Huomaan usein toistavani toisten kirjablogeissa ja kirjavinkkejä kuullessani samaa mantraa: "Kiinnostava kirja. Aion lukea sen kyllä joskus." Mikä estää tarttumasta siihen kiinnostavaan kirjaan heti? Luonnollisestikaan kaikkia kirjoja ei voi lukea yhtä aikaa, mutta olen miettinyt näitä keinotekoisia lukemisen esteitä. mikä minua oikein estää lukemasta sitä kirjaa nyt tai seuraavaksi?
Minulla ei ole mitään fyysisiä esteitä lukea, mutta ymmärrän esimerkiksi, että äitini pystyy vasta nyt vuosien jälkeen nauttimaan lukemisesta, kun kaihit on silmistä leikattu. Lukemisesta ei voi nauttia vapautuneesti, jos on jokin fyysinen vamma estämässä.
Toinen ns.oikea este on puutteellinen kielitaito. En luonnollisestikaan pysty lukemaan kaikkia ihania kirjoja, jos en osaa riittävän hyvin kieltä. Tämän jutun esimerkkikuvat ovat omasta japaninkielisestä Muumi-kirjastani, jonka ostin opintojeni alkuvaiheessa yllykkeeksi ja motivaatioksi itselleni: jonain päivänä tulen vielä lukemaan tämän kirjan. Olen lukenut kirjaa aina välillä, hitaasti, itselleni vieraita sanoja suomentaen. Mutta nyt kun kirjallisuus vei mennessään, on vaikeasti luettava kirja saanut jäädä hyllyn koristeeksi. Voinhan sen joskus vielä lukea, mutta ajan kuluessa ja merkkien unohtuessa katoaa myös ote, into ja mahdollisuus lukea kirjan joskus loppuun asti. Never say never. Mutta.
Nämä ovat kuitenkin melko yksinkertaisia selityksiä, sille miksei jotain kirjaa voi lukea. Minua kiinnostaa kuulla teiltä muilta lukijoilta, että mikä estää tarttumasta kiinnostavaan kirjaan heti, vaikka se selvästi kiinnostaa ja sen itselleen lukuvinkiksi aivojen kätköihin (tai "vasituille" (hälytys! -> murresana-> varta vasten) nettisivustoille) tallentaa.
Aina joku muu kirja ajaa niiden "tulen tämän vielä joskus lukemaan" -kirjojen ohi. Tavallaan sen tietää, ettei ole sen kirjan hetki vielä, mutta toisaalta mistä sen oikeasti voi tietää, ellei sisältöön ole tutustunut kunnolla.
Miksi sinulla pyörii lukemattomia lukemattomia kirjoja "to be read" -listoilla? Miksi kirjahyllyissä on teoksia, jotka olet sinne hankkinut, mutta et vuosikausiin ole niitä lukenut? Vähän johdatteleva kysymys, koska itse olen hamstraaja, mutta luen silti aina jotain muuta, ja oletan etten ole tapojeni kanssa yksin. Väärin: tiedän, koska luin muiden tunnustuksia Jennin kirjahylly-kirjoituksesta.
Mie en itse tiedä, mikä ohjaa omaa lukemistani. Olen ostanut useita kirjoja kirjablogien vinkkien mukaan, enkä silti ole vielä niitä ehtinyt lukea. Yhtäkkiä saan impulssin lukea kirjan, joka on roikkunut luettavissa pitkään. Joskus joku kirja tuntuu kiinnostavalle, mutta kuukausien päästäkin sen sisältö on minulle mysteeri. Joku toinen kiilaa aina eteen. Mikä oikeasti estää sen lukemista?
29.9.2011
Miten luet: Lukemisen esteet
Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
Kiinnostava aihe! Minäkin käytän paljon tuota "aion kyllä joskus ihan varmsti lukea tämän" -mantraa toisten blogeissa vieraillessani.
