27.1.2011

Liken kirjakevät 2011

Kustantamovierailut jatkuivat tänään Liken kirjakevääseen tutustumisella. Olimme toisen kirjablogistin Kirjapedon kanssa (Kiitos vain mukavasta seurasta!) aamupalalla Ravintola Martassa kuuntelemassa kirjailijoiden puheenvuoroja tulevista julkaisuistaan. Viereisessä kuvassa Petja esittelee mielenkiintoisen sarjakuva-albumin Marc-Antoine Mathieun Jumala itse, jonka olin aikonut hankkia kokoelmani jatkoksi, mutta onnekseni sain sen tänään tilaisuudesta mukaani. Tästä myöhemmin lisää.

Ravintola Martta oli tilaisuudelle sopiva paikka, sillä samalla kun nautimme marttojen valmistamaa aamupalaa, meille esiteltiin maaliskuussa ilmestyvä uusintapainos Saara Törmän teoksesta Saa vaivata. Olen pitkään halunnut liittyä marttoihin, varsinkin nyt kun olen kiinnostunut käsitöistä ja leipomisesta. Minusta olisi ihana oppia tekemään kausiruokia, ompelemaan vaatteita niin, että osaisin edes peruskorjaukset ja lahkeenlyhennykset tehdä. Olisi mukava oppia säilömään, hapattamaan ja vaikka tunnistamaan sieniä ja tehdä niistä ruokaa. Nämä tällaisina marttahaaveina tähän väliin.  

Saa vaivata on leivontakirja, jonka ohjeet sopivat niin vegaaneille kuin maitoallergisille ja ainekset löytyvä lähikaupoista. Teoksen soijamaito-osuuden voi toki korvata tavallisella lehmänmaidollakin. Kuvitus näytti suloiselta ja melko retrohenkiseltä. Pieni ruskea kierrekantinen kirja martoilta kotikeittiöön. Olen viime aikoina saanut lahjaksi melko paljon erilaisia keittokirjoja ja yhdeltä ystävältäni nimenomaan keittokirjan. Voitin myös Liken facebookin joulukalenterista Vegaanin uuden keittokirjan. Nappaan kyllä aika paljon netistäkin uusia ruoka- ja leivontaohjeita, vaikka myönnän olevani tämän talouden laiskempi kokki.

Liken kirjakeväässä on paljon kiinnostavia käännöskirjoja, mm. monissa kirjablogeissa esillä ollut Susan Fletcheriltä julkaistaan kolmas kirja Noidan rippi. Keskityn nyt kuitenkin tässä näihin kotimaisiin, koska kirjailijat olivat itse paikalla niistä kertomassa ja kirjat tuntuvat elävän ihan uudella tavalla tekijöidensä esitteleminä. Kirjoittelin kynä sauhuten katalogiin ajatuksia näitä esityksiä kuunnellessani.


Hanna-Riikka Kuisma: Sydänvarjo. Ilmestyy huhtikuussa.
Tämä kirja vaikutti minusta kiinnostavimmalta, sillä sitä kuvailtiin stalkkaus-romaaniksi ja psykologiseksi trilleriksi, jossa vastakkain asetetaan ns.täydellisen oloista elämää elelevä Susanna ja häntä varjostava työtön, syrjäytetty Kerttu. "Ihminen voi seota päästään sen takii, et se on liian normaali"

Jukka Pakkanen: Elena Damianin kirjeet. Ilmestyy maaliskuussa.
Helsingin olympialaisia vuodelta 1952 sivusi juuri lukemani teos Pitkä juoksu ja Pakkanen on käyttänyt samaa aihepiiriä uutuuskirjassaan. Tässä teoksessa päähenkilö ei ole kuitenkaan olympialaisissa osallisena, vaan hänet on lähetetty maalle, kuten tuohon aikaan vanhempia kehotettiin lähettämään lapsensa kisojen alta pois. Kirjailija kertoi, että näin hänelle itselleen kävi aikoinaan ja siitä on jäänyt pieni trauma, jonka hän sai nyt pois kirjoitettua ja "velan" maksettua tämän kirjan avulla. Kirjassa päähenkilö palaa noihin muistoihin saadessaan isältään perinnöksi vanhat rakkauskirjeet ja Helsingin olympiakesän tapahtumat nousevat uuteen valoon.

Kaija Juurikkala: Varjojen taika. Ilmestyy helmikuussa.
Minua ei niin yliluonnolliset ja mystiset kirjat kiinnosta, vaikka kirjailija kertoi teoksen olevan omaelämänkerrallinen, jossa hän kertoo avoimesti omasta henkisestä kasvustaan ja siitä, kuinka hän oppi kouluttamaan oman "lahjansa." Kirjasta ollaan tekemässä myös elokuvakäsikirjoitusta, ja Juurikkala on ammatiltaan myös elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja.

