7.12.2013

Christer Kihlman: Ihminen joka järkkyi

Christer Kihlman: Ihminen joka järkkyi
Tammi, 1971, 5. painos vuodelta 2000
Suomennos: Pentti Saaritsa
Sivuja: 216
Kansi: Timo Mänttäri
Mistä: oma ostos
Kotimainen tunnustuskirjallisuuden klassikko

"En usko että henkilökohtaisten ja "häpeällisten" salaisuuksien salassa pitäminen olisi jotenkin rakentavaa tai merkityksellistä. Minä uskon päinvastoin että henkilökohtaisten ja "häpeällisten" salaisuuksien salassa pitäminen on repivää ja merkityksetöntä. Jokainen ihminen on mitä hän on tai luulee olevansa, mutta salailemalla salaisuuksiaan, oman itsensä osia, käy tarpeettoman suureksi ero sen välillä mitä hän on itselleen ja mitä hän teeskentelee olevansa muille."

Itsenäisyyspäivän kirjaksi valitsin Christer Kihlmanin omakohtaisen teoksen Ihminen joka järkkyi. Harmittelin vähän aikaa sitten, etten omista kirjaa, mutta onnekseni löysin sen kolmella eurolla divarista. Minulla on selvästi suomenruotsalaisen kirjallisuuden himo, sillä ostin samalla reissulla myös Tove Janssonin Kunniallisen petkuttajan ja Märta Tikkasen runoteoksen Pimeys ilon syvyys.

Itsenäisyyspäiväni täyttyi siis tarinoista alkoholismista, irtosuhteista, seksuaalisen identiteetin pohdinnoista ja avioliittoelon kivikoista. Itsenäisyyspäiväjuhlissa esitettiin otteita kirjallisuushistoriamme merkkiteoksista, ja samalla myös lukemistossani oli yksi kotimaisen kirjallisuuden klassikko. Ihminen joka järkkyi mainitaan useissa kirjallisuuden yleisopuksissa, ja siitä puhutaan usein Märta ja Henrik Tikkasten ja Jörn Donnerin teosten yhteydessä ja tunnustuskirjallisuutta käsittelevissä osioissa. Olen lukenut kirjan aiemminkin tenttiä varten, mutta jotenkin se oli mielessäni sekoittunut erityisesti Henrik Tikkasen juopottelutarinoihin.

Kihlman ei kirjoita yhtä lennokkaasti kuin Tikkanen, mutta hän on jotenkin rehellisempi kertoja. Muistelisin, ettei hän edes pitänyt itseään niinkään tunnustajana vaan paljastana – kaiken kertojana. Tikkasen kirjoissa on enemmän tarinallista imua, mutta hän leikittelee paljon totuudella, kuten kirjoitin vähän aikaa sitten Kulosaarentie 8 -romaania arvioidessani.

Kihlman kirjoittaa onneksi enemmän itsestään kuin toisten luurangoista. Vuosikymmenien kuluessa monien ihmisten paljastustarinoista on kadonnutkin eräänlainen shokkiarvo, enkä valitettavasti tunnista moniakaan henkilöistä, joita nimeltä mainitaan. Parempi siis, ettei kirja keskity liiaksi repimään auki toisten ihmisten haavoja. Kiinnostavampi on Kihlmanin yksityinen tai hänen huomionsa yhteisöstä, ajasta, yhteiskunnasta.

Kirja on jaettu neljään osaan: Johdannoksi, Alholisti, Homoseksualisti ja Eräs avioliitto. Aiheella ei oikeastaan ollut minulle niin suurta väliä, sillä eniten nautin lukiessani siitä, miten kirjailija tunnustaa kokemansa, oppimansa, erheensä, kaipaamansa. Miten hän pukee sanoiksi kaikki ne ajatukset, jotka myöhemmin muisteltuna tai vaikka viimeisimpiä vedoksia lukiessaan on halunnut vielä tekstin sekaan lisätä.

Naisten ja miesten homoseksuaaliset teot kriminalisoiva laki astui Suomessa voimaan vuonna 1894, ja se kumottiin 1971, samana vuonna kuin Ihminen joka järkkyi ilmestyi. Kaivelin Parnasso-arkistojani, mutta harmikseni en löytänyt numeroa, jossa olisi arvioitu Kihlmanin teos. En myöskään onnistunut löytämään muita vanhoja arvioita, sillä minua jäi kiinnostamaan, miten homoseksuaaliset tunnustukset on otettu vastaan aikana, jolloin kirjan aihe oli hyvinkin tulenarka. Nyt toivon, että minulla olisi Helsingin Sanomien verkkolehtien tunnukset, jotta pääsisin lukemaan muutaman vuoden vanhan jutun kirjailijasta, joka on otsikoitu "Tunnustuskirjailija vasten tahtoaan". Ylioppilaslehden juttu sen sijaan on kaikkien luettavana.

