30.8.2011

Kirjojen yö


Olin perjantaina Akateemisen Kirjojen Yön paneelikeskustelussa kirjabloggaajan ja tavallisen lukijan roolissa puhumassa mitä tapahtuu, kun kirjallisuus valtaa verkkoa. Miten netti, kirjablogit, sähkökirjat ja muut uudistukset vaikuttavat kirjoihin, kirjailijoihin ja lukemiseen. Paneelikeskustelua veti Pekka Hiltunen, Imagen toimituspäällikkö ja esikoiskirjailija – Vilpittömästi sinun ilmestyy Gummerukselta 5.9. Näyteikkunan lämmössä ja tiiviissä tilassa seuranani olivat myös ihana kirjailija Miina Supinen ja Parnasson päätoimittaja Jarmo Papinniemi. Kaikilta muilta keskustelijoilta tulee tai on jo ilmestynyt tänä syksynä kirja. Supisen ja Anne Leinosen yhteiskirja Rautasydän on ilmestynyt Helsinki-kirjoista ja sitä on kehuttu monissa blogeissa. Papinniemen Sävelten siivilä ilmestyy puolestaan Otavan kustantamana ensi kuussa. Mie olin siis tosiaan ihan tavallisen lukijan roolissa ja jännitin esiintymistä todella paljon. Onneksi kokeneet toimittajat ja esiintyjät osasivat vähän ennen keskustelua minua tsempata.

Keskustelun asetelma oli kiinnostava, oli kirjailijaa, toimittajaa, kriitikkoa ja sitten ihan tavallinen lukija. Ennen paneelia mietin paljon, mitä haluaisin kirjablogeista välittää kuuntelijoille, koska minulle itselle oli tärkeä kertoa tästä yhteisöllisestä lukemisesta ilman, että siihen tulisi ikävä hömpähtävä katku. Tänne kirjablogeihin on melko helppo uppoutua, lukemista ylistetään ja kommentointi voi liidellä aasinsiltojen kautta ties missä. Silti. ja Siksi. Kirjablogeissa on paljon analyyttisia arvioita, kirjallisuuskeskusteluun on nostettu tekijän ja teoksen lisäksi lukija esiin, verkkokirjoittaminen lisää lukemista, tuo kirjavinkkejä uusille lukijoille, ja monien taitavien kirjoittajien blogiarviot eivät häpeä ammattikriitikoiden tekstien rinnalla. Ylipäänsä en ymmärrä tätä rajankäyntiä kritiikin ja blogiarvion välillä, lehti tavoittaa varmasti suuremman yleisön, mutta muodoltaan erilainen blogiarvio mahdollistaa kirjakeskustelun heti arvion jälkeen. Kumpikin palvelee erilaisia tarpeita, erilaisia ihmisiä. Ei erikseen, vaan yhdessä.

Nämä eivät ole mielestäni ristiriidassa, enkä pidä mielekkäänä edes pohtia sitä, että vaikuttavatko blogit kriitikoiden teksteihin. Ei kukaan elä umpiossa ja blogeihin varmasti törmää googlettamalla kirjoja, mutta harvassa on varmasti ne toimittajat, jotka eivät haluaisi kirjoittaa tekstiään ihan omien ajatustensa kautta. 
Blogit ovat osa median kirjakritiikkejä vaikka ovatkin erilaisia kuin perinteisemmät kirjakritiikit.

Eikä itseään kannata ottaa liian vakavasti, vaikka tässä mielipiteiden kakofoniassa tuntuukin pieneltä, pidän blogiani rakkaana harrastuksena ja tapana yhdistää lukeminen kirjoittamiseen. Näissä ajatuksissa lähdin sitten paneeliin Inan pyytämänä mukaan.

