26.5.2014

Kirjallinen Kainuu

Olen tällä hetkellä siskoni luona Sotkamossa kylässä. Lauantaina oli ihana aurinkoinen päivä, jota kelpaa nyt vesisateessa muistella. Tietysti halusin tutustua kirjallisiin kohteisiin, sillä matkojani aina elävöittää tämä kirjallisen teeman mukaan kulkeminen. Kirjallinen Kainuu on mielenkiintoinen, sillä en ole täällä aiemmin käynyt ja useampikin kova kotimainen kirjailija on näistä maisemista saanut inspiraatiota tuotantoonsa.

Kajaanissa kävimme patsastelemassa puistossa, löysin sieltä Eino Leinon ja Elias Lönnrotin pitämässä paikkaansa ja komistamassa maisemaa.





Alin kuva ei ole mitenkään erityisen kaunis, mutta vasemmalla näkyy linnanrauniot, joista Leino on runoillut. Ehkä hän siinä parhaillaan nytkin miettii säkeitä alkukesän maisemasta.

Kävimme myös tutustumassa Eino Leino -perinnetaloon, joka sijaitsee Paltaniemessä. Sisällä selvisi, että myös Elias Lönnrot on asunut samaisessa Hövelön talossa, missä Eino Leino myöhemmin kasvoi. Lönnrot ei kauan talossa viihtynyt, mutta ehti Kalevalan ensimmäistä laitosta siellä kuitenkin työstää. Hövelon talo ei ole ihan alkuperäisessä paikassaan, mutta on entisessä loistossaan. Hieno rakennus komealla paikalla, Oulujärven rannalla ja vanhan kuvakirkon vieressä.

Sisällä on esillä Leinon tuotantoa, lisäksi isän huoneeseen on sijoiteltu isoja tauluja, joissa kerrotaan sekä Lönnrotin että Leinon elämänvaiheista. Äidin huoneessa on vanhoja painoksia molempien kirjoista. Salissa voi nauttia lounasta.


Alin kuva on otettu Paltamon vanhan kirkon, kuvakirkon, katosta. Kirkko on valmistunut vuonna 1726. Käsiala on kyllä sen verran koukeroinen, etten ole ihan varma, saanko siitä selvää.

Ostin muuten Eino Leino -talosta mukavaa kirjallista turistitavaraa: runorätin, magneettisen Lönnrot-kirjanmerkin ja Eino Leino -kangaskassin. Jeah!

Sotkamon puolelta löysimme tietysti Veikko Huovisen. Mukanani on sopivasti herran Lentsu-niminen kirja, joten tietysti sitä piti kuvata patsaan läheisyydessä.




Kävimme myös Veikko Huovisen hautakivellä ja siellä oli niin kaunis pyöreä kivinen veistos. Kauniiksi sen teki erityisesti teksti, joka siihen oli kaiverrettu. En tunne Huovisen tuotantoa niin paljon, että olisin sen tunnistanut. Jäin kuitenkin miettimään, olisiko tämä jostain kirjasta lainattu? Tietääkö kukaan?

"Minä lähdin, ja muuttolinnut lähtivät, mutta minun maisemani jää."




6 kommenttia :

  1. Ah, miten kaunis, hienostunut, tuo hautakivi ja sen teksti! Hyvä, että ei ole mitään tönkköä näköispatsasta. Muut paikat ovat tuttuja, mutta tätä en ole nähnyt. Menemme syyskesällä viikoksi Vuokattiin, silloin pitää käydä ihailemassa ihan paikan päällä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä! Ihania kuvia ja tunnelmia!

    Hautakiven teksti on kaunis, mutta minä ainakaan en keksi, mistä kirjasta se olisi.

    VastaaPoista
  3. Huovis-muistomerkit näyttävät kyllä hienoilta, lausetta en tosin tunnista minäkään.

    Ja kirkon katossa näyttäisi lukevan "jotka minua seurawat, näkewät walkeuden".

    VastaaPoista
  4. Onpa kaunis hautakivi ja teksti! Kirjallinen retkenne vaikuttaa ihanalta :)

    VastaaPoista
  5. Oih, tykkäsin noista kuvakulmista, joista patsaita on kuvattu =)

    Kiinnostavaa, miten kaukaa Suomessa löytyy noita kirjallisia kiintopisteitä.

    VastaaPoista
  6. Voisiko tämä teksti olla Huovisen kirjasta Pojan kuolema, josa hän keroo oman poikansa itsemurhasta? Olen lukenut kirjan, mutta en tietenkään muista noin tarkkaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!