Lukukokemus on vähän pirstaleinen, ja kaikkea lämmittää tirkistelynhaluni yhdistettynä siihen, että nautin siitä, kun joku arkinen asia on erittäin hyvin sanottu. Näistä tietysti kuuluu kiitos myös Pentti Saaritsan suomennokselle, sillä en lukenut kirjaa ruotsiksi. Avioliitto-osuus muistutti Tikkasten vuoropuhelua, vaikka vaimolle ei tässä annettu omaa suunvuoroa, käy Kihlman itsensä kanssa dialogia, syyttää välillä itseään kuin kuvittelisi vaimon hänestä nyt ja ennen näin ajatelleen. Takakannessa puhutaan epäonnistuneesta avioliitosta, mutta pari oli kuitenkin yhdessä 51 vuotta, vaimon kuolemaan saakka.

"Niin että kun minä tulin takaisin ja sinä epäröit ottaa minua vastaan, sinun epäröintisi ei ollut vakuuttavaa. Sillä meille molemmille avioliitto oli jotain mikä oli vielä kesken. Se oli liitto joka oli täynnä tuskaa mutta ei välinpitämättömyyttä. Ja molemminpuolisessa itsepäisyydessämme ei kumpikaan meistä halunnut vapaaehtoisesti luopua siitä mikä oli vielä kesken."

9 kommenttia :

  1. Hienoa että Kihlman muistetaan, itse en häntä unohda koskaan, johtuen alunperin yhteyksistä Henrik Tikkaseen mutta myöhemmin oman laadukkaan tuotantonsa ansiosta. "Vastatuulessa tappion maisemissa", vai miten se meni - voiko olla hienompaa kirjan nimeä? Muistan öisen kävelyn viime talvena Porvoossa läpi lumisen kirkonmäen, jolloin huomasin runoilijakodin avoimen ikkunan ja piipusta nousseen savun. Lieneekö vanhaherra Christer kuumissaan, muistan ajatelleeni samalla liikuttuen yllättävästä läheisyydentunteesta ihailemani taiteilijan kanssa.

    Kiitos postauksestasi, pelastit iltani!

    -eero-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eero, kiitos oikein paljon kommentistasi. Se puolestaan pelasti kyllä oman iltani. Ihana tarina, ja on todella kaunis kirjan nimi. En ole sitä lukenut. Nyt lainasin kirjastosta Donnerin Erään rakkauden tarina -teoksen, sillä en ole hänen kirjojaan vielä lukenut. Tikkasia enemmän. Hyllyssäni on Kihlmanin kirjoista Kaikki minun lapseni odottamassa.

      Poista
  2. Aika yllättävä valinta itsenäisyyspäivän lukemistoksi! Ehkä kirja kertoo kuitenkin jotain suomalaisuudesta, tie häntä. Olen lukenut joskus aikojen alussa Kihlmanin Kalliin prinssin. Muistan siitä vain yhden dramaattisen kohtauksen kylpyammeesta. Miksi kirjat aina katoavat mielestä (retorinen kysymys).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä retorinen ksymys Tuijalta! Minäkin haluaisin monesti osallistua keskusteluihin, mutta en muista lukemistani kirjoista tarpeeksi. Kai sitä vain lukee liian paljon. Lapsuudenkodissani aikuisten Kirja oli Raamattu (pidettiin ihmeenä, jos joku oli lukenut koko Raamatun) ja Lehti tarkoitti Satakunnan Kansaa, joten varmaan oli helppoa muistaa lukemansa. No, nyt minä luen useita sanomalehtiä ja aikakauslehtiä ja elämänkatsomustietoa opettaessani yritin tutustua kaikkien isojen uskontojen tärkeimpiin kirjoituksiin. Kaunokirjallisuudesta muistaa ehkä parhaiten tunnelmat, joita on kokenut eri kirjailijoiden teoksia lukiessaan.