VastaaPoistaSyitä, miksi monet kiinnostavat kirjat kuitenkin jäävät lukematta (mainitsemiesi lisäksi).
1) Unohdus. Jos kirjaa ei heti laita varaukseen tai hanki muuta kautta, saattaa asia unohtua.
2) Joskus kirja kiinnostaa kovasti, mutta se on tyyliltään sellainen, ettei sen aika ole vielä. Esimerkiksi tällä hetkellä en halua lukea mitään liian rankkoja kirjoja.
3)Jos kirja on ollut paljon tapetilla tai muuten esillä. Kirjahyllyssäni odottaa Monte Criston kreivi, mutta minä onneton aina joulunpyhinä katson sarjan teemalta, enkä sitten halua kirjaan tarttua, kun muistan tapahtumat niin hyvin. Joskus on myös se vaikuttaa, että on lukenut kirjailijalta juuri teoksen ja haluaa "haihdutella" sitä ennen seuraavaan tarttumista.
3) Joskus kirja kiinnostaa, mutta ei ehkä sitten kuitenkaan tarpeeksi. Aina tulee niitä kirjoja, jotka on "ihan pakko saada lukea" ja sitten jonkin verran kiinnostaville ei jää aikaa.
Minun täytyy sanoa, että minulla ei ole tuota ongelmaa. Jos joku kirja kiinnostaa niin paljon, että haluan lukea sen välttämättä, niin luen sen. Tätä helpottaa se, että luen aika vähän juuri ilmestynyttä kirjallisuutta ja vanhemmista kirjoista olen jo ehtinyt lukea omat "tämä on luettava" -kirjani.
VastaaPoistaAmmalla oli monta hyvää pointtia, minun syyni ovat enimmäkseen samoja.
VastaaPoistaMinäkin unohdan kirjoja. Yritän joskus kirjoittaa kiinnostavimpia ylös lapulle, mutta joskus laputkin unohtuvat. Löysin juuri yhden sellaisen kalenterini välistä...
Joskus hetki on väärä ja pitää odotella sitä oikeaa. (Olettaen että muistaa oikean hetken koittaessa oikean kirjan...)
Joskus kirjat vain hautautuvat niiden muiden kiinnostavien alle. Kirjastokassissa ajavat edelle pikalainat sun muut...
Sinulla oli Amma hyviä pointteja. Nyökyttelin päätäni, että juuri näin. Miekin unohdan kirjoja, mutta ennemmin minua vaivaa kohdat 2, 3 ja 4. Kirja on voinut olla liian paljon esillä, enkä halua joko pilata omaa lukukokemustani tietämällä liikaa TAI pelkään, että petyn.
VastaaPoistaJoskus kuitenkin luulen pitäväni jostain kirjasta ja haluavani sen lukea, mutta alitajunta ohjaa minut muualle.
Monesti jätän kirjan "unohtumaan": kun joku mielenkiintoinen kirja on esillä useassa blogissa haluan nollata asenteeni kirjaa kohtaan ja lukea sen vasta myöhemmin.
VastaaPoistaToinen syy on se, että en useinkaan raski ostaa uutuuskirjoja joten joudun odottamaan niitä kirjastosta. Joku kirja saattaa jäädä lukematta jos sitä ei tulekaan kirjastoon ja unohdan sen luettavien listan uumeniin.
TBR-listallani on nyt Goodreadsin mukaan 134 kirjaa. Todellisuudessa niitä on vielä enemmän.
VastaaPoistaAmma perusteli jo hyvin, mutta tässä vielä omat lisäsyyni:
1. Saatan yhdellä blogikierroksella löytää kolmekin kiinnostavaa kirjaa. Teen kierroksia päivittäin, joten... Kirjoja siis vain kertyy muistiin enkä millään ehdi lukea 134 kirjaa yhtä aikaa.