Paneelissa blogeihin suhtauduttiin kuitenkin myönteisesti. Miina Supisella on oma kirjailijablogi Sokeripala ja Papinniemen kirjallisuusblogi Parnassossa on maan luetuimpia. Paneelissa keskusteltiin sähkökirjoista, Miina ennusti niiden yleistyessä tekstin pituuden muuttuvan tiiliskiviromaaneista kohti flash fictionia. Jarmo kehui sähkökirjoista kirjan hankkimisen nopeutta, mutta uskoo vahvasti paperikirjoihin, sillä niihin sitoudutaan enemmän, kirja luetaan helpommin siten loppuun. Mie olen kaikkiruokainen, käytän lukulaitetta työssäni paljon, mutta olen maaninen kirjojen keräilijä ja hipelöijä. Rakastan nähdä kirjojen selät hyllyssä ja lukiessa tunnistaa konkreettisemmin kirjan käsissäni. Lisäsin joukkoon vielä äänikirjat, sillä ne ovat oivallinen tapa nauttia kirjojen tarinoista "yövaloterroristin" kanssa. ;)

Olen onnellinen, että lähdin mukaan, vaikka esiintymisestä en pidäkään. Harva siitä kuitenkaan täysin nauttii.

Lilystä löytyy Kirjojen yöstä lisää asiaa.

10 kommenttia :

  1. Kirjoitit kiehtovasti ja kattavasti Kirjojen yöstä. Keskustelu tuntui olleen antoisaa ja te kaikki keskustelijat olitte kyllä selvästi sopivia paneelisiin. Oi, jospa olisin päässyt kuuntelemaan. :)

    Analysoit hienosti kirjablogien roolia kirjallisuuden kentällä. Yksi blogien ansio on varmasti aktiivinen keskustelu, jota monissa blogeissa käydään. Lukijoiden ja varovaisempien, kyseisen kirjan lukemista vasta pohtien, kommentit rönsyilevät ja synnyttävät pienen kirjavinkkiketjun.

    Sekin on hyvä huomio, ettei kannata ottaa itseään liian vakavasti. Bloggaaminen on hyvä, kirjaihmiselle miltei täydellinen harrastus. Eikä siihen sisällykin melkein kaikki? :)

    Julkinen esiintyminen on aina vähän epämukavaa, mutta yleensä sen jälkeen tulee onnellinen olo. Kiva, että kirjotit tästä!

    VastaaPoista
  2. Olisi ollut niin mukavaa olla ihan siellä paikan päällä kuuntelemassa & katsomassa! Ja kun tuo paneelin aihekin oli vielä niin mielenkiintoinen.

    Allekirjoitan kyllä ajatuksesi täysin liittyen kirjabloggaamiseen, kirjablogien osuuteen!

    Kuten Katja tuossa kirjoitti, kirjablogin pitäminen on aika täydellinen harrastus meille lukutoukille, jotka tykkäävät myös kirjoittaa ja nauttivat siitä, että voivat vaikka virtuaalisestikin keskustella lukukokemuksistaan.

    VastaaPoista
  3. Samaa mieltä muiden kanssa - keskustelu on ehdottomasti blogien vahvuus. Kirjoista on ihana vaihtaa mielipiteitä, ja blogit tarjoavat siihen aivan loistavan kentän. Oikeassa elämässä kun on usein yllättävän vaikea löytää saman kirjan lukeneita ihmisiä.

    Toinen vahvuus on hekilökohtaisuus. Blogeissa kun voi hehkuttaa ja haukkua ihan niin paljon kuin itse haluaa. Ammattikriitikon on yleensä oltava vähän diplomaattisempi...

    Tilaisuus on varmasti ollut antoisa. Itsekin harkitsin Akateemisen tilaisuutta, mutta päätin sitten tukea kotikaupunginosani tarjontaa. Oliko yleisöä paljon? Minun on joskus ollut pakko poistua Akateemisesta Taiteiden yönä ennen kuin odottamani ohjelma on edes alkanut, kun väkimäärä on alkanut ahdistaa liikaa.

    VastaaPoista
  4. Varmaankin niin kauan kuin taidekritiikkejä on kirjoitettu, ovat taiteilijat toivoneet myönteisiä arvioita omille teoksilleen. Ja kun eivät ole sellaista saaneet, vika on ollut arvostelijoissa. Blogeissa voivat monet ihmiset kertoa mielipiteensä. Parhaimmillaan blogiarviot tuovat taideteoksesta esiin sellaisia puolia, joita lehteen kirjoittava kriitikko ei ole sattunut huomioimaan. Kaikessa on varmaan hyvät ja huonot puolensa, mutta uskon monien äänien yhteiskuntaan.