      Luin Kihlmanin teoksia silloin tuoreeltaan, "Sininen äiti" teini-iässä ja "Ihminen joka järkkyi" parikymppisenä. Pidin niistä todella paljon niiden eksoottisuuden vuoksi; minun elämäni maalaistyttönä oli täysin erilaista kuin helsinkiläisen suomenruotsalaisen nuoren ihmisen elämä. Nyt tekisi kyllä mieli lukea kirjat uudestaan. Nuo valitsemasi lainaukset vetävät puoleensa. Varmasti lukukokemus olisi erilainen - parempi - myös siksi, että kuvatut asiat eivät ole enää kohuasioita.

      Poista
    2. Miekään en muista kauheasti kirjoista ennen kirjablogia, välillä unohtuu jopa ne, joista olen kirjoittanut. Mutta harvemmin kyllä, jotenkin kirjoittaminen vahvistaa luettua ja siksi jää välillä ihan paha mieli (tai huono omatunto), jos joku kirja jää bloggaamatta.

      Kallis prinssi on minulta lukematta, samoin Sininen äiti. Täytyy varmaan lukea kuitenkin ensin tuo hyllyssä oleva kirja, vaikka todennäköisesti tulen lukemaan kaikki suomennetut teokset vuosien mittaan.

      Miekin olen maalaistyttö, kerrotut tarinat ovat vielä niin eri aikakaudelta, joten eksoottisuus lisääntyy senkin vuoksi.

      Poista
  3. Ihminen joka järkkyi - miten hieno nimi kirjalla, muistan ajatelleeni vuosia sitten, kun ensimmäistä kertaa Kihlmanin teokseen törmäsin. Kuten kirjoitit, olisi todella kiintoisaa lukea teoksen aikalaiskritiikkejä. Voi vaan kuvitella, että teos on ollut varmasti aikanaan aikamoinen sensaatio. Ihailtavaa, että Kihlman uskalsi käsitellä homoseksuaalisuutta jo tuolloin ja hienoa, että nostit tämän teoksen esiin. Minusta se sopii oikein hyvin itsenäisyyspäivän lukemistoksi, koska aika moni ihminen järkkyi myös ennen kuin itsenäisyys saavutettiin.

    On tarinoita, jotka vaativat tulla kirjoitetuksi ja aiheita, joiden yltä hiljaisuus on pyyhittävä. Ihminen joka järkkyi on tällainen teos. Samaan kategoriaan lukisin uusimmasta kirjallisuudesta Susanna Alakosken Köyhän lokakuun, josta tarkemmin omassa blogissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hyvin kirjoitettu ja pohdittu kommentti, Omppu. Kiitos siitä! Tälläkin teoksella on kyllä upea nimi, pidän muutenkin pidemmistä kirjan nimistä enemmän kuin yksisanaisista. Minulla on aika paljon vanhoja Parnassoja, sillä olen kerännyt niitä divareista ja huuto.netistä, mutta valitettavasti tästä teoksesta ei tosiaan arvioita ollut. Aika vähän on muutenkaan dokumentoitu aikalaiskritiikkiä ja -suhtautumisia. Nykyisin homoseksualisuutta käsitellään paljon kirjoissa, erityisesti sota-ajan kuvauksissa ja naisten kirjoittamissa romaaneissa. Sinällään ajankohtainen aihe, ja sopii todella hyvin -- kuten sanoit! -- itsenäisyyspäivään.

      Alakoskea en ole vielä lukenut, Köyhän lokakuu Sikaloiden ohella kiinnostaa kyllä paljon.

      Poista
  4. Tulin vielä tännekin kommentoimaan. Kiitos hyvästä ja monipuolisesta arviosta, kyllähän tämä kirja on pakko lukea ihan muutenkin - eikä vain Jennin kotiseutuhaasteen nimissä. Ihastuin kovasti Henrik Tikkaseen, ja minullakin on muutama Donner vuoroaan odottamassa, ja kuten sinulle aiemmin tänään toisaalla kerroinkin, lainasin nyt Kihlmanin Kalliin prinssin (kun tätä Ihmistä joka järkkyi ei ollut kirjaston hyllyssä). Menee varmasti ensi vuoden puolelle kun sen pariin ehdin, mutta odotan jo mielenkiinnolla. :)

    VastaaPoista
  5. Hanna, arvaan,että kirja teki sinuun vaikutuksen! En ole aivan varma, olenko lukneut juuri tänä Kihlmanin kirjaa, mutta omistan ja olen lukenut useampaankin kertaan Christer Kihlmanin teoksen Gerdt Bladhin tuho.

    Jäin nyt miettimään, miksi luin Kihlmania ja Bölliä samoina aikoina....No, Böllin Suojaverkko...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!