1.10.2012

Kirjablogistit tempaisevat plagiointia vastaan

Suomalaiset kirjablogistit järjestävät flashmob-tapahtuman netissä. Noin 20 blogistia julkaisee vääristellyn kirja-arvion. Arvioissa vääristellään kirjojen juonta ja teemoja. Syy tempaukseen on blogitekstien lisääntynyt plagiointi. Kirjablogistit ovat huolissaan siitä, että koululaiset ja jopa tekstiammattilaiset kopioivat tekstejä blogeista.

Blogistit näkevät kävijäseurantatyökalujen avulla blogilukijoiden käyttämät hakusanat. Tilastot kertovat karua kieltä: kirjablogeista haetaan esseitä, mallivastauksia ja juoniselostuksia.

Tempauksen tavoite on herättää keskustelua plagioinnista ja havahduttaa opettajat ja lasten vanhemmat ilmiön yleisyyteen, vahingollisuuteen ja laittomuuteen. Toinen tavoite on muistuttaa plagioijille, ettei kaikkea netissä luettua voi ottaa todesta. Kolmas tavoite on ilkikurinen: jos joku koululainen todella kopioisi vääristellyn kirja-arvion ja palauttaisi tekstin opettajalle omana työnään, muistuttaisi tilanne jännittävästi Pasi Ilmari Jääskeläisen Lumikko ja yhdeksän muuta -kirjan alkuasetelmaa.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajina työskentelevät kirjablogistit Kirsi Hietanen ja Minna Rytisalo ihmettelevät, että monet vanhemmat tietävät lastensa kopioivan tekstejä netistä, mutta eivät pidä sitä vääränä. "Kun kerran kysyin plagioinnista kiinni jääneeltä oppilaalta, mitä kotona oli sanottu, hän sanoi vanhempien vain todenneen, että älä jää kiinni seuraavalla kerralla", kertoo Rytisalo. Kouluilla ei ole yhtenäisiä käytäntöjä sen suhteen, miten tekijänoikeusrikkomuksesta kiinni jääneitä oppilaita rangaistaan.

Suomalaiset kirjablogit julkaisevat vuosittain yhteensä useita satoja kirja-arvioita. Arviot tavoittavat satojatuhansia suomalaisia lukijoita. Kirjablogit tuovat esille myös kirjoja, joita valtamedia ei arvioi. Näin blogit laajentavat kirjakeskustelua.

Vääristellyt kirja-arviot (tekstit julkaistaan klo 1.10.2012 klo 10):
Aho, Juhani: Rautatie - http://suketus.blogspot.fi
Austen, Jane: Ylpeys ja ennakkoluulo - http://luenjakirjoitan.blogspot.fi
Canth, Minna: Anna-Liisa - http://luminenomena.blogspot.fi
Canth, Minna: Työmiehen vaimo - http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.fi
Doyle, Arthur Conan: Baskervillen koira - http://bibliofile-x.blogspot.fi/
Fitzgerald, F. Scott: Kultahattu - http://www.psrakastankirjoja.blogspot.fi/
Frank, Anne: Nuoren tytön päiväkirja - http://aitilukeenyt.blogspot.com
Haanpää, Pentti: Noitaympyrä - http://kirsinkirjanurkka.blogspot.fi
Härkönen, Anna-Leena: Häräntappoase - http://kirjasfaari.blogspot.fi
Kianto, Ilmari: Punainen viiva - http://bookingitsomemore.blogspot.fi
Kivi, Aleksis: Seitsemän veljestä - http://sbrunou.blogspot.fi/
Meyer, Stephenie: Houkutus - http://pigeonnaire.blogspot.fi/
Mitchell, Margaret: Tuulen viemää - http://kirjakissa.blogspot.fi/
Niemi, Mikael: Aivot pellolle - http://kannestakanteen.blogspot.fi/
Orwell, George: Eläinten vallankumous - http://kirjamieli.blogspot.fi/
Rimminen, Mikko: Pussikaljaromaani - http://ilsela.blogspot.fi/
Salinger J.D.: Sieppari ruispellossa - http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/
Shakespeare, William: Romeo ja Julia - http://sininenlinna.blogspot.fi/
Steinbeck, John: Hiiriä ja ihmisiä - http://kirjojenkeskella.blogspot.fi/
Waltari, Mika: Tanssi yli hautojen - http://hdcanis.blogspot.fi/

9 kommenttia :

 1. Hieno proggis! (Jostain syystä monet linkeistä kiertävät Facebookin kautta.)

  VastaaPoista
 2. Kiinnostaisi kovastikin, mutta kun en ole Naamatussa :( Enkä muuten mene! Joten voisiko saada linkit ihan oikeasti muutenkin näkyviin - eivät kai kaikki sentään käytä Naamattua pääjulkaisukanavana? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outo juttu, mutta linkit voi myös kopioda selaimeen, jolloin ainakin tomii. :)

   Poista
 3. Tämä olisi passannut vaikka aprillipäivänkn tempaukseksi (silloin uudestaan?).

