18.8.2011
Tietotorstai: 1
Kirjavan kammarin Karoliinalta nappasin tämän päivän otsikon, sillä ajattelin yhdistää kesän aikana lukemiani tietokirjoja yhteisarvioihin. Kuvasta saa vähän viitettä siitä, että jollain tasolla liikutaan samojen aiheiden partaalla. Markus Bennemanin Himokas härkäsammakko (Atena, 2011) on ainoa näistä, johon ei liity varsinaisesti ympäristö- ja hyvinvointitendenssiä, mutta kirjaston bestseller-hyllyllä viipyessäni teoksen hauska kansi veti puoleensa ja näin ollen eläinten erikoisista parittelukäyttäymisistä kertova kirja nousi lukupinoni päällimäiseksi. Kirjoja on niin paljon, että en kirjoita kuitenkaan kaikista kerralla, sillä muuten arvio kasvaisi liian pitkäksi, eikä sitä kukaan jaksaisi lukea.
Noora Shinglerin kirja Marjoja ja Maskaraa (Atena, 2011) oli minulle pakko-ostos, sillä olen hänen Kemikaalicocktail-bloginsa ansiosta tehnyt suurremontin ruokavaliossani. Löysin kolme vuotta sitten hänen bloginsa, kun yritin etsiä syitä järjettömiin vatsakipuihini. Oli helpottavaa löytää ihminen, jolla oli ihan samat oireet kuin minulla ja joka oli saanut apua muuttamalla ruokavaliotaan. Aloin seurata Nooran esimerkkiä muokkaamalla hänen ohjeitaan itselleni sopiviksi. Kävin myös allergiatesteissä, joista löytyi yllättäen vehnä-allergia (sittemmin olen tervehdyttyäni pystynyt jälleen syömään vehnää pieninä annoksina). Aiemmin minulle oli aina lääkärissä vain sanottu, että stressaan liikaa ja siitä syystä mahani turpoaa ja on kipeä. Marjoja ja Maskaraa ei enää tuonut minulle niin paljoa uutta tietoa, koska olen seurannut kirjoittajan blogia vuosia ja lukenut muita vastaavia kirjoja, mutta ei kirja silti missään nimessä ollut hukkaostos.
Lähestymistapa kirjassa on melko henkilökohtainen. Alaotsikkokin on muotoa "Kuinka hylkäsin turhat ruoka- ja kosmetiikkakemikaalit". En halua kuulostaa siltä, kuin seuraisin sokeasti jotain kulttia, mutta samaa tahtia, kuin aloin itsekin voimaan paremmin ja sain ruokavalion muutoksella kuriin ikävät migreenikohtaukset ja kivuliaan Tietzenin oireyhtymän, hävisivät kylpyhuoneesta myös turhat kemikaalit.
Aiemmin listasinkin kauneudenhoitotuotteita ja olen ollut tyytyväinen purkkimäärän vähenemiseen. En kuvittele olevani parempi ihminen tekemällä näin, mutta voin paremmin ja se riittää. Olen löytänyt itselleni sopivat tuotteet.
Join ennen paljon light-limsoja, enkä osannut yhdistää migreenikohtauksia juomatottumuksiini. Minulle on tehty nuoruuden hevosonnettomuuden takia kallooni vaikea leikkaus ja olen aina luullut, että kivut ovat vain osa elämääni. Tekemällä isoja, pieniä valintoja päivittäin olen onnistunut vähentämään kroonista kipua koko kehostani. Muutos on huikea, ja siksi jaksan uudelleen ja uudelleen innostua kirjoista, joissa tarjotaan konkreettisia neuvoja ruoka- ja kosmetiikkavalintoihin.
Yleensä en kirjoita näin henkilökohtaisia asioita blogiini, mutta tähän teokseen pieni taustoitus mielestäni sopii. Sallinette siis pienen rönsyilyn omaan terveyshistoriaani. Kaikille eivät tepsi samat keinot, enkä aina ole toiminut johdonmukaisesti, mutta olen ollut tyytyväinen siitä, että Shingler päätti jakaa blogissaan kaikelle kansalle omat terveysvaivansa.
