3.4.2011
Sarjakuvasuosituksia
Olen lukenut tänä keväänä aivan mielettömän hyviä sarjakuvakertomuksia. Tuntuu hyvälle tutustua kirjallisuuteen ihan uudesta näkövinkkelistä. En ole ehtinyt tehdä pitkiä arvioita kaikista lukemistani sarjakuvakirjoista, joten kerään tähän muutamia suosituksia. Toivon, että tätä kautta muutkin löytävät uusia mielenkiintoisia kirjoja lukupinon jatkoksi. Enkä edes kutsuisi näitä välipalalukemiseksi proosan lukemisen välissä, sillä monet lukemistani sarjakuvakirjoista koskettavat ja herättävät ajatuksia ihan kuten mikä tahansa hyvä kirja.
Shaun Tanin sarjakuva The Arrival on kertomus maahanmuutosta. Kuvat ovat erittäin vaikuttavia ja koska missään ei ole yhtään (tunnistettavia) sanoja, tarina avautuu vain näiden valokuvia muistuttavien kuvaruutujen avulla. Perheen isä lähtee uuteen, vieraaseen maahan etsimään töitä ja joutuu jättämään perheensä taakseen. Kuvat zoomaavat lukijan katseen välillä isän kasvoihin ja välillä asioihin, mitä isä näkee uudessa maassa. Kun istuttaisiin isän olkapäällä tai kurkittaisiin hänen olkansa yli.
Maahanmuuttajan näkökulma uuden maan haasteista, vieraasta kielestä ja kulttuurista todentuu myös lukijalle, sillä teoksessa näkyvät merkit ja tekstit ovat symbolikuvilla kirjoitettu. Koko maa tuntuu oudolle ja on vaikea tutustua uusiin ihmisiin ja yrittää ystävystyä. Maa näyttää surrealistiselta ja kaoottiselta, mutta kuviin on ladattu myös paljon odotusta ja toivetta utopiasta.
Kuvat muistuttavat valokuvia ja ruutujen koko vaihtelee. Niihin on kuitenkin kuvattu varsin pieniä hetkiä, yksittäisiä kokemuksia vieraassa maassa.
Tarina oli vaikuttava, koska sen esittämiseen ei tarvinnut käyttää sanoja. Jotenkin kuvien näkökulmista, tarinan kulkemisesta ja piirrostyylistä tuli mieleeni elokuva. Hahmot ja muodot tuovat mieleeni fantasiakertomuksen.
Suomessa Shaun Tan ylitti uutiskynnyksen helmikuussa, sillä hän kiitti Oscar-gaalassa suomalaista vaimoaan sanoen "minä rakastan sinua." Toisen kerran tänä keväänä hänet mainittiin lehdissämme, sillä tämä "Suomen vävypoika" voitti maailman suurimman lasten- ja nuortenkirjapalkinnon, Astrid Lindgren -muistopalkinnon. Toivoisin, että hänen lastenkirjojaan käännettäisiin nyt myös suomeksi.
Lastenkirjahylly-blogissa enemmän tästä palkinnosta.
Daniel Clowesin sarjakuvasta Ghost World on tehty myös elokuvaversio, mutta se eroaa kuulemma hyvinkin paljon tästä alkuperäisestä versiosta. En ole ehtinyt vielä hankkia elokuvaa käsiini, joten en osaa sanoa siitä mitään.
Aluksi minua ärsytti suunnattomasti kirjan värivalinnat, kaikki kuvat kylpevät kummallisessa vihertäväsinisessä hohteessa. Lopulta ajattelin, että se vain lisäsi kahden teini-ikäisen päähenkilön ahdistuneen elämän kuvausta. Enid ja Rebecca elävät pienessä esikaupungissa, missä heillä ei tunnu olevan mitään tekemistä. He istuvat päivät pitkät kahviloissa ja arvostelevat muita ihmisiä.
Ghost Worldin pienissä tarinoissa ei tunnu oikeastaan tapahtuvan mitään ja silti ne sanovat aika paljon päämäärättömyydestä ja siitä kuinka välillä on vaikea saada mistään todellista otetta.
Enidin ja Rebeccan suhde on aluksi aika läheinen, mutta vähitellen se alkaa rakoilla. He ovat toisistaan välillä mustasukkaisia ja taas toisaalta kateellisia toinen toiselleen ulkonäöstä, opiskeluista ja muista ystävistä. Erityisesti yhteinen ystävä Josh rasittaa ystävyyttä.