  Terveisin nimimerkki: "Kerkesin mennä jo lankaan"

  :D

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen tempaus! Itse olenkin miettinyt, että mitäs jos omia tekstejäni kopioidaan? Vaikka blogini on käytännössä täysin tuntematon tapaus, bloggaan kuitenkin monista koulujen kirjalistoilta löytyvistä teoksista: mm. Humiseva harju, Rikos ja rangaistus jne.

  Monesti myös (joskaan en aina) kirjoitan blogiarvioni esseetyylisesti nimenomaan kehittääkseni omia esseenkirjoitustaitojani, vaikka olenkin jo onnellisesti lukion läpikäynyt.

  Olen muuten huomannut tuon, että useimmiten blogiini eksytäänkin sellaisten hakusanojen kautta, jotka viittavat kouluesitelmien sun muiden tekemiseen. Etsitymmät ovat esimerkiksi Kärpästen herra, Kotiopettajattaren romaani sekä Maa on syntinen laulu: mahdollisesti varustettuna aiheella kuten "naisen asema kotiopettajattaren romaani" "luonto seksuaalisuus Mukka".

  Mitä taas plagiointiin tulee, niin plagiointi on plagiointi, oli sen muoto mikä tahansa. Edes kouluesseiden plagioimista ei pitäisi ottaa kevyesti: sillä tekee karhunpalveluksen kopioijalle, joka ei välttämättä ole ajatellut kuin "lainaavansa". Myöhemmin moisen läksyn oppiminen voikin olla paljon kovempaa ja siitä voi seurata vakaviakin seuraamuksia.

  VastaaPoista
 5. Hieno homma.
  ***
  Opettajien minusta kannattaisi pitää kirjakuulusteluja, siten, että älykännykät ovat poissa, ja ensimmäinen kysymys voisi olla, mikä on kirjan nimi, eli ei olisi jo tehtäväpaperissa.
  ***
  Juonivetoisista kysymyksistä voi myös luopua.
  ***
  Ihmetyttää ilmiö sikälikin, että takakannen, sisällysluettelon, teoksen alun ja lopun lukemalla, kirjasta saisi noin vartissa käsityksen eli vähemmän aikaa kuluisi kuin googlettamisessa :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos Hanna tästä listauksesta. Äikänmaikkaa ilahduttaa ja huvittaakin. Eräs opiskelijani kommentoi, kuinka joku voi olla niin sivistymätön, että esim. Tuulen viemää -vedätys menisi läpi :) Itse ehkä ajattelen, että nykymaailmassa pitää tietää niin paljon, ettei Tuulen viemää tunnu kovin keskeiseltä.

  Varmaankin plagiointiin suhtautumiseen vaikuttaa tekijän ikä. Meillä lukiossa opiskelijoilta odotetaan sellaista ymmärrystä, että plagiointiin suhtaudutaan vakavasti. Joken ehdotukset ovat hyviä, mutta pakko kertoa, etten itse osaa taivuttaa kirjallisuudenopetusta minkäänlaisin kirjakuulusteluihin. Minulle mielekkäintä on pitää kirjallisuuskeskusteluja, jolloin lukemisen voi osoittaa osallistumalla. Tietysti joku sellainenkin voi ikään kuin päästä läpi, joka ei ole käsiteltävää kirjaa lukenut. En kuitenkaan jaksa surra, kunhan kirjallisuudesta ei tule suorittamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjakuulustelut ovat yläkoulua :)
   Lukiossa on hyviä työmenetelmiä, esim. luetaan Juha ja keskustellaan ryhmissä, kirjoitetaan essee, on katkelma, josta pitää kirjoittaa tekstitaitovastaus....
   Lukupiiri-ideaakin sovelletaan, eli valitaan kirja, josta keskustellaan ...
   Tärkeää on innostaa ihmisiä lukemaan rohkeasti kaunokirjallisuutta ja runoutta, se ainakin on oman bloggauksen lähes tärkein tavoite oman lukuinnostuksen lisäksi :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!