selittää luonnollista. Tai ainakin huvittaa lukijaa ja saa innostumaan hyvästä kirjallisuudesta.

Viikset on jotain oikein hyvää ja salaperäistä. En ole varmaan koskaan varma, mitä siinä oikein tapahtui, mutta jos asiat jäävät kiinnostavalla tavalla auki ja lukukokemus on niin hyvä, etten olisi millään malttanut nukkua välissä, niin minun kirjoissani kirja on erinomainen.


Luru on katsonut myös filmatisoinnin, Jenni luki viikonlopun aikana kolme Carrèren teosta ja piti tästä kirjasta eniten, Hreathemus kuvaa osuvasti, kuinka tässä kirjassa ei ole yhtä oikeaa tulkintaa.

7 kommenttia :

  1. Vastaukset
    1. Kiitos oikein paljon, Henni. :) Piti hetken odotella, että Petja laski rentoutuneena pään kirjalle. :)

      Poista
  2. Aikoinani kuullessani tämän kirjan huipun idean, en malttanut olla lukematta sitä :D Vaikka keskivälissä kirja vähän raskas ja ahdistava olikin (tai ainakin minusta tuntui, että yhteen pötköön hengittämättä piti lukea) niin pidin tästä kovasti! Leffasta en sitten pitänyt, tykkäsin kirjan lopusta enemmän; vaikka kuulemma itse kirjailija oli ohjaajana niin hassua etteivät ne menneet ihan yksyhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, miekin luin, että kirjailija on itse ohjannut elokuvan (itse asiassa jopa kaksi!). En tiedä, pitäisinkö tästä niin paljoa elokuvana. Kirja ei ollut yhtään vaikeaselkoinen, vaikka näin etukäteen kuvittelin. Ahdistava se oli, mutta sellaisella jännittävällä tavalla, että halusin jonkun asian ratkaisevan, ihan millä tavalla tahansa.

      Poista
  3. Eii, tämä on ollut lukulistalla jo pitkään, ja nyt herkullisen postauksesi jälkeen minun on PAKKO kaivaa tämä jostakin. Kuulostaa juuri sopivan kierolta ja herkulliselta minulle, ja jos Sikatotta mainitaan niin aamen, olen ihan valmis ihastumaan teoskeen. Harmittaa, kun olen monta kertaa jättänyt tämän hyllyyn jossakin divarissa. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie ajattelisinkin, että sie tykkäät tästä. Meillä on tämä Sikatotta-yhteys kerta. :D

      Poista
  4. Pienoisromaanit kiehtovat... Ja aihe kuulostaa kutkuttavalta :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!