Teoksessa erityiskiitosta saa Saara Helkalan persoonallinen kuvitus, selkeät aihepiireihin sopivat listaukset ja loppuviitteet lähteisiin. Aluksi minua hämmensi Nooran sanavalinnat, vaikka niihin olen blogissakin tottunut, kirjassa "äässit" ja "shaisset" hyppäsivät silmille.
Ruotsalainen terveyskirja Älykäs painonhallinta (Avain, 2011) kertoo samoista terveysasioista, mutta painonhallinann kannalta. Makeutusaineet limsoissa ovat yhtä haitallisia kuin sokeri, sillä ne mahdollisten hermostoon kohdistuvien terveysvaikutuksen lisäksi huijaavat aivoja. "Makean maun ansiosta aivot ennakoivat saavansa sokeria ja antavat haimalle käskyn erittää suhteettoman suuren määrän insuliinia. Tämä vuorostaan johtaa verensokerin laskuun, mielitekoihin ja rasvanmuodostukseen"
Aivoilla on päärooli syömisen hallinnassa ja siihen liittyvissä kehon toimintaa säätelevissä käskyissä. Kiinnostava lukea kansantajuisesti haiman toiminnasta, insuliinista, aivojen palkitsemisjärjestelmästä ja vaikkapa unihäiriöiden vaikutuksesta painonhallintaan.
Erityisesti pidän havainnollistavista kuvista, miten Laiskan Liisan muffinsin-mussutus nostaa verensokerin taivaisiin, kun taas Sporttisen Sirpan lihakset hyödyntävät ylimääräisen sokerin. Nimet ovat ihan kauheita, mutta kuvat havainnollistavia.
Kirja on ennen kaikkea lempeä, ihmisiä ei tasapäistetä tässäkään eikä hoeta iänikuista mantraa siitä, kuinka pitäisi vain kuluttaa enemmän kuin mitä syö. Asiat havainnollistetaan ja perustellaan. Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi olla monille nykyisin jo kirosana, niin paljon siitä puhutaan, mutta vaikka Älykäs painonhallinta ei margariiniteollisuutta kohden kumarra, ei siinä silti puhuta niinkään ihanneruokavalioista vaan siitä, miten keho toimii. Vajaaseen kahteensataan sivuun on käytetty paljon lähteitä, mutta asiaa ei ole kirjoitettu vaikeaselkoisen painokkaasti.
Olen huomannut, että tietokirjavalintoihin vaikuttaa enemmän henkilökohtainen syy kuin proosan lukemiseen. Joku tiedonnälkä ohjaa nappaamaan hyllystä juuri sen tietyn aihealueen kirjan.
Himokas härkäsammakko ja muita eläinkunnan seksipetoja oli juuri oikealla tavalla vinksahtanut, joten halusin ehdottomasti lukea sen. Nauhoitan kaikki Avara luonto -ohjelmat, joten omaperäinen näkökulma eläinmaailmaa kiinnostaa, tottakai!
Eläinkunnan lemmentouhut on jauettu eri otsikoihin. On avioliittohuijareita, siittiövarkaita, transvestiitteja, seksihurjastelijoita kuin myös ikuisia neitsyitä. Miten "hippiapinan", bonobon vilkas seksielämä tekee siitä paljon rauhaarakastavamman yksilön kuin lajitoverinsa simpanssin. Mitä lahjuksia urokset joutuvat naaraille antamaan, jotta he voisivat paritella? Ovelimmat ötökkäkoiraat tuovat valitsemalleen neitoselle proteiinipitoisen lahjan, jonka sisään he ovat kätkeneet koiraan siittiöitä. Ottamalla lahjan vastaan, naaras suostuu täten myös koiraan odottamaan vastapalvelukseen.
Tarinoita on niin paljon, ettei niitä voi mitenkään muistaa kaikkia, eikä teos olekaan parhaimmillaan nopeasti hotkaistuna.
