16.8.2012

Ritva Hartzell: Roskankerääjän päiväkirja

Viime viikonloppuna kohtasin lenkilläni maahan kyyristyneen naisen, joka keräsi lasinsiruja. Hän oli ollut koiransa kanssa kävelyllä ja huomannut rikotun lasin maassa. Keräsimme yhdessä loput sirut pois ja päivittelimme, miksi kaikki paikat täyttyvät roskista, miksi roskiksia on liian vähän ja miten ne vähäisetkin ovat aina täynnä. Sain kiitokseksi kutsun naisen palstalle poimimaan vadelmia. Hyvä seurasi hyvää. Hän kertoi, että kerää aina liikkuessaan roskia, eikä ole raskinut palstallakaan tuhota muurahaisia kuin kevytkolalla. Hän toi mieleeni kirjahyllystäni löytyvän ympäristöteoistaan palkitun kansalaisaktivisti Ritva Hartzellin teoksen Roskankerääjän päiväkirja (Robustos, 2011).


"Miksi en poimisi roskia, puuttuisi ympäristöni epäkohtiin? Sehän on ilmaista, mielihyvää tuottavaa, laillista, positiivista kansalaisaktiivisuutta, jota lainsäädäntö ja järki tukee, omatunto velvoittaa."

Näin pohtii Hartzell teoksensa takakannessa, ja tämä ajatus johdattaa lukijan päiväkirjamaiseen juoksukirjaan. Roskankerääjän päiväkirjan fokus ei ole kuitenkaan kilometreissä ja juoksijuudessa, vaan se on henkilökohtainen kannanotto puhtaamman luonnon puolesta. Niin, että juoksijan ei tarvitsisi törmätä kaiken aikaa ja kaikkialla rutistettuihin tupakka-askeihin, karkkipapereihin, hylättyihin huonekaluihin ja niihin lasinsiruihin.

"Kaikki voi alkaa yhdestä roskasta. Katsot ympärillesi, ettei kukaan näe. Kumarrut nopeasti ja koukkaat roskan maasta. Etsit katseellasi lähintä roskista. Sellaista ei näy, joten pistät roskan taskuusi tai kuljetat sitä kädessäsi. Jos onnistut salakuljettamaan sen kotiisi asti, olet jo koukussa. Et voi ohittaa roskia enää, kuten ennen. Roskat alkavat hallita ajatuksiasi, maisemaa, jossa liikut.
--
Puet päällesi lenkkivaatteet, otat ensimmäiset juoksuaskeleet, ja pian kumarrut jo ensimmäisen roskan nähtyäsi. Päätät jatkaa juoksemista, mutta et pääse kovin pitkälle. Koukistat selkääsi vähän väliä, vilkuilet taaksesi, harpot tien sivulta toiselle. Et välitä enää vastaantulijoista. Tunnet suorittavasi tärkeää elämäntehtävää. Sinusta on tullut juokseva roskankerääjä."

Lainauksen sinä-passivista huolimatta teos on kirjoitettu päiväkirjaperinteen mukaisesti minä-muodossa. Lyhyet luvut on sidottu kronologiseen aikajärjestykseen. Teos alkaa erään vuoden ensimmäisestä päivästä, ja vuoden ajan lähes päivittäin Hartzell kirjaa ajatuksiaan lenkkipolulta. Valitsin tuon lainauksen, sillä se kuvastaa minusta yhtäaikaa kirjan hyväntahtoista huumoria, Hartzellin intohimoista suhtautumista ajamaansa asiaan ja sitä hullutusta, jonka hän käy läpi joka kerta. Roskia etsivät silmät tarkkailevat ympäristöä, eikä hän välttele reitiltä poikkeamista, kumartumista, kiipeilyä nähdessään roskan, jonka voi siivota pois näköalaa pilaamasta. Hän on valmis soittamaan rakennusvirastoon, jonottamaan tuntikausia yrittäessään tavoittaa oikean henkilön, joka voisi tuoda maastoreitin viereen roskiksen. Hän "juoksee" pitkin byrokratian rappusia roskien takia.