    VastaaPoista
  5. Voi, miten rohkea oletkaan! Ja hienoa, että menit mukaan! En itse harmikseni päässyt paikalle.

    Pidin myös siitä, miten kirjoitit blogien ja kritiikkien osalta. Se oli vahva, oma näkökulma. Vastakkainasettelujen aika on tosiaan ohi. Kiitos pohtivasta ja analyyttisesta tekstistä!

    VastaaPoista
  6. Briljantti juttu, Hanna, oli ihana lukea tämä! Nämä kaikki Putte Possun nimipäivät (jospa oisin saanut olla muuukaanaa jne) siellä Hgissä aiheuttavat pientä kateuden kaiherrusta, mutta pääseepähän lukemaan raportteja jälkikäteen kun te kiltit jaksatte kirjoittaa ;-)

    On myös hieno homma, että blogien roolista keskustellaan ja sitä miettivät muutkin kuin bloggaajat, ja toivottavasti myös positiiviset puolet muistaen. Peesaan Ketjukolaajaa siinä, että monien äänien yhteiskunta on parempi... vaikka kriitikoita ja kirjailijoita saattaa välillä harmittaa, pitkällä juoksulla huomataan varmasti, että monta kirjoitusta kirjasta on parempi kuin yksi tai viisi. Saapahan kirjailijakin monesta näkövinkkelistä erilaisen käsityksen siitä, miten teosta on luettu.

    VastaaPoista
  7. Ihanaa Hanna ihanaa!

    Uskon että puhuit hyvin. Keskustelu ja koko tapahtuma kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ja minusta on hienoa että toit kirjablogeja esille. Nostit myös tekstissäsi nyt hyviä Silti- ja Siksi-pointteja esille! Iso halaus! :)

    VastaaPoista
  8. Hienoa että uskalsit jännityksestä huolimatta mennä! Ja kiva kun kirjoitit vielä jutunkin, että päästiin jakamaan tämänkin tilaisuuden tunnelmat kanssasi.

    VastaaPoista
  9. Upeaa, että juuri sinä olit mukana "edustamassa meitä"! Muiden mukana harmittelen, kun en voinut olla kuuntelemassa mielenkiintoista keskustelua.

    Kirjablogien merkityksestä ja mielekkyydestä on viime aikoina puhuttu pienissä piireissämme aika paljon, mikä on hyvä asia. Mielestäni blogien ero ammttikritiikkiin on tietenkin juuri amatöörimäisyys (enkä tarkoita sitä tässä kielteisesti), subjektiivisuus ja rivilukijoiden osallistaminen, sillä blogien kommenttiosioissa käytyihin keskusteluihin on helppo kenen tahansa hypätä mukaan. Bloggaajat myös yleensä vastaavat kommentoijille, toisin kuin kriitikot vaikkapa lehtien nettisivuille jätettyihin kommentteihin.

    Minä haluan pitää oman blogini juuri subjektiivisena ja harrastuksena. Nautin siitä, kun saan kirjoittaa pitkästi (mikä on minulle luontevaa) ilman merkkimäärärajoituksia, ja kun saan rönsyillä, perustella mielipiteitäni mutu-pohjalta ja huudella sitä "ihanaa" niin paljon kuin sielu sietää. Voin huudella "kamalaakin", mutta sitä tulee tehtyä harvemmin, sillä en harrastuksena viitsi lukea kirjoja, joista en pidä.

    Ei minun - tai kenen tahansa bloggaajan - tyyliä kaikkien täydy arvostaa eikä siitä tykätä, mutta on minulla/meillä kuitenkin lukijoita, jotka jaksavat vielä blogia lukea.

    Tästä aiheesta voisi tietenkin puhua vaikka kuinka paljon ja kauan, mutta jätän tämän nyt tällä kertaa tähän. :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos vielä kerran, kun tulit mukaan paneeliin! Keskustelu oli kiinnostavaa, ja avasit mahtavasti kirjabloggaamisen syvintä olemusta. Kirjoitin Lilyyn vielä lisää perjantain tapahtumasta, nyt siellä on myös kuvia ja videota.

    http://www.lily.fi/juttu/kirjaperjantai-videoina-ja-kuvina

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!