En koe olevani vinksahtanut, vaikka sanonkin, että haluan nauttia eläinten eriskummallisista parittelutarinoista pienissä annoksissa. Kirjan huumoriarvo ja erikoisten tapojen ihmettelykin aukeavat näin antoisammin. Siksi olen kerännyt nyt aimo annoksen sakkoa, sillä en vain ehtinyt kirjaston bestseller-aikojen puitteissa tätä lukea.
kirjainten virrassa
Hanna / Kirjainten virrassa
klo
12.55
Tunnisteet:
Atena
,
Avain
,
Benneman Markus
,
Shingler Noora
,
tietokirjat
Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
Ihana postaus tietokirjoista ja vielä henkilökohtaisen otteen kera, tykkään ♥
VastaaPoistaKirjoitit raikkaasti tietokirjoista. Ainakin minä sain sinun tekstiäsi lukemalla irti paljonkin siitä, millaisia nämä kirjat ovat ja minkä vuoksi ne voisivat olla hyvää luettavaa minullekin.
VastaaPoistaOn aivan totta, että tietokirjoihin tarttuu usein henkilökohtaisemmasta syystä kuin kaunokirjoihin. Totta kai on äärettömän henkilökohtaiseksi muuttuvia kaunokirjojakin, mutta tietokirjoilla on oltava jo ennakkoon jotain omakohtaisesti kiinnostavaa, että niihin ylipäätään tarttuu. En esimerkiksi voisi kuvitella lukevani metsästysaseista kertovaa tietokirjaa, koska asia ei kuulu omaan elinpiirini, mutta voisin ihan hyvin lukea Trainspottingin kaltaisen romaanin, vaikkei senkään teema mitenkään itseeni liity. :)
Kiva lukea välillä tietokirjoistakin, joista blogataan aika vähän, ja jotka aika harvoin kirvoittavat paljon kommentteja (ainakin omassa blogissani näin)! Minusta henkilökohtainen ote oli tässä ainoa oikea, sillä et olisi voinut muuten kirjoittaa Marjoja ja maskaraa -kirjasta yhtä vakuuttavasti. Minäkin olen lukenut ko. teoksen ja pitänyt siitä, vaikka minulla ei olekaan ollut mitään vatsavaivoja ajamassa asiaan tutustumiseen.
VastaaPoistaOlen nyt pienimuotoisella ja hyvin lempeällä dieetillä, joten voisinpa silmäillä tuota hyllystä löytyvää painonhallintakirjaakin! Yleensä en laihdutuskirjoista välitä enkä ole kyllä yhtään lukenutkaan! :D Olen niin hedonistinen, etteivät ne kiinnosta.
Odottelen seuraavia tietotorstaita, ja kiva kun laajensit otsikon käyttöön tännekin! <3
Hei vinksahtanut eläinkirjojen lukija! :) Minustakin oli piristävää ja kiinnostavaa lukea tietokirjoista ja vielä omakohtaisesta näkökulmasta. Omat kokemuksesi tekivät kirjat paljon konkreetisimmiksi ja muutenkin tosielämän tarinat jäävät usein paremmin mieleen kuin pelkkä fakta. Kiitos siis! Muakin kiinnostaisi ainakin tuo Marjoja ja maskaraa, vaikka minäkin olen seurannut ko. blogiakin.
VastaaPoistaKiitos kun vinkkasit tuosta Kemikaalicocktail-blogista sekä Marjoja ja maskaraa -kirjasta henkiökohtaisella otteella. Tuohon täytyy perehtyä, jatkuvien vatsakipujen ja migreenin väheneminen kelpaisi minullekin...
VastaaPoistaHimokas härkäsammakko kuulostaa mukavan vinksahtaneelta, saattaisinpa itsekin tutustua ;D
Olipas kiva tietokirjaesittely, Hanna!
VastaaPoistaIhana kuulla, että kirjasta on ollut sinulle tuollaista apua. Minullakin on Marjoja ja maskaraa lukulistalla jo vähän gradunkin puolesta mutta se vaikuttaa kiinnostavalta muutenkin. Ja henkilökohtainen ote toimii, ehdottomasti.
Kiinnostuin myös tuosta Älykäs painonhallinta-kirjasta, sillä kansantajuinen biologia tietysti aina kirvoittaa mielenkiintoa pienessä luonnontieteilijässä.
Himokas härkäsammakko kavereineen odottaa minua kotona :)