2. Saatan yhdellä divarireissulla löytää kolmekin kiinnostavaa kirjaa... ;) En sentään käy päivittäin divarissa, mutta usein kumminkin.
3. Sitten on tenttikirjallisuus, joka vie oman aikansa.
4. Aika, aika ja aika. Nyt kiinnostaa pirusti Jään ja tulen laulu -sarjan toinen osa (n. 700 sivua), mutta sille ei ole nyt aikaa. Tenttikirjat, haasteet ym. painavat päälle.
Minulla on nyt neljä kirjaa kesken. Kaikki ovat jonkinlaiselta TBR-listalta. Kun yksi loppuu, niin tartun seuraavaan TBR-kirjaan jne.
Pääasiassa ihan vaan se, että on niin valtavan monta muutakin kirjaa jotka kiinnostavat ihan yhtä paljon. :) Aina täytyy valita vain joku, ja ne kaikki muut sitten joutuvat odottamaan!
VastaaPoistaHienon pointin toit esiin! Itselläni on sama syy kuin Satulla, liian paljon hyviä kirjoja luettavana! Aina kun vien kirjastoon yhdenkin kirjan palautukseen, tarttuu vähintään 2 mukaan + tietenki ne, mitä tarttuu alelaareista ja divareista mukaan. Välillä on pakko palauttaa kirjastoon kirjoja postiluukusta sen ollessa kiinni, ettei vaan pääse lainaamaan :P
VastaaPoistaAika tietenkin myös rajoitta..
Listasin juuri viimeaikaisia lukemisiani ja samalla huomasin, että mulla on nyut melkein 10 kirjaa kesken. Se on ainakin jo toivottavasti este sille, että haalisin vielä lisää luettavaa juuri tähän hetkeen. :)
VastaaPoistaMun pitää myös jotenkin saada itse päättää, mitä luen ja milloin. Olen huomannut, että vaikka saisin kiinnostavankin kirjan lainaan yllättäen, niin en välttämättä lue sitä heti, jos en ole itse niin suunnitellut. Kirjaston kirjojen kanssa käy usein niin, että kun lainausjono voi olla kuukausikin, niin lukuhaluni on kadonnut siinä vaiheessa kun saan kirjan, tai se ei vain tunnu oikelta kirjalta sillä hetkellä. Sitten tällainen kirja jää helposti kokonaan lukematta.
Joitain oikein paksuja tai hankalia kirjoja tuupin lukujonossa koko ajan kauemmas, kun en jaksaan keskittyä niihin.
Minä tunnistan ainakin tuon, että kirjan lukeminen lykkääntyy, koska aika ei tunnu oikealta. Kovin samantyyppisiä kirjoja ei ehkä halua lukea peräkkäin, tai sitten haluaa lukea jotain kevyempää, historiallisempaa, romanttisempaa tms.
VastaaPoistaJoskus jonkun kirjan lukemista odottaa todella paljon, mutta sitten säästelee kirjaa Juuri Oikeaa Lukehetkeä varten. Lopulta huomaa, ettei sitä oikeaa hetkeä tule, ja kirjaan on vain tartuttava.
Kirjaston kirjat harvemmin jäävät minulla lukematta, koska inhoan sitä, että kirja pitää palauttaa lukemattomana kirjastoon. (Eri asia on se, jos kirjan jättää tarkoituksella kesken.)
Monta minuunkin pätevää syytä on jo tullut listatuksi :) Periaatteessa luen kyllä koko ajan kirjoja omalta TBR-listaltani - toiset kirjat vain viettävät listalla lyhyemmän ajan kuin toiset. Kirjastosta varaamani kirjat kiilaavat aina muiden edelle, omien hyllyjen kirjat kun ovat aina saatavilla. Haluaisin kovasti lukea mm. Sinuhe egyptiläisen, mutta nyt ei tunnu olevan oikea hetki.
