4.12.2011

Kirjallisuus elokuvissa (eli etsitään hyviä elokuvavinkkejä!)

Marjis vinkkasi tänään elokuvasta, jossa päähenkilö kuulee kertojan ääneen ja huomaa elävänsä tämän kirjoittamassa romaanissa. Olipa kiinnostava katsoa Aidosti outoa, sillä kirjat kiinnostavat minua myös elokuvissa.

Tästä heräsikin ajatus, että mitäköhän muita elokuvia on, jossa kirjallisuus, kirjat, kirjailijat, kirjoittaminen ja lukeminen olisivat merkittävässä roolissa. En hae nyt leffavinkkejä, jotka ovat kirjoista tehtyjä filmatisointeja. Tai toisaalta, mikäli niissäkin on näitä etsimiäni avain-sanoja merkittävissä rooleissa, niin totta kai otan niistäkin hyviä elokuvasuosituksia vastaan. Suosituksista keräisin itselleni sitten ensi keväälle hyvän elokuvahaasteen. Millaisia kirjallisuusaiheisia elokuvia suosittelisitte?



Olen pitänyt viikon blogihiljaisuutta, sillä olen ahkeroinut graduni kanssa. Olen kuitenkin lukenut kirjoja, joista haluaisin kirjoittaa blogiini ensi viikolla. Harmillisesti en vain ole ehtinyt lukea muidenkaan blogeja, sillä töiden, lukemisten ja gradun ohella aika on riittänyt vain toiseen elokuvahaasteeseeni: katsomme vuodesta 1950 eteenpäin kaikki parhaan elokuvan Oscar-palkinnon voittaneet filmit. On tämä bloggaaminen silti villi harrastus, kun on viikon poissa, niin tuntee huonoa omaatuntoa siitä, ettei ole ehtinyt kirjoittaa tai lukea muiden arvioita.

Gradussani analysoin Eeva Kilven Elämä edestakaisin -teoksen nostalgiaa. Olen luvannut itselleni, että joulukuussa kirjoitan yhden luvun ja lähden sen vuoksi puolentoista viikon päästä Lappiin lukemaan ja kirjoittamaan. Nyt olen lähinnä lukenut lähteitä, kirjoittanut tutkimussuunnitelmaa ja analysoinut lähemmin tekstiä. Tällä hetkellä olen jopa innoissani gradusta, mutta on virkistävä lukea kaiken aikaa kaikkea muutakin.

27 kommenttia :

  1. Peter Greenawayn Pillow Book tietysti. Nimi viittaa Sei Shonagonin klassikkokirjaan ja leffa pyörii kirjoittamisen, kalligrafian ja seksin parissa massiivisilla visualisoinneilla niinkuin Greenawaylla tapaa olla.
    (saman ohjaajan Prosperon kirjat saattaa myös olla otollinen, mutten ole nähnyt).

    Truffautin Fahrenheit 451 on kirjafilmatosinti mutta kirjat ymmärrettävästi näyttelevät varsin tärkeää roolia.

    Capote-leffa kertoo kai Kylmäverisesti-kirjan kirjoittamisesta? En ole nähnyt niin varmaksi en sano.

    Sivujuonteita löytyy, Kesäleskessä Tom Ewell on kustannustoimittaja ja mm. kirjan kannen valinnassa on mainio kohtaus...ja Ghost and Mrs Muir -leffassa rahapulassa oleva leski Muir (Gene Tierney) kirjoittaa kummituksen (Rex Harrison) sanelemat muistelmat ja tästä saadun tuoton turvin voi ostaa talon...ja kirjailijoita on päähenkilöinä ainakin Kolmannessa miehessä, Aamiaisessa Tiffanylla ja Leave Her to Heavenissa (näytelmä- ja käsikirjoittajia löytyy sitten leffojen päähenkilöistä kymmeniä, samoin kuin lehtimiehiä)

    VastaaPoista
  2. Höpömmässä genressä tietysti ainakin Sinulle on postia jossa on kirjakauppoja ja muuta ihanaa. Ja sitten on Tunnit, joka sekä perustuu kirjaan että kertoo osaltaan kirjoista ja kirjoittamisesta ja lukemisesta.

