22.7.2013

Symphonie Cinétiquethe – The Poetry of Motion

Kävin perjantaina katsomassa hyvin kiehtovan installaationäyttelyn MADE-nimisessä tilassa. Olimme kuulleet ystäviltämme, että The Poetry of Motion -näyttely on jotain sellaista, joka koskettaa ilman että ihan ymmärtää, mistä se johtuu. Niinpä aika hyvillä ennakko-odotuksilla varustettuna nousimme rakennuksen 9. kerrokseen ja siirryimme näyttelytilaan.


Tilaan ei ollut mitään pääsymaksua, ja sieltä sai vielä ottaa mukaansa pienen kovakantisen kirjan, jossa oli kuvia aiemmista näyttelyistä ja tietoa MADE:sta. Mutta en mie siellä sitä kirjaa selailemaan ehtinyt, istahdin vain ensimmäiselle sohvalle katsomaan valojen ja varjojen vuorovetoja seinillä ja lattialla. Mutta erityisen kauniita olivat heijastukset, joita installaatioiden peilipinnat siirsivät ympäriinsä. Yksi teos leikitteli heijastuksilla niin, että taskulamppu siirtyi ylhäältä alas kasvattaen ja kaventaen varjoa, mutta mikä alkuaan vaikutti aika yksinkertaiselta toteutukselta, muuttui täysin kun katseen siirsi kattoon. Pöydällä olevan rakeisen peilipinnan kautta, kattoon heijastui taskulampun valon kautta alati muuttuvia geometrisia muotoja.

Saksalaisen taiteilijan Joachim Sauterin teosten liike kulki täydellisesti yhteen islantilaisen säveltäjän Ólafur Arnaldsin musiikin kanssa. Parhaiten sen huomasi niiden teosten kohdalla, joiden tauotus sopi kaikkialla soivan musiikin tyhjempiin kohtiin. Esillä oli kuitenkin neljä installaatiota, jotka kaikki soivat yhteen saman musiikin kanssa, mutta joiden oma, erityinen tyyli sai kulloisenkin teoksen kohdalla musiikinkin tuntumaan vähän erilaiselta.

Harhaahan se on, mutta vahva tunnelma niistä välittyi ja välillä tuntui melkein siltä, että pillahtaa itkuun. Harvoin näyttely on minua näin koskettanut. Se oli niin vaikuttava, että halusin kirjoittaa siitä blogiinikin pienen jutun, vaikka se ei mitenkään liittynyt kirjoihin ja vaikka harva on kiinnostunut lukemaan juttua näyttelystä, joka on mahdollista nähdä enää vain tämän viikon ajan, täällä Berliinissä.

Yritin kuvata paljon, mutta tila oli aika pimeä, enkä ole muutenkaan niin hyvä kännykkäkuvaaja, että saisin napattua sellaisia kuvia, joissa näkyy se upea liike, jonka esineet musiikin tahtiin tekivät. Eikä omaa liikutusta ja sitä sisintä lämmittävää pysty edes sanoilla kuvaamaan, mutta silti tästä jää jonkinlainen muisto nyt blogiini ja se on tällä hetkellä yhtä tärkeää. Aion käydä vielä uudelleen katsomassa näyttelyn, kunhan vanhempani tulevat tänne. Näyttely on enää viikon verran avoinna.


Inspiroivaa sinänsä, että aion nyt ehdottomasti Helsingissäkin käydä enemmän näyttelyissä. Mieli lepäsi, vaikka kaiken aikaa keksin uusia ideoita. Näyttelyn aikana kulttuurinnälkä vain kasvoi.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että haluaisin jatkossa kirjoittaa myös blogiini silloin tällöin näyttelyistä, näytelmistä, dokumenteista. Sellaisen inspiraation siellä häkeltyneenä istuessani ja liikkeitä seuratessani sain.

5 kommenttia :

  1. Tämä näyttely kuulostaa mielettömältä. Tekstistäsi tulee mieleen se Hiltusen Studio-kirjoissa esiintyvä taidteteos, jota Mari käy aina katsomassa. Huikeaa.

    Helsingissä on ihania museoita. Ateneum on suosikkini taidemuseoista. Suosittelen myös Kaapelitehtaan ihanaa teatterimuseota ja tietysti Kaisaniemen kasvitieteellistä puutarhaa. Ja eläinmuseota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun suosikkini on myös Ateneum, mutta pitäisi käydä kyllä Kaapelitehtaan teatterimuseossa. Syksyllä lievitän Berliinin-ikävää nauttimalla Helsingin parhaista.

      Poista
  2. :) Olen kovana Sinkkuelämää -tyttönä aina pohtinut millainen Aleksandr Petrovskyn valoinstallaatio-näyttely mahdollisesti oli, mutta tämä postaus ehkä antoi siihen hieman osviittaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kommentti Sonja. En tajunnutkaan siellä käydessäni, että totta tosiaan, tämähän on vähän Petrovskyn taiteen kaltainen.

      Poista
  3. Vaikuttaa aika upealta! Tällaiset postaukset toimivat mukavana mausteena kirjallisten juttujen lisänä :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!