VastaaPoistaHyviä lukuvinkkejä löytyy tosiaan blogeista mieletön määrä ja minulla on ollut tänä vuonna uskomattoman hyvä tuuri kirppisten ja kierrätyskeskusten kirjalöytöjen suhteen, eli lukulistat sen kuin kasvavat.
Tällä hetkellä minulla on kesken kolme kirjaa, mikä on ihan hyvä määrä. Seuraavan aloitan vasta kun joku näistä loppuu :)
Minä tunnustan ainakin sen, että olen kova tyttö shoppailemaan. Kirjakauppa on kuin herkkukauppa, josta en voi poistua ilman ihaanuuksia. Tuntuu kuin melkein jo LUKISIN kirjan kun olen sen ostanut. Tietinkin käy niin, että en millään ehdi/jaksa lukea kaikkea. Lisäki minun pitää villiintyä kirjaan. Täytyy tulla sellainen tämä heti nyt fiilis - ja ahmaisu melkeen kertaheitolla. :D
VastaaPoistaMinulla on suhteellisen vähän aikaa lukea. Yhtään mitään. Edes lehtiä. Niinpä en tiedä, mitä ihania uutuksia onkaan saatavilla.
VastaaPoistaVielä vähemmän minulla on aikaa shoppailla.
En myöskään käytä kirjastoa, koska en kykene palauttamaan kirjoja sinne ajoissa.
Tällä yhtälöllä luettavaksi päätyy pokkareita Prismasta ja kirjoja anopin onneksi aika runsaasta valikoimasta.
Jos jonkun kirjan hankin, niin yleensä luen sen. Tietenkin jos se ei yhtään sytytä, niin kesken jää. Eli siis ainakin aina aloitan
Kyllähän minäkin toistelen tuota lausetta...tällä hetkellä syy on yksinkertainen: ei ole mahdollisuutta. En pysty roudaamaan Suomesta tarpeeksi kirjoja. Sen takia luen kaiholla kaikkia arvosteluja täältä blogeista ja ajattelen vain, että voi kun voisinkin lukea :)
VastaaPoistaMinulla on tähän kaksi isoa syytä:
VastaaPoista1. Kirja on tosi paksu
2. Kirja on jotenkin vaikea.
Lisäksi muista kirjablogeista tulee usein niin paljon suosituksia, että kaikkia kiinnostavia kirjoja ei ehdi lukemaan varmaan koskaan. Surullista mutta totta. On paljon kiinnostavia kirjoja, mutta tosi paljon myös superkiinnostavia.
Lisäksi se, että kirja on omassa hyllyssä, voi joskus tavallaan jopa pudottaa sitä lukukiireellisyydessä alaspäin, kun ajattelen, että voin lukea sen milloin vain.
Tunnistan omiakin ajatuksia muiden kommenteista: aika ei riitä kaikkien kiinnostavien kirjojen lukemiseen, aina ei ole oikea aika tietyille kirjoille, aina tulee lisää mielenkiintoisia kirjoja vastaan ja ne vanhat ikään kuin haihtuvat mielestä.
VastaaPoistaMutta on eräs toinenkin syy. Suhtaudun lukemiseen tietyllä tavalla suorittajatyyppisesti. Okei, tuo kuulostaa pahalta, mutta ei se oikeasti ole sitä:D Olen esimerkiksi haastehullu, eli jos johonkin haasteeseen esimerkiksi osallistun, niin siihen liittyvät kirjat kurvaavat kaiken muun ohitse:)
Tässä vaiheessa täytyy varmaankin painottaa oikein syvällä rintaäänellä, että nautin lukemisesta suunnattomasti, mitään kirjaa en lue ihan pakostapakosta. Täysin minulle sopimattomat kirjat osaan jättää kesken (itse asiassa osaan olla valitsematta niitä ollenkaan), mutta vähänkin kiinnostavat luen kyllä kokonaan.