Mielenkiintoiseksi sarjakuvan tekee päähenkilöiden kyynisyys maailmaa kohtaan ja heidän epävarmuutensa omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan. Ja miten he turhautuvat päivien kulkuun, vaikka heillä molemmilla tuntuu olevan hyvä, turvallinen perhe ja melko vähän "oikeita" ongelmia. He keksivätkin kaiken maailman kepposia, piikittelevät muita ihmisiä yrittäen saada näin ajan kulumaan.
Molemmilla on vaikeuksia löytää omaa paikkaansa ja se alkaa rasittamaan myös ystävyyttä. Sen vähittäinen haparoituminen tuntui silti minusta jännittävälle. En pitänyt kummastakaan tytöstä ja heidän riitansa tuntuivat nautinnolliselta.
Suosikikseni näistä kolmesta nousi silti Adrian Tomine. Olen lukenut häneltä ensimmäisessä kuvassa näkyvän Shortcomings- ja Summer Blonde- sarjakuvat. Nämä aion hankkia myös omaan sarjakuvakokoelmaani. Pidän hänen piirrosjäljestään ja mielenkiintoisista ihmissuhdetarinoista. Shortcomings on kertomus japanilaisesta pariskunnasta, jonka suhde on arkipäiväistynyt ja molemmat ovat onnettoman kyllästyneitä toisiinsa. Miespuolinen päähenkilö himoitsee vaaleita naisia, eikä osaa arvostaa tyttöystäväänsä tarpeeksi. Parisuhdekeskusteluissa on jotain herkullisen tirkistelevää, enkä oikein koko lukemisen aikana tiennyt haluaisinko parin löytävän lopullisen yhteisen sävelen.
Shortcomings sisältää vain yhden kertomuksen ja Summer Blonde monta lyhyempää intohimoista, kaipuun ympärille rakennettua tarinaa. Ehdin palauttaa jälkimmäisen kirjastoon ennen kuin nappasin siitä kuvaa tätä arviota varten, mutta piirustustyyli ei poikkea juurikaan oheisesta kuvanäytteestä.
Tominen ihmissuhdesarjakuvissa on makuuni juuri sopiva määrä neuroottisuutta, erotiikkaa ja ongelmia. Asiat eivät tapahdu mitenkään nopeissa leikkauksissa, vaan herkutellen ja viivytellen.
Pidän selkeästi joko kunnon ihmissuhdetarinoista tai yhteiskuntakriittisistä sarjakuvista, kuten aiemmin lukemistani Marjane Satrapin tai Marc-Antoine Mahtieun kirjoista. Parhaimmillaan molemmat puolet yhdistyvät tarinassa.
Loppuun kysymys: Tietääkö kukaan, mikä olisi paras sarjakuvakirjasto Helsingissä? Minulla menee aika paljon rahaa varausmaksuihin, kun olen näitä herkkuja haalinut ympäri kirjastoja. Olisi helpoin mennä tutkailemaan sarjakuvahyllyjen aarteita yhteen hyvään kirjastoon.
kirjainten virrassa
Hanna / Kirjainten virrassa
klo
21.25
Tunnisteet:
Australia
,
Clowes Daniel
,
Mathieu Marc-Antoine
,
sarjakuvat
,
Satrapi Marjane
,
Tan Shaun
,
Tomine Adrian
,
Yhdysvallat
Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
Mielenkiintoiselta vaikuttavia sarjakuvia kaikki. Olen itsekin lukenut tämän vuoden puolella harvinaisen paljon sarjakuvia mm. Marjane Satrapia. Tuon Ghost Worldin on muuten nähnyt elokuvana joskus ja muistaakseni pidin siitä.
VastaaPoistaMukava kuulla Kuutar. Haluaisin myös nähdä tuon elokuvan, siitä huolimatta että se poikkeaa sarjakuvasta.
VastaaPoistaAion nyt terästäytyä ja tehdä enemmän näitä sarjakuva-arvioita, vaikka en ihan kvaakin tasoisiin analysointeihin pystykään. Olen lukenut nyt niin paljon kauniita kirjoja, joiden tarinan imussa pysyy koko kirjan ajan, joten pakkohan niitä on purkaa myös tänne blogiini. :)
Kiva kuulla, että tykkäsit Tominesta noin paljon! Itse olen haalinut kaikki mahdolliset hänen tuotoksena ja voin suositella ihan kaikkia.
VastaaPoistaGhost World on tosiaan myös hyvä, ja ymmärrän kyllä, miksi se on noussut kulttiklassikoksi. Muuta Clowesia en ole lukenut, satunnaisen selailun perusteella aiheet ovat usein vähän oudompia.