Jotain inspiroivaa tässä kaikessa on. Siksi on pakko itsekin kumartua ja tunkea ikävä roska taskuun. Kirja on sympaattisen omakohtainen, mutta myös informatiivinen ja herättää ajatuksia siitä ympäristöstä, jossa itsekin päivittäin liikun. Joka aamu työmatkalla näen, kuinka paljon vaivaa ja rahaa kuluu siihen, että Rautatieasema saadaan illan ja yön jäljiltä säädylliseen kuntoon. En ymmärrä, miksei satsata suurempiin roskiksiin, sillä ne harvat, jotka vielä ovat ehjiä, ovat aina täynnä roskia. Huomaan ajattelevani nykyisin usein roskia ja tiedän, että ainakin yksi hyvä puoli kesän päättymisessä on. Roskien määrä pienenee, kun ihmiset eivät pakkasen tähden jaksa riekkua kaupungilla yökaudet mäkkipapereita sinne tänne heitellen.

"Roskan matka jäteastiaan on asenteiden pituinen."

14 kommenttia :

  1. Loistava! Minäkin olen roskienkerääjä ja tartutan tautia ilolla muihinkin. Varsinkin puistoissa on pakko laittaa roskat roskiksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tauti on parasta, mitä voi ihmisiin tartuttaa. Berliinissä oli aivan mahtavia isoja roskiksia joka paikassa, en ymmärrä, miksei sellaisia voi olla täällä Suomessakin. En usko, että niiden tyhjentäminen voi maksaa enempää kuin tuo joka-aamuinen keskustan siivous monen siivousauton voimin.

      Poista
    2. Nimenomaan luulisi, että isojen roskisten tyhjentäminen ja siivoaminen tulisi halvemmaksi, koska täyttyminen kestää pidempään ja koska roskien heittelijät toivottavasti vähenisivät, kun tekosyy 'ei tämä kuitenkaan mahdu pursuavaan roskikseen 100 metrin päässä' olisi poissa.

      Poista
  2. Tämä täytyy lisätä lukulistalle.
    Meidän kaupunki ei ole suurin suuri ja roskiksissa on yleensä hyvin tilaa, mutta ihmiset tuntuvat olevan järjettömän laiskoja laittamaan roskia niihin. Tässä oman kodin läheisyydessä ärsyynnyn suunnattomasti myös koirankakkapusseihin, joita on tienvarret täynnä. Miksi vaivautua pussittamaan kakka, jota ei aiokaan viedä roskikseen??

    Omaa roskankeruuaktiivisuutta pitäisi kyllä lisätä, kantaa vaikka jotakin pientä roskapussia mukana, ettei niitä lasinsiruja tarvitsisi taskuihin tunkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän lukee nopeasti. Pidin, vaikka päiväkirjamuotoinen kirjoittaminen parin asian ympäriltä tuo tekstiin jatkuvaa toistoa. Roskienkerääminen on vain itsellekin tärkeä asia, joten jaksoin ihastella Hartzellin tarmoa.

      Poista
  3. Roska päivässä - sitä on noudatettu 20 vuotta.

    VastaaPoista
  4. Hyvä kirjoitus sinulla! Minua harmittaa suuresti, että ainakaan asumassani kaupungissa ei roskiksia juurikaan ole. Kun täällä on jokin tapahtuma, roskiksia yleensä on enemmän, mutta niitä tarvittaisiin kyllä ihan arkipäivisinkin enemmän. Myös helpompia kierrätysmahdollisuuksia ihan keskustankin tuntumassa. Muuten monet työntävät kaiken siihen samaan sekajäteroskikseen.

    Itse olen nyt pyrkinyt vähentämään omaa roskien tuottamista ylipäänsä. Itseasiassa uusin blogikirjoitukseni liittyy siihen osittain. Lisäksi olen patistanut lähipiiriäni kierrättämään ja painotan aina pikkusiskoille, että roskaaminen on typerintä, mitä tehdä voi.