Mutta joka tapauksessa, päässäni on suuntaa antava lukusuunnitelma ja valmiiksi jo niin paljon luettavia kirjoja, että sinne väliin on vaikea yrittää ujuttaa "ihan mielenkiintoiselta kuulostavaa" kirjaa. Sitten tietenkin, jos kohtaan kirjan, jonka uskon olevan The Kirja, se kyllä pääsee kurvaamaan muiden kirjojen ohi. Tänä vuonna olen tehnyt tilaa esimerkiksi kirjoille Vieras kartanossa, Paluu Rivertoniin, Ole luonani aina.
Menipä sekavaksi. Mutta lukusuunnitelmatkin ovat sitä:)
Kyllähän sen TBR-listan saisin tyhjätyksi aika helpostikin - lopettaisin vain kirjablogien lukemisen ja kirjastossa käynnin noin puoleksi vuodeksi.
VastaaPoistaHah. Hah. Hah.
Oikeasti, minua ei kovin pahasti vaivaa odottavien kirjojen määrä. Joskus tosin tunnen sääliä sellaisia kirjoja kohtaan, jotka on hankittu omaksi ja sitten joutuvat odottelemaan kun kirjastosta kyläilemään tulleet kiilaavat...
Kirjaa käteen valitessa käytetään monimutkaista funktiota, jonka muuttujia ovat ainakin
- lukufiilis
- keskittymisen taso
- kirjan kieli
- kirjan formaatti
- kirjailijan tuttuus
- kirjan paksuus ja paino
- edelliset kolme luettua kirjaa
- mahdollinen lukupiiriefekti
- mahdollinen laina-aikapaine
- kirjastosta lainattujen uutuuskirjojen kotona hautomiseen liittyvä häpeän tunne ("joku odottaa varmaan")
- salaperäiset vaihtuvat muuttujat: mitä vain takakannen tekstistä kansikuvaan ja kirjan asentoon odotuspinossa
Hm. En oikeastaan vastannut alkuperäiseen kysymykseen "mikä estää lukemista"... ei sitä mikään estä paitsi että muutakin pitää tehdä :D
Juu, samoja aika/fiilis/koulu/status- ym. syitä mullakin on.
VastaaPoistaMutta piti sanoa tuosta japanilaisesta Muumi-kirjasta sen verran, että japani on kielenä niin kaunis esteettisesti, että voisin tutkia sitä tuntikaupalla vaikka ymmärtäisin ehkä yhden kanjin sieltä toisen täältä ja kaikki hiraganat ja kenties verbipäätteitä. :) Onko tuo muuten kokoelma vaiko Näkymätön lapsi yksikseen?
Minulla vahvin syys siihen, etten tartu johonkin kirjaan heti, on se, että muita on kesken tai pöydällä odottamassa. Tai kuten Satu sanoi, on muitakin yhtä kiinnostavia, ehkä eri tavalla kiinnostavia, jonossa. Esimerkiksi Hilkka Raviloa olen halunnut todella kovasti lukea jo keväästä lähtien, mutta en vain ole päässyt vielä sen pariin. Nyt esimerkiksi ennen vuoden loppua haluan lukea muutaman kirjan Kirjallista elämää -haasteeseen, joten priorisoin sellaisia (kunhan pääsen ensin näistä kesken olevista ;-)).
VastaaPoistaToisekseen olen edelleen ihan fiilislukijakin haasteista ja suunnitelmista huolimatta. Saatan vain tarttua johonkin kirjaa ja lukea sen vaikka yhdeltä istumalta, kun se sattui tulemaan eteen ja osui hetkeen. :-D
Aika on rajallinen, ja siksi kaikkien lukemisen arvoisten kirjojen lukeminenkaan ei ola mahdollista. Pakko kai se on hyväksyä :D mä olen vasta viime aikoina lopettanut järjettömän kirjahamstaruksen... onneksi tajusin sentään lopettaa sen, huh! Hylly pursuaa lukemattomia opuksia.