    Mahtava tuo teidän paras elokuva - haaste! Ja tsemppiä graduun, hyvin se menee :)

    VastaaPoista
  3. Minullekin tuli mieleeni ehdottomasti Tunnit sekä Aamiainen Tiffanylla, molemmat jo edellisissä kommenteissa mainittu. :)

    Iris, Irs Murdochin elämästä kertova elokuva. Sylvia, kertoo Sylvia Plathista ja keskittyy aika paljon kirjoittamiseen sekä masennukseen. Nämä molemmat ovat tietenkin elämäkertaelokuvia, jollaisia on paljon muutenkin, mutta hienoja ja kirjoittamiseen(kin) keskittyviä.

    VastaaPoista
  4. Stephen Kingin kirjoissa (ja tietty niihin perustuvissa elokuvissa) on monesti kirjailijapäähenkilö ja näin ollen niissä käsitellään jonkun verran kirjoittamista.

    Onnistuneita filmatisointeja ovat Hohto (pääosassa Jack Nicholson) ja Salainen ikkuna (pääosassa Johnny Depp).

    VastaaPoista
  5. Mulla on blogissa muutama kirjoitus näistä elokuvista: Beatrix Potter, Kalle Päätalo, Capote...

    Itse haluaisin katsoa lähiaikoina mm. Freedom writersin. Muitakin aiheeseen liittyviä tulee varmaan katseltua, ja niistä ainakin osasta kirjoitan blogiini :-).

    VastaaPoista
  6. Muistaako kukaan, mikä elokuva se olikaan, missä Michael Douglas oli kirjallisuuden opettaja ja menestyskirjailija, jolla oli kauhea kirjoitusblokki päällä? Tai toisin päin, matskua oli vaikka muille jakaa, mutta kirja ei valmistunut ikinä? Muistaakseni tosi hauska elokuva muutenkin.

    VastaaPoista
  7. Voi kuinka hyviä elokuvavinkkejä! Monta itselleni tuntematonta elokuvaa, joita on kiva katsella sitten pitkin kevättä.

    Paula, käynpä vilkuilemassa elokuvavinkkejäsi. :)

    Amma, mulla ei soi kellot nyt yhtään. Wikipedian mukaan kyseinen elokuva voisi olla Wonder Boys?

    VastaaPoista
  8. Mieleeni tuli vielä Roman Polanskin ohjaama Yhdeksäs portti. Siinä metsästetään käsikirjoitusta ja ollaan koko ajan kirjojen keskellä.

    Katja / Lumiomena (nyt anonyyminä ;-))

    VastaaPoista
  9. Palaan tähän varmaan vielä, mutta Amman kyselemä elokuva on todella Wonder Boys. Olen nähnyt sen ja se on oikein kiva.

    VastaaPoista
  10. Wonder Boys, niin olikin! Suosittelen!

    VastaaPoista
  11. Ehdottomasti elokuva Sylvia, joka kertoo Sylvia Plathin elämästä. Vaikutus tuntuu vieläkin.

    Sitten on Tunnit ja Lukija, josta viimeiseen liittyy LUKEMINEN.

    Miten merkillistä, että postasin juuri elokuvista;-)

    Siis paljon runsaampi on aihe, jota olen usein käsitellyt eri kanteilta eli kirjat, joista on tehty elokuva ja mitä sitten tapahtuikaan...

    VastaaPoista
  12. Kiitos Leena, tuo Lukija tosiaan minun pitäisi katsoa. Tänne on tullut nyt tosi paljon kivoja elokuvavinkkejä, kiitoskiitos.

    VastaaPoista
  13. Hiljattain tuli tv:stä elokuva Henry ja June, joka kertoo Henry Millerin ja Anais Ninin suhteesta toisiinsa ja kijoittamiseen.

    Sitten on romanttinen Minun Afrikkani, jossa kuvataan Karen Blixenin eloa Keniassa ja hänen orastavaa suuntautumistaan tarinoitten kertomiseen ja kirjoittamiseen.

    VastaaPoista
  14. Mullekkin tuli heti mieleen tuo Katjan jo mainitsema Yhdeksäs portti, tosin se elokuvaversio on kyllä musta aika kamala, ei vedä vertoja kirjalle.