    On vaan todella karseaa, kun joskus ihan keskustassakin korkokengissä ja jakkupuvuissa menevät naiset voivat oikeasti heittää tyhjän kahvipahvimukinsa katuun. En voi ymmärtää. Tai siis kuka tahansa sitä tekee, mutta jotenkin haluaisin nähdä roskaamisen nuorten tapana, en aikuisten fiksulta näyttävien aikuisten tekosina.

    Roska päivässä on hyvä teko. Itse olen panostanut tähän keräämällä pantillisia pulloja aina silloin kun sellainen kohdalle osuu ;) Toki myös muita roskia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän taloyhtiön bioroskis on ollut epäkunnossa kohta vuoden, en ymmärrä, miksi sitä ei saada tai haluta laittaa kuntoon. Eniten minua harmittaa ihmiset, jotka kuvittelevat että hylättyjen patjojen, tuolien, televisioiden, jättipahvilaatikoiden ja ties minkä olinpaikka on roskisten vieressä. Ei niitä koskaan siitä siirretä, sillä roskakuskit korjaavat vain sen, mikä heille on määrätty. Eivät he ala heittelemään ympärille kerättyjä suuria esineitä autoonsa.

      Siispä ne isot likaiset ällöttävät ja turhat esineet pilaavat mielialani joka kerta, kun käyn viemässä roskia. Joka kerta. Pahvilaatikoita pystyn taittelemaan keräysastiaan, en ymmärrä, kuka siihen ei pysty. Mutta hylättyjen huonekalujen edessä olen aseeton.

      Minustakin on ihan käsittämätöntä, että miten ihan tolkuissaan olevat ihmiset voivat heittää roskia ympäriinsä. Kuka meistä oikeasti haluaa likaisen ympäristön? Ei puhtaus tule itsestään.

      Roska päivässä on hyvä teko, omalta lenkkipolulta niitä ONNEKSI löytyy hyvin harvoin.

      Poista
  5. Ihana Hanna ja ihana roskankerääjänainen <3 Kevytkolaa muurahaistentorjuntaan... :)

    Minua ärsyttää ihmisten välinpitämättömyys roskaamisen suhteen! Miten voi olla niin vaikeaa laittaa pieni (tai vaikka isompi) roska vaikka taskuun/laukkuun, jos ei satu roskista olemaan käden ulottuvilla??? Olen onnistunut tartuttamaan tämän näkökannan myös villasukkalapsiin, hekin kommentoivat hämmästyneenä maassa olevia roskia ja niiden levittäjien hölmöyttä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parasta villasukkakasvatusta! Lasten tuleekin nähdä ja kuulla vanhemmiltaan, että roskaaminen on turhaa. Asenteet tarttuvat ja huono omatunto pitää mahdollisesti teinivillitysten aikanakin joukkoroskaamisinnon kurissa. :)

      Poista
  6. Onpa kiinnostavan kuuloinen kirja. Ja muutenkin tärkeä ja ajattelemisen arvoinen aihe, roskia pitäisi itsekin ryhtyä keräämään ahkerammin :).

    VastaaPoista
  7. Kannatan ajatusta ja olen itsekin yrittänyt noudattaa roska päivässä -filosofiaa. Samoin ihailen kirjoittajan tarmoa ja omistautumista, kaikki kunnia hänelle ja toivon, että monet meistä ottaisivat oppia, itsekin ahkerammin. Luin kirjankin, mutta pidin sitä monotonisena ja liiaksi säätiloja kuvailevana minun makuuni, joten siitä en juuri innostunut - itse asiasta kyllä, eivätkä kirjalliset ansiot tässä olekaan pääjuttu. Roskien heittely on ihan käsittämätön juttu, jota ei voi tajuta miltään kantilta. Jos kyseessä ei ole lapsi, jolta ei voi vielä edellyttää tietämistä. Ja lapsetkin jo pieninä kyllä ymmärtävät, kun heille esimerkki annetaan.

    VastaaPoista
  8. Kirjan nimi kiinnittää heti huomion! Sen viestikin on tärkeä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!