VastaaPoistaOikein mukavaa syksyä :)
Tämä onkin hyvä kysymys! Itse olen käyttänyt syynä sitä, että en käsitöiden tekemiseltä ehdi lukea niin paljon kuin haluaisin... Tosin viime aikoina on ollut niin käsitöiden kuin kirjojenkin kanssa runsaudenpulaa, ja siksi en olekaan jaksanut keskittyä kumpaankaan; pyörin vaan tarjonnan keskellä enkä tiedä mistä aloittaisin.
VastaaPoistaNyt taas kerran yritän saada vähän järjestystä elämääni, ehkä se toisi muutaman tuokion lisää lukemisellekin.
PS: Oi tuollainen muumikirja kelpaisi minunkin hyllyyni; jos vielä jonain päivänä ymmärtäisi siitä jotain, eikä pelkästään osaisi lukea sitä :-)
Hanna, en yhtään ehtinyt lukea muiden kommentteja, mutta sen sanon, että minulla on vain yksi syy: aikapula! Minä olen nyt kohta kolme vuotta nukkunut öisin vaarallisen vähän, sillä haluan lukea kaikki mahdolliset kirjat. Nyt alan tajuta, että näin ei voi jatkua. Siksipä esim. ensi viikolla on aika hiljaista Leena Lumissa, sillä edessäni on houkuttava tiiliskiviromaani sekä kolme muuta, joissa kaikissa tuntuu olevan 'se jokin juuri minulle'. Olen aivan pakahtumassa. Mutta enhän minä niistä viikossa selviä, mutta tavallaan ostan vähän aikaa. Se on pois sitten blogin vilkkaudesta, jopa muiden kommentoinnista. Kaikkein pahinta on, että ensi viikolla olen kaksi päivää menossa eli olen kotona vasta illalla ja sitten ihan puhki.
VastaaPoistaSe on vain se aika, eikä mikään muu, siis jos on itse saanut valita itselleen kiinnostavia kirjoja.
Ja minä laitan kiertoon ne, joita en kerää. Kerään tiettyjä kirjailjoita ja runo-, historia- ja taidekirjat pidän itselläni sekä osan keittokirjoista. Sisustuskirjoja omistan tällä hetkellä vain yhden eli kaikki menee edelleen lukijoilleni arvonnoissa tms. Ja sitten tietty sielukirjat on pidettävä itsellä.
Tässä tyhjentävästi minun kohdaltani ja nyt on kauheaa kun en tiedä, mihin herkkuun tarttuisin;-)
Onpas paljon mielenkiintoisia vastauksia ja moneen kyllä yhdyn, mutta pistänpä tänne nyt omankin näkemykseni.
VastaaPoistaMusta tuntuu, että pääasiallinen syy tähän mun "pitää lukea joskus"-vastauksiin on se, että puuhailen niin kovasti kaikenlaista muuta, ettei sitä vain ehdi lukea. Joskus on kiva katsella monta tuntia putkeen jotain tv-sarjaa tai lähteä reissuun kaverin kanssa. Tai tulee valtava tarve kirjoittaa. Opiskelu voi joskus kanssa jarrutella, kun deadline painaa päälle. Mähän siis olen tällainen viime tinkaan opiskelija (niin kuin varmaan moni muukin - ehkä?). Oppimispäiväkirjat kirjoitetaan vikana viikkona, esseet junassa deadlinepäivänä ja sitä rataa.
Tärkeää on myös sen oikean fiiliksen löytäminen. Turha yrittää lukea hömppää, kun ajatukset on scifimaailmassa.