    Ja sitten on tietysti vielä iki-ihana Neverending Story, Michael Enden kirjoittama, ohjaajaa en kyllä muista, ei taida olla kukaan kovin nimekäs.

    VastaaPoista
  15. Pitää mainostaa Puzon Kummisetää. Tunnit Ritan kanssa kertoo "kirjallisuuden opiskelusta", myös vanha kunnon Tarzan, viidakkokirja, Pertsa ja Kilu ...

    VastaaPoista
  16. Minullekin tuli ensimmäisenä mieleen Lukija, yksi ehdottomista lempileffoistani viime vuosilta. :) Ja ihana vanha Kuolleiden runoilijoiden seura, jossa erilainen sisäoppilaitoksen äidinkielen opettaja johdattaa poikaoppilaitaan runouden ja kirjallisuuden pariin.

    Katjan mainitsemat Iris ja Sylvia ovat molemmat hienoja, ehdottomasti katsomisen arvoisia elokuvia!

    VastaaPoista
  17. Minullekin tuli mieleen Tunnit. No onhan vielä ihan kelvollinen naistenelokuva: http://www.telvis.fi/filmiopas/elokuvat/63084/jane+austen+lukupiiri/

    VastaaPoista
  18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  19. Päättymättömästä tarinasta tuli mieleen että monissa elokuvissa on kehystarinana se, että joku lukee kirjasta tarinaa...ainakin Rob Reinerin Princess Bridessa isoisä lukee fantasiatarinan pojanpojalleen, ja siihen isoisän ja pojan tasoon leikataan useampaan kertaan leffan aikana. Ohimenevämmin tuota on taidettu käyttää ainakin joissain Disney-animaatioissa...

    Stephen King tosiaan kirjoittaa usein kirjailijoita päähenkilöiksi, Hohto ja Piina ovat varmaan niitä tärkeimpiä esimerkkejä...

    VastaaPoista
  20. Onhan meillä suomalainenkin elokuva: Pirjo Honkasalon ja Pekka lehdon Tulipää, joka kertoo Algot Untolasta/Maiju Lassilasta/Irmari Rantamalasta. Ja siinä elokuvassa todella kirjoitetaan.

    Mieleeni tulee vielä Fred Zinnemannin Muistojeni Julia, pääosissa Jane Fonda ja Vanessa Redgrave, näytelmäkirjailija Lillian Hellmanista. Dashiell Hammettkin vilahtaa.

    VastaaPoista
  21. Beatrix Potter, joku sen jo mainitsikin. Ihana elokuva!

    VastaaPoista
  22. Itselleni tulee mieleen Yön kirkas tähti. Oi mikä elokuva John Keatsistä ja hänen runoudestaan ja rakkaudestaan!

    VastaaPoista
  23. Ja itse lainasin juuri makuunista elokuvan Enkelin kosketus, kertoo Janet Framen elämästä. Saa sitten nähdä millainen on :)

    VastaaPoista
  24. Huikeita suosituksia. Ensimmäinen leffa ostettu ja katsottu suositusten perusteella: The Ninth Gate. Elokuvan loppua lukuun ottamatta tarina oli kiinnostava ja kirjallinenkin.

    VastaaPoista
  25. Mulle tuli vielä mieleen romanttinen, mutta minusta ihana leffa Varjojen maat (Shadowlands), joka kertoo C.S. Lewisista (Anthony Hopkins) ja hänen suhteestaan amerikkalaiseen runoilijattareen. En nyt muista tarkalleen, kuinka paljon elokuvassa käsitellään itse kirjoittamista, mutta ainakin se on kahden kirjailijan ihana rakkaustarina! <3

    VastaaPoista
  26. Oho, käyn nämä muut kommentit vielä läpi, mutta piti heti tulla heittämään että Jane Austin lukupiiri ja Lost in Austen (minisarja) ovat molemmat hyviä, kuten tietty kaikki Austen -filmatisoinnit. Kazuo Ishiguron Never Let Me Go sitten taas on hyvä kirjan filmatisointi, Murkamin Norwegian Wood ei mielestäni ihan toiminut.

    VastaaPoista
  27. Eilen katsoin Woody Allenin Midnight in Parisin. Aivan ehdottomasti se!!!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!