Tuo kolmaskin kirja vaikuttaa kiinnostavalta, täytyy katsella kirjastosta. Hmm, pitäisi kyllä kirjoittaa omaankin blogiin enemmän sarjakuvajuttuja. En todellakaan ole mikään ekspertti, mutta pari metriä sarjakuvia hyllyyn on kertynyt, enimmäkseen juuri noita ihmissuhdetarinoita.
Pekka, tee ihmeessä! Aion laittaakin tilaukseen Tominen sarjakuvia, sillä niissä oli tosiaan mielenkiintoinen jännite ja pidin piirrostyylistä.
VastaaPoistaMie en ole myöskään ekspertti, mutta toisaalta blogin kautta on mukava tuoda lukuvinkkejä ja nostaa sarjakuviakin esiin. Olisi mukava lukea sarjakuvahyllyesittelysi, koska jollain perusteellahan niitä on noin paljon sinulle kertynyt. :)
Kiitos mielenkiintoisista suosituksista!
VastaaPoistaGhost Worldistä tehty elokuva on hyvä, mutta muistaakseni tosiaan aika erilainen kuin tuo sarjakuva! Elokuvassa esiintyy kyllä eräs lempparinäyttelijäni, Steve Buscemi, joten arvioni voi olla puolueellinen :)
VastaaPoistaLuen itse nolottavan vähän sarjakuvia, ne vaativat minulta jotenkin kauheasti keskittymistä. Tuo parempi puolisko taas lukee niitä paljon, ja käy ymmärtääkseni usein kirjasto kympissä juurikin sarjakuvia lainaamassa, joten luulisin, että siellä on hyvä valikoima (itse käyn kympissä tosi harvoin, kun siellä ei ole kirjoja, enkä spotifyn tulon jälkeen ole hirveästi lainannut levyjäkään).
No niin, tulin sitten sanoneeksi, että sarjakuvat eivät olisi kirjoja. Kyllähän ne ovat, tarkoitin tietenkin, että kympistä puuttuu se perinteinen kirjavalikoima romaaneineen ja tietokirjoineen.
VastaaPoistaKiitos Erja ja Miia kommenteistanne.
VastaaPoistaPitääpä Miia mennä katsomaan Kirjasto 10:n sarjakuvaosastoa, en ole kauheasti sitä kirjastoa käyttänytkään. Tänään hain kyllä Oulunkylän kirjastosta 8kpl sarjakuvakertomusta luettavakseni.
Minä en lue sarjakuvia, en ole oikein koskaan tutustunutkaan niihin. Tuo Shaun Tan vaikutti kyllä mielenkiintoiselle! Sen voisin pistää vinkiksi itselleni :) ehkäpä minäkin vielä joskus kokeilen sarjakuvamaailmaa..
VastaaPoistaShaun Tan on yksi suosikeistani! Tuo Arrival on niin mahtava, kun kuvakieli on niin universaalia ettei sanoja tarvita, tai oikeastaan voidakaan käyttää.
VastaaPoistaLuin juuri eilen Logicomixin loppuun, pitkästä aikaa aivan mahtavasti toteutettu sarjakuva, pitääkin ehtiä siitä vielä tänään blogiin kirjoittelemaan :)
Rikhardinkadun kirjaston sarjishyllyn viereiselle penkille jumitun lueskelemaan satunnaisia sarjiksia melkein joka kerta kun käyn kirjastossa. Joten ihan hyvä valikoima siellä ainakin on.
VastaaPoistaKirjasto kympissäkin olen joskus lueskellut sarjishyllyn tarjontaa. Joten minäkin voin suositella sitä.
Veikkaan, että Pasilan kirjastossa lienee myös laaja sarjiskokoelma, onhan se sentään pääkirjasto (vaikkei aina meinaa muistaakaan kun kirjasto jotenkin piiloutuu sinne Pasilan betoniseen virastohelvettiin).
Hoh, höpisin äsken Erjan blogissa että en ole lukenut tätä mutta olinpas! Jostain syystä oli vain jäänyt kommentoimatta. En äsken muistanut lukeneeni tuosta Ankomstista ennen kuin näin taas täällä nuo kuvasi. Lyhyt on ihmisen muisti :)
VastaaPoistaMutta kiitos näistä Hanna tosi paljon joka tapauksessa! Minä en ole ehtinyt vielä tsekata millainen on Omenan sarjakuvapuoli, ehkä nyt olisi hyvä aika kun kirja-kirjoja ei oikein ehdi lukea. Tai sitten luen vain niitä supersankarisarjiksiani :D