Usein myös mieluummin odotan, että se kirja löytyy kirjastosta ilman varausta. Sen täytyy olla tosi super, että pistän sen varaukseen, tai että ostan sen uutena. Varsinkin nyt, kun asun jälleen kotikunnassa, jossa varausmaksu on kokonainen euro. Ne Seinäjoen ilmaiset varaukset tuntuvat nyt mielettömältä luksukselta. Kyllä, olen vähän pihi. Lisäksi tulee hassattua rahaa niihin muihinkin harrastuksiin ihan kiitettävästi. :)
Tulipas pitkä teksti, mutta tämä on hyvä aihe! :)
Uskon siihen, että kaikelle on aikansa. Joskus kestää kauan ennen kuin kirkastuu. George Orwell on tästä hyvä esimerkki omassa hyllyssäni.
VastaaPoistaAika voi olla rajallinen, unohteleva, harppova ja kiitää ohitse. Aika voi jättää jätättää tai edistää. Nämä ovat syitä kirjojen lojumiselle. Ja sitten on se pysähtymisen mahdottomuus. Jos on ikiliikkeessä, kirjat eivät tule luetuiksi.
Uskon asia tämä lienee: minun teemani taitaa olla tuo Go with your flow ;)
Itselläni on lähinnä ainoa este ajanpuute. Lukujono on pitkä ja jatkuvalla syötöllä sieltä jotain luen, mutta kuten sanoit, kaikkea ei voi kerralla lukea :D
VastaaPoistaTällä hetkellä yritän lukea kirjahyllystä nuo muutamat lukemattomat, ja sen vuoksi en nyt muuta ota hetkeen luettavaksi. Varsinkin kun tuonne kirjahyllyyn on jo edellisen viikon aikana tullut taas kaksi uutta... huoh!
Mutta minulla se on vain ajanpuute ja pitkä lukujono, ettei kaikkea heti viitsi ottaa luettavaksi. Luen mieluummin pidempään lukujonossa olleita. Tai ainakin yritän.
En tiedä, mainitsiko joku jo tämän, mutta tuli mieleen vielä yksi syy: kirjan saatavuus. Joitakin kirjoja ei kirjastoon tule ainakaan nopeasti, eikä ihan kaikkea ihanaa voi ostaa omakseenkaan. Siksi joskus on vain todettava, että "haluan lukea tämän joskus"...
VastaaPoistaSamoja syitä toistelen kuin muutkin, ja suurin niistä on se, että lienee satoja kirjoja, jotka mielelläni lukisin ihan heti nyt, mutta en ehdi lukea yleensä kuin pari kirjaa viikossa. :)
VastaaPoistaMinulla lukemista ohjaa paitsi työ myös blogi, johon suhtaudun vähän kuin (erittäin miellyttävään) työhön. Jos olen pyytänyt kustantamoista arvostelukappaleita, pyrin lukemaan niitä melko ensisijaisesti. Senkin takia, että työni liittyvät kirja-alaan, ja minun on hyvä tietää, missä mennään. Toki luen silti muutakin kuin uutuuksia, mutten ole kauhean spontaani ihminen, vaan luen mielelläni jollakin tapaa organisoidusti, eli teen listoja, suunnitelmia, osallistun haasteisiin ja luen samaan teemaan istuvia kirjoja kausittain. Esimerkiksi. Nämä sitten ohjaavat minua.
Saatan olla hyvinkin kärsivällinen, eli vaikka joku ehdoton suosikkikirjailijani julkaisee uuden teoksen, hankin sen kyllä yleensä heti, mutta lukeminen saattaa odottaa kauankin. Kirjat onneksi odottavat vähintään yhtä kärsivällisesti kuin minä.
Niin, ja fiilispohjaisempana syynä minullakin vaikuttaa se, onko mielestäni oikea hetki kirjalle. Syitä "oikeaan hetkeen" on todella paljon, mutta yksi selkeä on joskus vuodenaika. Olen halunnut lukea Bolsoin perhosen kesästä saakka, mutta koko ajan on sellainen olo, että tekisi mieli odottaa talveen. Samoin de Rosnayn Viimeisen kesän kohdalla harmittaa, etten ehtinyt lukea sitä kesällä.