Jari Nieminen: Kodittomille koirille. Ilmestyy huhtikuussa.
Runoilija kertoo kamppailevansa vielä tämän toisen teoksensa kanssa, mutta todennäköisesti runoteos ilmestyy tuolloin. Runoilija on pyrkinyt oman navan kaivelun näkökulman sijaan kirjoittamaan myös yhteiskunnallisemmalla otteella. Hän pitää koirista ja oli hyvin sympaattinen kertoessaan, kuinka järkyttynyt oli katsoessaan pari päivää sitten tv-dokumentin pentutehtailusta. Hän haluaa runokirjallaan kysellä, että mitä meille ihmisille oikein kuuluu.

10 kommenttia :

 1. Mahtijuttu, että edustitte kirjabloggareita. :)

  Mäkin haluan martaksi - ehkä pitää yhdessä liittyä. Äiti ja anoppi on jo marttoja. :)

  VastaaPoista
 2. Mukava kurkkaus Liken kevääseen. Ja erityisen kiva oli huomata, että Likeltäkin tulee niin paljon kotimaista kirjallisuutta. Olen toki kiinnostunut myös esim. Susan Fletcherin uutuudesta, siinä määrin Irlantilainen tyttö vakuutti.

  Minäkin olen jo jonkin aikaa haaveillut marttoihin liittymisestä. Miten olisi uusi marttayhdistys, kirjabloggaavat martat? Ihan puolivakavissani kysyn. :) Jos jostain saisi toimitilat, niin voisi perustaa yhdistyksen.

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen harkinnut marttailua! Hmmm... :)

  Ja vielä vakavammin harkitsisin myös noissa kaikissa kirjatilaisuuksissa kiertelemistä, jos työ ei olisi esteenä. Mutta hyvä, että sinä Hanna pääset ja raportoit meille vähäosaisimmille. Kirjoitustesi mukana pääsee hyvin tilaisuuksien tunnelmaan ja saa lukuvinkkejäkin. Kiitos. :)

  VastaaPoista
 4. Minustakin olisi ainakin ajatuksen tasolla kiva olla Martta. Ja minäkin olen aina melkein lähdössä kaikkiin tiedotustilaisuuksiin, mutta sitten en jaksakaan. :) Ehkä joskus kuitenkin törmätään.

  Mutta tulin oikeastaan kommentoimaan sitä, että pääsit Otavan Facebook-päivityksen aiheeksi, vuhuu! Onnea!

  Karoliina

  VastaaPoista
 5. Ihana, että tämä marttailu otettiin näin hyvin vastaan. Mietin kirjoittaessani, että eksynköhän liikaa aiheesta, mutta monestihan nämä blogitekstini ovat tämmöisiä jutustelevia. Petja on varsinainen martta täällä, sillä heti piti olla ensimmäisenä lukemassa tuota sarjakuvakirjaa. :D

  Kirjabloggaavat martat, onpa hauskaa. :D

  Lumiomena, Likeltä on tulossa vielä paljon lisää ja ihania käännöskirjojakin, mutta en halunnut toimia kuin katalogi ja kertoa kaikesta. Mainitsin juuri tuon Fletcherin, kun sinun ja monen muun seuraamani kirjabloggarin blogissa on pyörinyt sekä Irlantilaisen tyttö että Meriharakat. Ajattelin, että oivallinen kirjatärppi teille, jos muuten olisi jäänyt vielä huomaamatta.

  Mulla on kyllä siitä oivallinen tilanne, että olen päässyt osallistumaan näihin tilaisuuksiin. Vielä pari raporttia tekemättä. :)

  VastaaPoista
 6. Karoliina, ehdottomasti törmätään. Pääsen sitten juttelemaan kirjailijan kanssa henkilökohtaisesti silloin. :)
  Mie olen innokkaasti kiertänyt, koska kustannusmaailman kuulumiset kiinnostavat. Olen koko ajan enemmän ja enemmän irtautumassa yliopistolta ja katselemassa kohti työmarkkinoita. Toivottavasti olen ihan töissä noissa tilaisuuksissa.

  VastaaPoista
 7. Kissat tietää paikkansa tässä maailmassa. :)

  VastaaPoista
 8. Sain myös sähköpostiin kutsun tästä tilaisuudesta, mahtava juttu että bloggaajat aletaan ottaa tällä tavoin huomioon!

  Harmi vaan että Helsinki on omasta näkökulmastani vähän turhan kaukana tuosta vaan pistäytymiseen! :)

  VastaaPoista
 9. Toivon mukaan kirjablogit nousevat tästä vielä suurempaan suosioon ja enemmän ja enemmän pääsee osalliseksi kirjamaailman menoista.
  Huomasin myös, että Petjan kuva oli ilmestynyt Liken nettisivuille. Olipa niin iloinen yllätys!!

  VastaaPoista
 10. Petja on oikea julkkis! Ja mikäs kissan arvolle paremmin sopisikaan kuin esiintyä Jumala itse -julistuksen kanssa. :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!